Sałatka z rukoli z czerwoną cebulą i sosem włoskim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z rukoli

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

125 gramów

3 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rukolę bardzo dokładnie płuczemy i osuszamy. Najlepiej w tym celu wykorzystać wirówkę do sałaty, dzięki czemu liście nadal będą chrupiące.

Krok 2

Pomidory myjemy i kroimy w ósemki.

Krok 3

Ogórki szatkujemy w cienkie plasterki.

Krok 4

Cebulę kroimy w cienkie pióra.

Krok 5

Mieszamy ze sobą warzywa. Przygotowujemy sos, którym następnie polewamy sałatkę. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka  z rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka  z rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka  z rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka  z rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka  z rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka  z rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka  z rukoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka  z rukoli - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka  z rukoliSałatka z rukoli

Sałatka, której głównym składnikiem jest rukola, z dodatkiem pomidorów i ogórka konserwowego, polana sosem włoskim – swoim smakiem przywodzi na myśl kuchnię śródziemnomorską. Świetnie sprawdza się w zestawieniu z daniami mięsnymi, ale pasuje też do ryb i potraw z makaronem, które dobrze komponują się ze świeżymi warzywami. Aby liście rukoli były chrupiące i nie zwiędły, po opłukaniu warto osuszyć je w wirówce do sałaty. Do sałatki z rukoli w proponowanej przez nas odsłonie można dodać np. orzechy włoskie lub pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Wtedy sałatka zamieni się w samodzielne danie, które zapakujesz do pojemnika i zjesz w pracy, np. z kawałkiem pleśniowego sera, pełnoziarnistą bułką lub pieczywem tostowym. Zapoznaj się z przepisem i stwórz sałatkę, która na pewno będzie Ci smakować, zarówno sama, jak i razem z Twoim ulubionym mięsem czy pastą!