Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
1 pęczek
6 sztuk
2 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Golonki obsmaż ze wszystkich stron lub opal palnikiem, aby pozbyć się włosów na skórze mięsa.
Krok 2
Następnie przełóż do brytfanki i dokładnie obsyp przyprawą Knorr.
Krok 3
Włoszczyznę pokrój na mniejsze kawałki, czosnek posiekaj i dodaj wszystko do mięsa. Wlej dwie szklanki wody i odstaw wszystko do lodówki na całą noc.
Krok 4
Następnie przełóż brytfankę do piekarnika i piecz w 200 °C przez 30 minut. Potem zmniejsz temperaturę do 150 °C i piecz kolejne 35 minut. Podawaj np. z kaszą.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Golonka czosnkowa
Golonka czosnkowa to danie dla zwolenników klasyki, którzy lubią mięsne, aromatyczne potrawy, serwowane w towarzystwie mącznych dodatków. Potrawa ta wymaga cierpliwości. Aby zyskać swój intensywny smak, mięso musi być marynowane całą noc w lodówce, po uprzednim podsmażeniu i dodaniu włoszczyzny. Jego walory smakowe wydobywa późniejsze pieczenie. Wszystko to sprawia, że golonka jest miękka i soczysta. Można podać ją w towarzystwie kaszy, pieczonych ziemniaków lub ziemniaczanego puree. Dobrym uzupełnieniem tego dania będą też surówki z marchewki lub selera albo kapusta pekińska z dodatkami świeżych warzyw – pomidorów, ogórków, papryki. Golonka czosnkowa to raczej propozycja na niedzielny obiad. Miłośnicy klasycznych potraw i pieczonych mięs polubią na pewno taką jej wersję. Jeśli do nich należysz, koniecznie wypróbuj ten przepis. Natomiast, jeśli jeszcze nie próbowałeś golonki, zacznij właśnie od wersji czosnkowej i sprawdź, czy przypadnie Ci do gustu.