Sałatka z awokado i tuńczykiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z awokado i tuńczykiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

111 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

273 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

256 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

300 gramów

4 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory pokrój w cząstki, cebulę w piórka.

Sałatka z awokado i tuńczykiem  - Krok 1

Krok 2

Awokado przekrój wzdłuż na pół, pozbądź się pestki i obierz ze skórki.

Sałatka z awokado i tuńczykiem  - Krok 2

Krok 3

Awokado pokrój w cząstki i ułóż na talerzu. Obok połóż pomidory i całość posyp listkami sałaty oraz cebulką.

Sałatka z awokado i tuńczykiem  - Krok 3

Krok 4

Tuńczyka odcedź i ułóż na sałacie.

Sałatka z awokado i tuńczykiem  - Krok 4

Krok 5

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą i trzema łyżkami wody. Polej nim sałatkę. Danie doskonale smakuje z ziołowymi grzankami.

Sałatka z awokado i tuńczykiem  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z awokado i tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z awokado i tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z awokado i tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z awokado i tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z awokado i tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z awokado i tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z awokado i tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z awokado i tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z awokado i tuńczykiem Sałatka z awokado i tuńczykiem

Sałatka z awokado i tuńczykiem to doskonała propozycja na szybki i prosty w przygotowaniu obiad, kolację lub lunch do pracy. Możesz zaserwować ją także w trakcie przyjęcia, które zorganizujesz w domu. Wybierając awokado, dokładnie je obejrzyj – dojrzały owoc powinien mieć ciemnozieloną lub bakłażanową skórkę. Następnie delikatnie przyciśnij ją palcami – powinna być ona miękka i sprężysta. Jeżeli awokado nie jest dojrzałe, połóż je na parapecie lub kuchennym blacie – dojrzeje w ciągu trzech – czterech dni. Równie ważnym składnikiem sałatki jest tuńczyk w puszce. W zależności od upodobań, zdecydować możesz się na jego wersję w sosie własnym lub w oleju. Dołóż także dojrzałe pomidory i odrobinę pokrojonej w piórka cebuli. Całość niech zwieńczy grecki sos do sałatek. Danie możesz podawać solo, z grzankami lub z przypieczoną bagietką.