Sałatka z rukoli z czerwoną cebulą i sosem włoskim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z rukoli

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

125 gramów

3 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rukolę bardzo dokładnie płuczemy i osuszamy. Najlepiej w tym celu wykorzystać wirówkę do sałaty, dzięki czemu liście nadal będą chrupiące.

Krok 2

Pomidory myjemy i kroimy w ósemki.

Krok 3

Ogórki szatkujemy w cienkie plasterki.

Krok 4

Cebulę kroimy w cienkie pióra.

Krok 5

Mieszamy ze sobą warzywa. Przygotowujemy sos, którym następnie polewamy sałatkę. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka  z rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka  z rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka  z rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka  z rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka  z rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka  z rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka  z rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka  z rukoli - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka  z rukoliSałatka z rukoli

Sałatka, której głównym składnikiem jest rukola, z dodatkiem pomidorów i ogórka konserwowego, polana sosem włoskim – swoim smakiem przywodzi na myśl kuchnię śródziemnomorską. Świetnie sprawdza się w zestawieniu z daniami mięsnymi, ale pasuje też do ryb i potraw z makaronem, które dobrze komponują się ze świeżymi warzywami. Aby liście rukoli były chrupiące i nie zwiędły, po opłukaniu warto osuszyć je w wirówce do sałaty. Do sałatki z rukoli w proponowanej przez nas odsłonie można dodać np. orzechy włoskie lub pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Wtedy sałatka zamieni się w samodzielne danie, które zapakujesz do pojemnika i zjesz w pracy, np. z kawałkiem pleśniowego sera, pełnoziarnistą bułką lub pieczywem tostowym. Zapoznaj się z przepisem i stwórz sałatkę, która na pewno będzie Ci smakować, zarówno sama, jak i razem z Twoim ulubionym mięsem czy pastą!