Sałatka z rukoli z czerwoną cebulą i sosem włoskim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z rukoli

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

125 gramów

3 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rukolę bardzo dokładnie płuczemy i osuszamy. Najlepiej w tym celu wykorzystać wirówkę do sałaty, dzięki czemu liście nadal będą chrupiące.

Krok 2

Pomidory myjemy i kroimy w ósemki.

Krok 3

Ogórki szatkujemy w cienkie plasterki.

Krok 4

Cebulę kroimy w cienkie pióra.

Krok 5

Mieszamy ze sobą warzywa. Przygotowujemy sos, którym następnie polewamy sałatkę. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka  z rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka  z rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka  z rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka  z rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka  z rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka  z rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka  z rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka  z rukoli - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Szybka sałatka do grilla
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka  z rukoliSałatka z rukoli

Sałatka, której głównym składnikiem jest rukola, z dodatkiem pomidorów i ogórka konserwowego, polana sosem włoskim – swoim smakiem przywodzi na myśl kuchnię śródziemnomorską. Świetnie sprawdza się w zestawieniu z daniami mięsnymi, ale pasuje też do ryb i potraw z makaronem, które dobrze komponują się ze świeżymi warzywami. Aby liście rukoli były chrupiące i nie zwiędły, po opłukaniu warto osuszyć je w wirówce do sałaty. Do sałatki z rukoli w proponowanej przez nas odsłonie można dodać np. orzechy włoskie lub pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Wtedy sałatka zamieni się w samodzielne danie, które zapakujesz do pojemnika i zjesz w pracy, np. z kawałkiem pleśniowego sera, pełnoziarnistą bułką lub pieczywem tostowym. Zapoznaj się z przepisem i stwórz sałatkę, która na pewno będzie Ci smakować, zarówno sama, jak i razem z Twoim ulubionym mięsem czy pastą!