Składniki
125 gramów
3 sztuki
1 sztuka
3 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rukolę bardzo dokładnie płuczemy i osuszamy. Najlepiej w tym celu wykorzystać wirówkę do sałaty, dzięki czemu liście nadal będą chrupiące.
Krok 2
Pomidory myjemy i kroimy w ósemki.
Krok 3
Ogórki szatkujemy w cienkie plasterki.
Krok 4
Cebulę kroimy w cienkie pióra.
Krok 5
Mieszamy ze sobą warzywa. Przygotowujemy sos, którym następnie polewamy sałatkę. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.
Czytaj więcejDelikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z rukoli
Sałatka, której głównym składnikiem jest rukola, z dodatkiem pomidorów i ogórka konserwowego, polana sosem włoskim – swoim smakiem przywodzi na myśl kuchnię śródziemnomorską. Świetnie sprawdza się w zestawieniu z daniami mięsnymi, ale pasuje też do ryb i potraw z makaronem, które dobrze komponują się ze świeżymi warzywami. Aby liście rukoli były chrupiące i nie zwiędły, po opłukaniu warto osuszyć je w wirówce do sałaty. Do sałatki z rukoli w proponowanej przez nas odsłonie można dodać np. orzechy włoskie lub pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Wtedy sałatka zamieni się w samodzielne danie, które zapakujesz do pojemnika i zjesz w pracy, np. z kawałkiem pleśniowego sera, pełnoziarnistą bułką lub pieczywem tostowym. Zapoznaj się z przepisem i stwórz sałatkę, która na pewno będzie Ci smakować, zarówno sama, jak i razem z Twoim ulubionym mięsem czy pastą!