Warstwowa sałatka z ananasem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Warstwowa sałatka z ananasem

Autor: MartaS

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżeczka

6 sztuk

30 dekagramów

1 sztuka

4 łyżki

1 opakowanie

30 dekagramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, pokroić w kostkę. Szynkę pokroić w kostkę lub cienkie paseczki.

Krok 2

Ananasa odsączyć i pokroić w drobną kostkę. Pory posiekać w półplasterki.

Krok 4

W przezroczystej misce układać warstwami kolejno, przy czym każdą warstwę przełożyć sosem: -jajka, -kukurydza, -pory, -szynka, -ananas.

Krok 5

Na wierzch dać majonez, posypać delikatnie pieprzem i startym serem żółtym na tarce na grubych oczkach. Składników nie mieszać ze sobą.

Krok 3

Sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy Knorr połącz z 2 łyżkami wody i majonezem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warstwowa sałatka z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warstwowa sałatka z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warstwowa sałatka z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warstwowa sałatka z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warstwowa sałatka z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warstwowa sałatka z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warstwowa sałatka z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warstwowa sałatka z ananasem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej