1. Spaghetti bolognese w nowej odsłonie
Klasyczne spaghetti bolognese to pochodzące z włoskiej Bolonii danie, składające się z ugotowanych al dente makaronowych nitek i gęstego sosu. Bazą tego drugiego jest mielone mięso wołowo-wieprzowe, kiełbasa (np. mortadela) lub boczek. W oryginalnym przepisie do sosu dodaje się też włoszczyznę i soczyste pomidory. Znakomite dania z makaronem przygotujesz również w wersji bezmięsnej. Spaghetti bolognese z warzywami i grzybami stanowi wyśmienitą propozycję na obiad. Połączenie cukinii, papryki i pomidorów będzie kulinarnym strzałem w dziesiątkę. Danie jest smaczne z odrobiną startego parmezanu lub drobno pokrojoną fetą – przekonaj się o tym, przyrządzając je przy najbliższej okazji.
2. Farfalle i szparagi – wyśmienity duet
Subtelne w smaku szparagi wyśmienicie połączą się z makaronowymi kokardkami. Użyj miksu białych i zielonych, zestaw je z makaronem i przygotuj apetyczny makaron ze szparagami w sosie śmietanowym. Gęsty sos powstanie na bazie śmietany połączonej z mieszanką suszonych ziół i warzyw. Wybierając główny składnik dania, czyli szparagi, pamiętaj aby miały zwarte główki i były jędrne. Zielone – w przeciwieństwie do białych – nie wymagają obierania w całości. Jeśli trafisz na grubsze, pozbądź się jedynie zewnętrznej warstwy z dolnych części. Do dekoracji wykorzystaj połówki pomidorków koktajlowych i listki świeżej bazylii. To danie z makaronem jest godne polecenia m.in. na uroczystą kolację.
3. Casserole – proste danie z makaronem
Casserole, czyli rodzaj okrągłej zapiekanki, sprawdzi się na wiele okazji, w tym na obiad w większym gronie. Gotowana szynka, cukinia, czerwona papryka i makaron penne to proste, ale udane połączenie. Kawałki wymienionych składników podsmaż z czosnkiem na rozgrzanej oliwie, wymieszaj z sosem i zapiecz w dobrze nagrzanym piekarniku, a otrzymasz wyborną potrawę. Sprawdź dokładny przepis na casserole z cukinii z makaronem. Innym, równie dobrym, zestawieniem jest kompozycja groszku, szpinaku i brokułów. To danie z makaronem będzie jeszcze smaczniejsze, jeśli przed przełożeniem go do piekarnika, posypiesz wierzch startym na dużych oczkach tarki serem żółtym, np. goudą. Nie tylko urozmaici on smak potrawy, ale również zapobiegnie wysychaniu wierzchniej warstwy składników z brytfanny.
4. Tagliatelle w eleganckim wydaniu
Makaron może być bazą wykwintnego dania, o czym przekonasz się za sprawą przepisu na tagliatelle z łososiem, zapiekane z przepiórczym jajkiem. Niecodzienna forma podania sprawia, że jest ono świetną propozycją na poczęstunek na przyjęciu. Jego przygotowanie rozpocznij od ugotowania makaronu – powinien być półtwardy. Na rozgrzanej oliwie podsmaż drobno pokrojoną cebulę oraz kawałki wędzonego łososia. Wlej wino musujące i podgrzewaj do momentu, aż ¾ objętości płynu wyparuje. Przelej na patelnię śmietanowy sos i całość przemieszaj. Następnie porcjuj makaron do specjalnych kokilek, do każdej z nich wbijając jajko przepiórcze, i zapiecz. Do podania sprawdzi się odrobina płatków parmezanu oraz gałązki świeżego tymianku. Koniecznie skosztuj to apetycznie podane danie z makaronem.
5. Lasagne w nowej odsłonie
Lasagne to zapiekanka, której bazą są płaty makaronu, przekładane dowolnym farszem. Nadzienie może być mięsne (np. z mięsa mielonego), warzywne (popularne jest szpinakowe) lub łączące różne typy składników. W tej potrawie istotny jest też wybór sosu – w trakcie zapiekania połączy on wszystkie składniki. Sprawdzi się pomidorowy, śmietanowy czy klasyczny beszamel. Danie podobne do lasagne przygotujesz również w nieco inny sposób – wykorzystaj do niego makaronowe rurki. W prostokątnej formie do pieczenia przekładaj warstwy: sosu z mięsem, makaronu, śmietany i startego sera żółtego, a następnie wszystko zapiecz w piekarniku. Zapiekanka à la lasagne najlepiej będzie smakować z listkami świeżej bazylii, które dodadzą jej wyrazistości. Sprawdź sposób na rewelacyjne danie z makaronem w nowoczesnym wydaniu.
Jak widać, dania z makaronem to szansa na połączenie klasyki z nowoczesnością. Pamiętaj o właściwym doborze składników – wysoka jakość produktów to jeden z gwarantów udanej potrawy. Kolejnym jest kreatywność i dbałość o nawet najmniejszy szczegół – w końcu danie ma cieszyć nie tylko podniebienie, ale również wzrok.