
Składniki
300 gramów
1 sztuka
200 gramów
1 szczypta
1 łyżeczka
1 opakowanie
6 sztuk
400 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
100 gramów
100 gramów
50 mililitrów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piec do 180 stopni. Warzywa umyj i obierz. Selera pokrój w kostkę o boku ok 2cm. Kalafiora podziel na mniejsze różyczki. Pomidorki pokrój na połówki. Skorzonerą pokrój w 2cm kawałki. Odcedź ciecierzycę. Wyciśnij sok z cytryny. Rukiew oraz rukolę umyj i osusz.
Krok 2
Wszystkie warzywa ułóż na blaszce z piekarnika, skrop oliwą i piecz przez ok 20-25 minut.
Krok 3
Ciecierzycę również wysyp na blaszkę i piecz w piekarniku z warzywami.
Krok 4
Po upieczeniu skrop warzywa ponownie oliwą oraz octem. Posyp przyprawami Knorr: kminem, pomidorami i sosem sałatkowym. Wymieszaj i odstaw na bok. Wyjmij z piekarnika również ciecierzycę.
Krok 5
Połowę ciecierzycy przełóż do miksera. Dodaj sok z cytryny, pastę sezamową i miksuj na gładkie puree. W trakcie miksowania wlewaj oliwę aż Twój humus zrobi się gładki i puszysty.
Krok 6
Warzywa przed podaniem wymieszaj z rukwią wodną oraz rukolą. Podawaj z humusem.

Dobra rada:
Do sałatki możesz dodać orzechy i np. kapary. Doskonale pasuje również ser kozi.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa Knorr Suszone Pomidory z Czosnkiem i Bazylią
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka pełna warzyw
Uważacie, że ścisłe trzymanie się przepisów kulinarnych bywa ograniczające? Z tą sałatką zaszalejecie! Lista warzyw, które w niej lądują, jest naprawdę długa, ale śmiało możecie dodawać również swoje ulubione produkty. Jednocześnie zachęcamy do skosztowania składników, które do tej pory pomijaliście w jadłospisach.
Dla kogo? Skorzonera brzmi egzotycznie? To smaczne warzywo korzeniowe w przeszłości cieszyło się w Polsce dużą popularnością. Nie próbowaliście do tej pory rukwi wodnej? Czas na smakowite poszerzenie horyzontów.
Na jaką okazję? Sałatki warzywne mają to do siebie, że można jeść je wszędzie i niemalże o każdej porze. Pomysł na lunch czy kolację? A może na poczęstunek, gdy idziecie w gości i nie chcecie przyjść z pustymi rękoma? Bez problemu dopasujecie sałatkę do swoich potrzeb.
Czy wiesz, że? Wspomnianą skorzonerę spotkacie również pod nazwą wężymord.
Dla urozmaicenia: Sałatka pełna warzyw będzie smakować bardzo dobrze w towarzystwie falafeli – niewielkich kotlecików z ciecierzycy.