Składniki
4 sztuki
2 sztuki
1 pęczek
2 sztuki
2 sztuki
4 sztuki
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Golonki świeże oczyść i starannie umyj. Zalej wrzątkiem, dodaj przyprawy.
Krok 2
Dodaj kostki Knorr i gotuj do miękkości ok. 1h na małym ogniu.
Krok 3
Włoszczyznę umyj i obierz. Twarde warzywa zetrzyj na tarce. Pora z włoszczyzny i cebule pokrój w plasterki.
Krok 4
Pod koniec gotowania dodaj włoszczyznę i cebulę. Gotuj jeszcze przez 20min
Krok 5
Ugotowaną golonkę podawaj z warzywami i bulionem. Dodatkowo podaj pieczywo oraz chrzan według uznania.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Rosół szlachetny drobiowo-wołowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Golonka gotowana
Masz ochotę na smaczną potrawę mięsną? Postaw na łatwą i szybką w przygotowaniu gotowaną golonkę. Wystarczy, że najpierw zaopatrzysz się w świeże i dobrej jakości mięso wieprzowe. Przed przyrządzaniem oczyść je dokładnie i umyj. Następnie zalej je chłodną wodą, tak aby całe się w niej zanurzyło. Według uznania dodaj przyprawy. Oprócz soli i pieprzu, dorzuć jeszcze ziele angielskie oraz liść laurowy. To od Ciebie zależy, jaki aromat będzie miało gotowe danie. Pamiętaj o tym, by mięso gotowało się odpowiednio długo na niewielkim ogniu. Co jakiś czas sprawdzaj jego miękkość. Do wrzącego wywaru dołącz włoszczyznę: marchew, pietruszkę, selera, pora oraz cebulę. Warzywa możesz pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dzięki ich dodatkowi Twój bulion będzie zdecydowanie smaczniejszy. Golonkę podawaj osobno ze świeżym pieczywem, startym chrzanem i musztardą. Ewentualnie mięso krótko podsmaż na patelni, by się zarumieniło. To danie serwuj także z bulionem warzywnym, oprószone natką pietruszki. Smacznego!