Golonka gotowana - przepis: najlepsza, z wody | Przepisy.pl pixel

Golonka gotowana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

41

heart
31 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

270 osób wydrukowało

Pobierz pdf

698 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 sztuki

1 pęczek

2 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Golonki świeże oczyść i starannie umyj. Zalej wrzątkiem, dodaj przyprawy.

Golonka gotowana - Krok 1

Krok 2

Dodaj kostki Knorr i gotuj do miękkości ok. 1h na małym ogniu.

Golonka gotowana - Krok 2

Krok 3

Włoszczyznę umyj i obierz. Twarde warzywa zetrzyj na tarce. Pora z włoszczyzny i cebule pokrój w plasterki.

Golonka gotowana - Krok 3

Krok 4

Pod koniec gotowania dodaj włoszczyznę i cebulę. Gotuj jeszcze przez 20min

Golonka gotowana - Krok 4

Krok 5

Ugotowaną golonkę podawaj z warzywami i bulionem. Dodatkowo podaj pieczywo oraz chrzan według uznania.

Golonka gotowana - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Golonka gotowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Golonka gotowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Golonka gotowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Golonka gotowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Golonka gotowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Golonka gotowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Golonka gotowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Golonka gotowana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Golonka gotowanaGolonka gotowana

Masz ochotę na smaczną potrawę mięsną? Postaw na łatwą i szybką w przygotowaniu gotowaną golonkę. Wystarczy, że najpierw zaopatrzysz się w świeże i dobrej jakości mięso wieprzowe. Przed przyrządzaniem oczyść je dokładnie i umyj. Następnie zalej je chłodną wodą, tak aby całe się w niej zanurzyło. Według uznania dodaj przyprawy. Oprócz soli i pieprzu, dorzuć jeszcze ziele angielskie oraz liść laurowy. To od Ciebie zależy, jaki aromat będzie miało gotowe danie. Pamiętaj o tym, by mięso gotowało się odpowiednio długo na niewielkim ogniu. Co jakiś czas sprawdzaj jego miękkość. Do wrzącego wywaru dołącz włoszczyznę: marchew, pietruszkę, selera, pora oraz cebulę. Warzywa możesz pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dzięki ich dodatkowi Twój bulion będzie zdecydowanie smaczniejszy. Golonkę podawaj osobno ze świeżym pieczywem, startym chrzanem i musztardą. Ewentualnie mięso krótko podsmaż na patelni, by się zarumieniło. To danie serwuj także z bulionem warzywnym, oprószone natką pietruszki. Smacznego!