Golonka gotowana przepis – Zobacz na przepisy.pl

Golonka gotowana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

30 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

108 osób wydrukowało

Pobierz pdf

64 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 sztuki

1 pęczek

2 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Golonki świeże oczyść i starannie umyj. Zalej wrzątkiem, dodaj przyprawy.

Golonka gotowana - Krok 1

Krok 2

Dodaj kostki Knorr i gotuj do miękkości ok. 1h na małym ogniu.

Golonka gotowana - Krok 2

Krok 3

Włoszczyznę umyj i obierz. Twarde warzywa zetrzyj na tarce. Pora z włoszczyzny i cebule pokrój w plasterki.

Golonka gotowana - Krok 3

Krok 4

Pod koniec gotowania dodaj włoszczyznę i cebulę. Gotuj jeszcze przez 20min

Golonka gotowana - Krok 4

Krok 5

Ugotowaną golonkę podawaj z warzywami i bulionem. Dodatkowo podaj pieczywo oraz chrzan według uznania.

Golonka gotowana - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Golonka gotowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Golonka gotowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Golonka gotowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Golonka gotowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Golonka gotowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Golonka gotowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Golonka gotowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Golonka gotowanaGolonka gotowana

Masz ochotę na smaczną potrawę mięsną? Postaw na łatwą i szybką w przygotowaniu gotowaną golonkę. Wystarczy, że najpierw zaopatrzysz się w świeże i dobrej jakości mięso wieprzowe. Przed przyrządzaniem oczyść je dokładnie i umyj. Następnie zalej je chłodną wodą, tak aby całe się w niej zanurzyło. Według uznania dodaj przyprawy. Oprócz soli i pieprzu, dorzuć jeszcze ziele angielskie oraz liść laurowy. To od Ciebie zależy, jaki aromat będzie miało gotowe danie. Pamiętaj o tym, by mięso gotowało się odpowiednio długo na niewielkim ogniu. Co jakiś czas sprawdzaj jego miękkość. Do wrzącego wywaru dołącz włoszczyznę: marchew, pietruszkę, selera, pora oraz cebulę. Warzywa możesz pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dzięki ich dodatkowi Twój bulion będzie zdecydowanie smaczniejszy. Golonkę podawaj osobno ze świeżym pieczywem, startym chrzanem i musztardą. Ewentualnie mięso krótko podsmaż na patelni, by się zarumieniło. To danie serwuj także z bulionem warzywnym, oprószone natką pietruszki. Smacznego!