
Składniki
1 sztuka
100 gramów
1 opakowanie
1 opakowanie
1 opakowanie
20 dekagramów
1 łyżeczka
5 łyżek
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Paprykę czerwoną pokrój w kostkę.

Krok 2
Makaron ugotuj al dente, następnie ostudź. Ser zetrzyj na tarce.

Krok 3
Sos sałatkowy Knorr połącz z 2 łyżkami wody i oliwą.

Krok 4
Tuńczyka i kukurydzę odsącz z zalewy i połącz z papryką oraz makaronem.

Krok 5
Polej sałatkę sosem, dodaj ocet, oregano i wymieszaj. Obłóż wierzch tartym serem. Podawaj od razu po przygotowaniu.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z makaronem i tuńczykiem
Najlepsza sałatka z tuńczykiem i makaronem
Najlepsza sałatka z tuńczykiem to ta, która powstaje w wyniku połączenia ryby z makaronem i słodką kukurydzą. Ten prosty przepis sprawi, że od razu pokochasz ciekawy smakowy miks i przekonasz się, że za każdym razem będziesz wracać do niej z nieskrywaną przyjemnością. Zanim zaczniesz przygotowania, sprawdź, czy masz w swojej spiżarni wszystkie niezbędne składniki. Jeśli któregoś zabraknie, nic nie szkodzi! Apetyczne modyfikacje receptury są jak najbardziej dopuszczalne.
Dla kogo?
Najlepsza sałatka z tuńczykiem i makaronem przypadnie Ci do gustu, jeśli lubisz szybkie i sycące dania, które śmiało możesz włożyć do swojego lunchboxa. Oto twój sposób na nagły napad głodu w momencie, kiedy lodówka świeci pustkami. Głównymi składnikami sałatki są makaron i tuńczyk. Resztę dodatków skomponuj z tego, co akurat masz pod ręką.
Na jaką okazję?
Sałatka z makaronem i tuńczykiem to świetny pomysł na kolorowy i smaczny lunch do pracy. Nie trzeba jej podgrzewać. Zjesz ją z apetytem podczas przerwy od codziennych obowiązków w biurowej kuchni czy na ławce w parku. Najlepsza sałatka z tuńczykiem sprawdzi się także na większych imprezach, kiedy w Twoim domu pojawią się goście. Jest sycąca i bardzo smaczna.
Czy wiesz, że?
Przepis na sałatkę z tuńczykiem, choć wydaje się bardzo prosty, w rzeczywistości może zaskoczyć. Przygotowując sałatkę, zwróć uwagę na dwie ważne kwestie. Pamiętaj, że rybę trzeba dobrze odsączyć z zalewy, by sałatka nie stała się zbyt wodnista. Makaron kokardki ugotuj al dente – i tak odrobinę zmięknie pod wpływem reszty produktów.
Dla urozmaicenia:
Do sałatki z makaronu i tuńczyka doskonale pasują ogórki konserwowe, zielone oliwki oraz czerwona cebula. Makaronowe kokardki śmiało możesz zamienić na ryżowy makaron na przykład włoskie penne. Będzie smacznie i efektownie!