Sałatka z tuńczykiem i brokułami - makaron | Przepisy.pl pixel

Sałatka z brokułem i tuńczykiem

czyli sałatka marynarza

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

39

heart
2184 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

625 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1174 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

250 gramów

2 łyżki

3 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Porozdzielaj brokuły na małe różyczki i gotuj przez 6 minut w lekko osolonej wodzie. Odcedź i wystudź.

Krok 2

Ugotuj makaron. Odcedź i wystudź. Wymieszaj w dużej misce makaron, tuńczyka, migdały i różyczki brokułów.

Krok 3

Rozmieszaj Sos sałatkowy czosnkowy Knorr w łyżce majonezu i 3 łyżkach mleka.

Krok 4

Dodaj do składników sałatki i delikatnie wymieszaj. Odstaw na 5-10 minut.

Krok 5

Przed podaniem posyp sałatkę pieprzem i udekoruj różyczkami brokułów.

1

Opinie o przepisie

  • Grzegorz Bera

    Grzegorz Bera , 15.05.2018

    Przepyszna sałatka, do tego szybką i łatwa w przygotowaniu

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z brokułem i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z brokułem i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z brokułem i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z brokułem i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z brokułem i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z brokułem i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z brokułem i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z brokułem i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z brokułem i tuńczykiemSałatka z brokułem i tuńczykiem

Brokułowa sałatka marynarza to potrawa, która przypadnie do gustu wszystkim panom, ale nie tylko. Dzięki temu, że jednym z jej składników jest gotowy tuńczyk z puszki, potrawę tą przygotujesz bez problemu w zaledwie kilka chwil. Tuńczyka możesz zastąpić swoją inną ulubioną rybą, na przykład wędzonym łososiem lub makrelą. Sałatka dobrze sprawdzi się zarówno jako drugie śniadanie do pracy, jak i oryginalna przekąska na przyjęcie. Jeżeli nie przepadasz za specyficznym zapachem, jaki pojawia się w trakcie gotowania brokułów, wystarczy, że do wody dodasz skórkę od chleba lub kilka łyżek mleka – po chwili nieprzyjemny aromat ulotni się. Zanim jednak zaczniesz gotować brokuły, usuń z nich liście oraz twardą część łodygi (optymalny czas jej gotowania to 10-15 minut). Chrupkości sałatce nadadzą płatki migdałów.