Sałatka z brokułem i tuńczykiem
czyli sałatka marynarza
łatwe
1085 osób zapisało

Składniki
200 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
250 gramów
2 łyżki
3 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Porozdzielaj brokuły na małe różyczki i gotuj przez 6 minut w lekko osolonej wodzie. Odcedź i wystudź.
Krok 2
Ugotuj makaron. Odcedź i wystudź. Wymieszaj w dużej misce makaron, tuńczyka, migdały i różyczki brokułów.
Krok 3
Rozmieszaj Sos sałatkowy czosnkowy Knorr w łyżce majonezu i 3 łyżkach mleka.
Krok 4
Dodaj do składników sałatki i delikatnie wymieszaj. Odstaw na 5-10 minut.
Krok 5
Przed podaniem posyp sałatkę pieprzem i udekoruj różyczkami brokułów.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z brokułem i tuńczykiem
Brokułowa sałatka marynarza to potrawa, która przypadnie do gustu wszystkim panom, ale nie tylko. Dzięki temu, że jednym z jej składników jest gotowy tuńczyk z puszki, potrawę tą przygotujesz bez problemu w zaledwie kilka chwil. Tuńczyka możesz zastąpić swoją inną ulubioną rybą, na przykład wędzonym łososiem lub makrelą. Sałatka dobrze sprawdzi się zarówno jako drugie śniadanie do pracy, jak i oryginalna przekąska na przyjęcie. Jeżeli nie przepadasz za specyficznym zapachem, jaki pojawia się w trakcie gotowania brokułów, wystarczy, że do wody dodasz skórkę od chleba lub kilka łyżek mleka – po chwili nieprzyjemny aromat ulotni się. Zanim jednak zaczniesz gotować brokuły, usuń z nich liście oraz twardą część łodygi (optymalny czas jej gotowania to 10-15 minut). Chrupkości sałatce nadadzą płatki migdałów.