Sałatka pełna warzyw przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka pełna warzyw

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

200 gramów

1 szczypta

1 łyżeczka

1 opakowanie

6 sztuk

400 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

100 gramów

100 gramów

50 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piec do 180 stopni. Warzywa umyj i obierz. Selera pokrój w kostkę o boku ok 2cm. Kalafiora podziel na mniejsze różyczki. Pomidorki pokrój na połówki. Skorzonerą pokrój w 2cm kawałki. Odcedź ciecierzycę. Wyciśnij sok z cytryny. Rukiew oraz rukolę umyj i osusz.

Krok 2

Wszystkie warzywa ułóż na blaszce z piekarnika, skrop oliwą i piecz przez ok 20-25 minut.

Krok 3

Ciecierzycę również wysyp na blaszkę i piecz w piekarniku z warzywami.

Krok 4

Po upieczeniu skrop warzywa ponownie oliwą oraz octem. Posyp przyprawami Knorr: kminem, pomidorami i sosem sałatkowym. Wymieszaj i odstaw na bok. Wyjmij z piekarnika również ciecierzycę.

Krok 5

Połowę ciecierzycy przełóż do miksera. Dodaj sok z cytryny, pastę sezamową i miksuj na gładkie puree. W trakcie miksowania wlewaj oliwę aż Twój humus zrobi się gładki i puszysty.

Krok 6

Warzywa przed podaniem wymieszaj z rukwią wodną oraz rukolą. Podawaj z humusem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do sałatki możesz dodać orzechy i np. kapary. Doskonale pasuje również ser kozi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka pełna warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka pełna warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka pełna warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka pełna warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka pełna warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka pełna warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka pełna warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka pełna warzyw - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka pełna warzywSałatka pełna warzyw

Uważacie, że ścisłe trzymanie się przepisów kulinarnych bywa ograniczające? Z tą sałatką zaszalejecie! Lista warzyw, które w niej lądują, jest naprawdę długa, ale śmiało możecie dodawać również swoje ulubione produkty. Jednocześnie zachęcamy do skosztowania składników, które do tej pory pomijaliście w jadłospisach.

Dla kogo? Skorzonera brzmi egzotycznie? To smaczne warzywo korzeniowe w przeszłości cieszyło się w Polsce dużą popularnością. Nie próbowaliście do tej pory rukwi wodnej? Czas na smakowite poszerzenie horyzontów.

Na jaką okazję? Sałatki warzywne mają to do siebie, że można jeść je wszędzie i niemalże o każdej porze. Pomysł na lunch czy kolację? A może na poczęstunek, gdy idziecie w gości i nie chcecie przyjść z pustymi rękoma? Bez problemu dopasujecie sałatkę do swoich potrzeb.

Czy wiesz, że? Wspomnianą skorzonerę spotkacie również pod nazwą wężymord.

Dla urozmaicenia: Sałatka pełna warzyw będzie smakować bardzo dobrze w towarzystwie falafeli – niewielkich kotlecików z ciecierzycy.