
Składniki
4 sztuki
2 sztuki
1 pęczek
2 sztuki
2 sztuki
4 sztuki
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Golonki świeże oczyść i starannie umyj. Zalej wrzątkiem, dodaj przyprawy.

Krok 2
Dodaj kostki Knorr i gotuj do miękkości ok. 1h na małym ogniu.

Krok 3
Włoszczyznę umyj i obierz. Twarde warzywa zetrzyj na tarce. Pora z włoszczyzny i cebule pokrój w plasterki.

Krok 4
Pod koniec gotowania dodaj włoszczyznę i cebulę. Gotuj jeszcze przez 20min

Krok 5
Ugotowaną golonkę podawaj z warzywami i bulionem. Dodatkowo podaj pieczywo oraz chrzan według uznania.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Rosół szlachetny drobiowo-wołowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Golonka gotowana
Masz ochotę na smaczną potrawę mięsną? Postaw na łatwą i szybką w przygotowaniu gotowaną golonkę. Wystarczy, że najpierw zaopatrzysz się w świeże i dobrej jakości mięso wieprzowe. Przed przyrządzaniem oczyść je dokładnie i umyj. Następnie zalej je chłodną wodą, tak aby całe się w niej zanurzyło. Według uznania dodaj przyprawy. Oprócz soli i pieprzu, dorzuć jeszcze ziele angielskie oraz liść laurowy. To od Ciebie zależy, jaki aromat będzie miało gotowe danie. Pamiętaj o tym, by mięso gotowało się odpowiednio długo na niewielkim ogniu. Co jakiś czas sprawdzaj jego miękkość. Do wrzącego wywaru dołącz włoszczyznę: marchew, pietruszkę, selera, pora oraz cebulę. Warzywa możesz pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dzięki ich dodatkowi Twój bulion będzie zdecydowanie smaczniejszy. Golonkę podawaj osobno ze świeżym pieczywem, startym chrzanem i musztardą. Ewentualnie mięso krótko podsmaż na patelni, by się zarumieniło. To danie serwuj także z bulionem warzywnym, oprószone natką pietruszki. Smacznego!