
Składniki
4 sztuki
2 sztuki
1 pęczek
2 sztuki
2 sztuki
4 sztuki
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Golonki świeże oczyść i starannie umyj. Zalej wrzątkiem, dodaj przyprawy.

Krok 2
Dodaj kostki Knorr i gotuj do miękkości ok. 1h na małym ogniu.

Krok 3
Włoszczyznę umyj i obierz. Twarde warzywa zetrzyj na tarce. Pora z włoszczyzny i cebule pokrój w plasterki.

Krok 4
Pod koniec gotowania dodaj włoszczyznę i cebulę. Gotuj jeszcze przez 20min

Krok 5
Ugotowaną golonkę podawaj z warzywami i bulionem. Dodatkowo podaj pieczywo oraz chrzan według uznania.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Rosół szlachetny drobiowo-wołowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuKutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Golonka gotowana
Masz ochotę na smaczną potrawę mięsną? Postaw na łatwą i szybką w przygotowaniu gotowaną golonkę. Wystarczy, że najpierw zaopatrzysz się w świeże i dobrej jakości mięso wieprzowe. Przed przyrządzaniem oczyść je dokładnie i umyj. Następnie zalej je chłodną wodą, tak aby całe się w niej zanurzyło. Według uznania dodaj przyprawy. Oprócz soli i pieprzu, dorzuć jeszcze ziele angielskie oraz liść laurowy. To od Ciebie zależy, jaki aromat będzie miało gotowe danie. Pamiętaj o tym, by mięso gotowało się odpowiednio długo na niewielkim ogniu. Co jakiś czas sprawdzaj jego miękkość. Do wrzącego wywaru dołącz włoszczyznę: marchew, pietruszkę, selera, pora oraz cebulę. Warzywa możesz pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dzięki ich dodatkowi Twój bulion będzie zdecydowanie smaczniejszy. Golonkę podawaj osobno ze świeżym pieczywem, startym chrzanem i musztardą. Ewentualnie mięso krótko podsmaż na patelni, by się zarumieniło. To danie serwuj także z bulionem warzywnym, oprószone natką pietruszki. Smacznego!