
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
1 opakowanie
2 sztuki
1 sztuka
300 gramów
4 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomidory pokrój w cząstki, cebulę w piórka.
Krok 2
Awokado przekrój wzdłuż na pół, pozbądź się pestki i obierz ze skórki.
Krok 3
Awokado pokrój w cząstki i ułóż na talerzu. Obok połóż pomidory i całość posyp listkami sałaty oraz cebulką.
Krok 4
Tuńczyka odcedź i ułóż na sałacie.
Krok 5
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą i trzema łyżkami wody. Polej nim sałatkę. Danie doskonale smakuje z ziołowymi grzankami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Świeże truskawki pojawiają się na straganach na przełomie maja i czerwca. Czerwone, słodkie, soczyste i pachnące latem owoce są prawdziwą gratką dla wielu smakoszy.
Czytaj więcejBób to smaczne i coraz bardziej popularne warzywo, które warto dodawać do wielu dań i jeść niezależnie od pory roku. Jak ugotować bób i z czym go podawać? Sprawdź!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Sałatka z awokado i tuńczykiem
Sałatka z awokado i tuńczykiem to doskonała propozycja na szybki i prosty w przygotowaniu obiad, kolację lub lunch do pracy. Możesz zaserwować ją także w trakcie przyjęcia, które zorganizujesz w domu. Wybierając awokado, dokładnie je obejrzyj – dojrzały owoc powinien mieć ciemnozieloną lub bakłażanową skórkę. Następnie delikatnie przyciśnij ją palcami – powinna być ona miękka i sprężysta. Jeżeli awokado nie jest dojrzałe, połóż je na parapecie lub kuchennym blacie – dojrzeje w ciągu trzech – czterech dni. Równie ważnym składnikiem sałatki jest tuńczyk w puszce. W zależności od upodobań, zdecydować możesz się na jego wersję w sosie własnym lub w oleju. Dołóż także dojrzałe pomidory i odrobinę pokrojonej w piórka cebuli. Całość niech zwieńczy grecki sos do sałatek. Danie możesz podawać solo, z grzankami lub z przypieczoną bagietką.