Sałatka z awokado i tuńczykiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z awokado i tuńczykiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

124 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

313 osób wydrukowało

Pobierz pdf

308 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

4 łyżki

300 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory pokrój w cząstki, cebulę w piórka.

Sałatka z awokado i tuńczykiem  - Krok 1

Krok 2

Awokado przekrój wzdłuż na pół, pozbądź się pestki i obierz ze skórki.

Sałatka z awokado i tuńczykiem  - Krok 2

Krok 3

Awokado pokrój w cząstki i ułóż na talerzu. Obok połóż pomidory i całość posyp listkami sałaty oraz cebulką.

Sałatka z awokado i tuńczykiem  - Krok 3

Krok 4

Tuńczyka odcedź i ułóż na sałacie.

Sałatka z awokado i tuńczykiem  - Krok 4

Krok 5

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą i trzema łyżkami wody. Polej nim sałatkę. Danie doskonale smakuje z ziołowymi grzankami.

Sałatka z awokado i tuńczykiem  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z awokado i tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z awokado i tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z awokado i tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z awokado i tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z awokado i tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z awokado i tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z awokado i tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z awokado i tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z awokado i tuńczykiem Sałatka z awokado i tuńczykiem

Sałatka z awokado i tuńczykiem to doskonała propozycja na szybki i prosty w przygotowaniu obiad, kolację lub lunch do pracy. Możesz zaserwować ją także w trakcie przyjęcia, które zorganizujesz w domu. Wybierając awokado, dokładnie je obejrzyj – dojrzały owoc powinien mieć ciemnozieloną lub bakłażanową skórkę. Następnie delikatnie przyciśnij ją palcami – powinna być ona miękka i sprężysta. Jeżeli awokado nie jest dojrzałe, połóż je na parapecie lub kuchennym blacie – dojrzeje w ciągu trzech – czterech dni. Równie ważnym składnikiem sałatki jest tuńczyk w puszce. W zależności od upodobań, zdecydować możesz się na jego wersję w sosie własnym lub w oleju. Dołóż także dojrzałe pomidory i odrobinę pokrojonej w piórka cebuli. Całość niech zwieńczy grecki sos do sałatek. Danie możesz podawać solo, z grzankami lub z przypieczoną bagietką.