Sałatka z tuńczykiem i brokułami - makaron | Przepisy.pl pixel

Sałatka z brokułem i tuńczykiem

czyli sałatka marynarza

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

39

2182 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

613 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1153 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

250 gramów

2 łyżki

3 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Porozdzielaj brokuły na małe różyczki i gotuj przez 6 minut w lekko osolonej wodzie. Odcedź i wystudź.

Krok 2

Ugotuj makaron. Odcedź i wystudź. Wymieszaj w dużej misce makaron, tuńczyka, migdały i różyczki brokułów.

Krok 3

Rozmieszaj Sos sałatkowy czosnkowy Knorr w łyżce majonezu i 3 łyżkach mleka.

Krok 4

Dodaj do składników sałatki i delikatnie wymieszaj. Odstaw na 5-10 minut.

Krok 5

Przed podaniem posyp sałatkę pieprzem i udekoruj różyczkami brokułów.

1

Opinie o przepisie

  • Grzegorz Bera

    Grzegorz Bera , 15.05.2018

    Przepyszna sałatka, do tego szybką i łatwa w przygotowaniu

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z brokułem i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z brokułem i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z brokułem i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z brokułem i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z brokułem i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z brokułem i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z brokułem i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z brokułem i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka z rodzynkami
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z brokułem i tuńczykiemSałatka z brokułem i tuńczykiem

Brokułowa sałatka marynarza to potrawa, która przypadnie do gustu wszystkim panom, ale nie tylko. Dzięki temu, że jednym z jej składników jest gotowy tuńczyk z puszki, potrawę tą przygotujesz bez problemu w zaledwie kilka chwil. Tuńczyka możesz zastąpić swoją inną ulubioną rybą, na przykład wędzonym łososiem lub makrelą. Sałatka dobrze sprawdzi się zarówno jako drugie śniadanie do pracy, jak i oryginalna przekąska na przyjęcie. Jeżeli nie przepadasz za specyficznym zapachem, jaki pojawia się w trakcie gotowania brokułów, wystarczy, że do wody dodasz skórkę od chleba lub kilka łyżek mleka – po chwili nieprzyjemny aromat ulotni się. Zanim jednak zaczniesz gotować brokuły, usuń z nich liście oraz twardą część łodygi (optymalny czas jej gotowania to 10-15 minut). Chrupkości sałatce nadadzą płatki migdałów.