
Składniki
70 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
10 dekagramów
7 łyżek
1 sztuka
1 łyżka
3 sztuki
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
5 łyżek
2 łyżki
1 łyżeczka
3 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ryżowy przygotować wg przepisu na opakowaniu.
Krok 2
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą do kurczaka i usmażyć na rumiano na oleju.
Krok 3
Pomidor, paprykę, ogórek, cebulę i jajka ugotowane na twardo pokroić w kostkę. Fasolkę ugotować pokroić na mniejsze kawałki. Kukurydzę osączyć z zalewy. Sałatę porwać na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Krok 4
Jogurt, majonez, musztardę, przesiśnięty czosnek oraz sól i pieprz wymieszać. Sos połączyć z warzywami, mięsem i makaronem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z makaronem ryżowym
Jeśli szukasz pomysłu na smaczną i oryginalną kolację, mamy dla Ciebie propozycję. Przygotuj sałatkę z makronem ryżowym, warzywami, jajkami i sosem majonezowym. Makaron ryżowy przyrządzisz w zaledwie kilka minut, a jego delikatny smak przypadnie do gustu również tym, którzy zazwyczaj nie przepadają za makaronami. W połączeniu ze smażoną, aromatyczną piersią z kurczaka, papryką, sałatą lodową i wyrazistym majonezowym sosem, makaron ryżowy stanowi smaczne samodzielne danie, które nie potrzebuje żadnych dodatków. Bogate w składniki, sprawdzi się jako wieczorny posiłek, ale też będzie dobrą propozycją na lunch. Jeśli nie wyobrażasz sobie sałatki bez pieczywa, możesz zjeść ją z pełnoziarnistą bułką lub paluszkami z ciasta francuskiego. Sałatkę przyrządza się ze składników dostępnych przez cały rok, więc jest bardzo uniwersalna. Dobrze smakuje posypana świeżym szczypiorkiem. Jeszcze nie wiesz, czym poczęstujesz swoich gości podczas kolejnego przyjęcia albo szukasz niebanalnego dania na kolację? Koniecznie wypróbuj nasz przepis!