Składniki
300 gramów
1 sztuka
200 gramów
1 szczypta
1 łyżeczka
1 opakowanie
6 sztuk
400 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
100 gramów
100 gramów
50 mililitrów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piec do 180 stopni. Warzywa umyj i obierz. Selera pokrój w kostkę o boku ok 2cm. Kalafiora podziel na mniejsze różyczki. Pomidorki pokrój na połówki. Skorzonerą pokrój w 2cm kawałki. Odcedź ciecierzycę. Wyciśnij sok z cytryny. Rukiew oraz rukolę umyj i osusz.
Krok 2
Wszystkie warzywa ułóż na blaszce z piekarnika, skrop oliwą i piecz przez ok 20-25 minut.
Krok 3
Ciecierzycę również wysyp na blaszkę i piecz w piekarniku z warzywami.
Krok 4
Po upieczeniu skrop warzywa ponownie oliwą oraz octem. Posyp przyprawami Knorr: kminem, pomidorami i sosem sałatkowym. Wymieszaj i odstaw na bok. Wyjmij z piekarnika również ciecierzycę.
Krok 5
Połowę ciecierzycy przełóż do miksera. Dodaj sok z cytryny, pastę sezamową i miksuj na gładkie puree. W trakcie miksowania wlewaj oliwę aż Twój humus zrobi się gładki i puszysty.
Krok 6
Warzywa przed podaniem wymieszaj z rukwią wodną oraz rukolą. Podawaj z humusem.
Dobra rada:
Do sałatki możesz dodać orzechy i np. kapary. Doskonale pasuje również ser kozi.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka pełna warzyw
Uważacie, że ścisłe trzymanie się przepisów kulinarnych bywa ograniczające? Z tą sałatką zaszalejecie! Lista warzyw, które w niej lądują, jest naprawdę długa, ale śmiało możecie dodawać również swoje ulubione produkty. Jednocześnie zachęcamy do skosztowania składników, które do tej pory pomijaliście w jadłospisach.
Dla kogo? Skorzonera brzmi egzotycznie? To smaczne warzywo korzeniowe w przeszłości cieszyło się w Polsce dużą popularnością. Nie próbowaliście do tej pory rukwi wodnej? Czas na smakowite poszerzenie horyzontów.
Na jaką okazję? Sałatki warzywne mają to do siebie, że można jeść je wszędzie i niemalże o każdej porze. Pomysł na lunch czy kolację? A może na poczęstunek, gdy idziecie w gości i nie chcecie przyjść z pustymi rękoma? Bez problemu dopasujecie sałatkę do swoich potrzeb.
Czy wiesz, że? Wspomnianą skorzonerę spotkacie również pod nazwą wężymord.
Dla urozmaicenia: Sałatka pełna warzyw będzie smakować bardzo dobrze w towarzystwie falafeli – niewielkich kotlecików z ciecierzycy.