Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
1 opakowanie
2 sztuki
1 sztuka
300 gramów
4 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomidory pokrój w cząstki, cebulę w piórka.
Krok 2
Awokado przekrój wzdłuż na pół, pozbądź się pestki i obierz ze skórki.
Krok 3
Awokado pokrój w cząstki i ułóż na talerzu. Obok połóż pomidory i całość posyp listkami sałaty oraz cebulką.
Krok 4
Tuńczyka odcedź i ułóż na sałacie.
Krok 5
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą i trzema łyżkami wody. Polej nim sałatkę. Danie doskonale smakuje z ziołowymi grzankami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z awokado i tuńczykiem
Sałatka z awokado i tuńczykiem to doskonała propozycja na szybki i prosty w przygotowaniu obiad, kolację lub lunch do pracy. Możesz zaserwować ją także w trakcie przyjęcia, które zorganizujesz w domu. Wybierając awokado, dokładnie je obejrzyj – dojrzały owoc powinien mieć ciemnozieloną lub bakłażanową skórkę. Następnie delikatnie przyciśnij ją palcami – powinna być ona miękka i sprężysta. Jeżeli awokado nie jest dojrzałe, połóż je na parapecie lub kuchennym blacie – dojrzeje w ciągu trzech – czterech dni. Równie ważnym składnikiem sałatki jest tuńczyk w puszce. W zależności od upodobań, zdecydować możesz się na jego wersję w sosie własnym lub w oleju. Dołóż także dojrzałe pomidory i odrobinę pokrojonej w piórka cebuli. Całość niech zwieńczy grecki sos do sałatek. Danie możesz podawać solo, z grzankami lub z przypieczoną bagietką.