Sałatka z rukoli z czerwoną cebulą i sosem włoskim przepis – Zobacz na przepisy.pl

Sałatka z rukoli

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

125 gramów

3 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rukolę bardzo dokładnie płuczemy i osuszamy. Najlepiej w tym celu wykorzystać wirówkę do sałaty, dzięki czemu liście nadal będą chrupiące.

Krok 2

Pomidory myjemy i kroimy w ósemki.

Krok 3

Ogórki szatkujemy w cienkie plasterki.

Krok 4

Cebulę kroimy w cienkie pióra.

Krok 5

Mieszamy ze sobą warzywa. Przygotowujemy sos, którym następnie polewamy sałatkę. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka  z rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka  z rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka  z rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka  z rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka  z rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka  z rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka  z rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka  z rukoliSałatka z rukoli

Sałatka, której głównym składnikiem jest rukola, z dodatkiem pomidorów i ogórka konserwowego, polana sosem włoskim – swoim smakiem przywodzi na myśl kuchnię śródziemnomorską. Świetnie sprawdza się w zestawieniu z daniami mięsnymi, ale pasuje też do ryb i potraw z makaronem, które dobrze komponują się ze świeżymi warzywami. Aby liście rukoli były chrupiące i nie zwiędły, po opłukaniu warto osuszyć je w wirówce do sałaty. Do sałatki z rukoli w proponowanej przez nas odsłonie można dodać np. orzechy włoskie lub pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Wtedy sałatka zamieni się w samodzielne danie, które zapakujesz do pojemnika i zjesz w pracy, np. z kawałkiem pleśniowego sera, pełnoziarnistą bułką lub pieczywem tostowym. Zapoznaj się z przepisem i stwórz sałatkę, która na pewno będzie Ci smakować, zarówno sama, jak i razem z Twoim ulubionym mięsem czy pastą!