
Składniki
1 sztuka
100 gramów
1 opakowanie
1 opakowanie
1 opakowanie
20 dekagramów
1 łyżeczka
5 łyżek
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Paprykę czerwoną pokrój w kostkę.

Krok 2
Makaron ugotuj al dente, następnie ostudź. Ser zetrzyj na tarce.

Krok 3
Sos sałatkowy Knorr połącz z 2 łyżkami wody i oliwą.

Krok 4
Tuńczyka i kukurydzę odsącz z zalewy i połącz z papryką oraz makaronem.

Krok 5
Polej sałatkę sosem, dodaj ocet, oregano i wymieszaj. Obłóż wierzch tartym serem. Podawaj od razu po przygotowaniu.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z makaronem i tuńczykiem
Najlepsza sałatka z tuńczykiem i makaronem
Najlepsza sałatka z tuńczykiem to ta, która powstaje w wyniku połączenia ryby z makaronem i słodką kukurydzą. Ten prosty przepis sprawi, że od razu pokochasz ciekawy smakowy miks i przekonasz się, że za każdym razem będziesz wracać do niej z nieskrywaną przyjemnością. Zanim zaczniesz przygotowania, sprawdź, czy masz w swojej spiżarni wszystkie niezbędne składniki. Jeśli któregoś zabraknie, nic nie szkodzi! Apetyczne modyfikacje receptury są jak najbardziej dopuszczalne.
Dla kogo?
Najlepsza sałatka z tuńczykiem i makaronem przypadnie Ci do gustu, jeśli lubisz szybkie i sycące dania, które śmiało możesz włożyć do swojego lunchboxa. Oto twój sposób na nagły napad głodu w momencie, kiedy lodówka świeci pustkami. Głównymi składnikami sałatki są makaron i tuńczyk. Resztę dodatków skomponuj z tego, co akurat masz pod ręką.
Na jaką okazję?
Sałatka z makaronem i tuńczykiem to świetny pomysł na kolorowy i smaczny lunch do pracy. Nie trzeba jej podgrzewać. Zjesz ją z apetytem podczas przerwy od codziennych obowiązków w biurowej kuchni czy na ławce w parku. Najlepsza sałatka z tuńczykiem sprawdzi się także na większych imprezach, kiedy w Twoim domu pojawią się goście. Jest sycąca i bardzo smaczna.
Czy wiesz, że?
Przepis na sałatkę z tuńczykiem, choć wydaje się bardzo prosty, w rzeczywistości może zaskoczyć. Przygotowując sałatkę, zwróć uwagę na dwie ważne kwestie. Pamiętaj, że rybę trzeba dobrze odsączyć z zalewy, by sałatka nie stała się zbyt wodnista. Makaron kokardki ugotuj al dente – i tak odrobinę zmięknie pod wpływem reszty produktów.
Dla urozmaicenia:
Do sałatki z makaronu i tuńczyka doskonale pasują ogórki konserwowe, zielone oliwki oraz czerwona cebula. Makaronowe kokardki śmiało możesz zamienić na ryżowy makaron na przykład włoskie penne. Będzie smacznie i efektownie!