Golonka czosnkowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Golonka czosnkowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
145 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

151 osób wydrukowało

Pobierz pdf

293 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

1 pęczek

6 sztuk

2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Golonki obsmaż ze wszystkich stron lub opal palnikiem, aby pozbyć się włosów na skórze mięsa.

Golonka czosnkowa - Krok 1

Krok 2

Następnie przełóż do brytfanki i dokładnie obsyp przyprawą Knorr.

Golonka czosnkowa - Krok 2

Krok 3

Włoszczyznę pokrój na mniejsze kawałki, czosnek posiekaj i dodaj wszystko do mięsa. Wlej dwie szklanki wody i odstaw wszystko do lodówki na całą noc.

Golonka czosnkowa - Krok 3

Krok 4

Następnie przełóż brytfankę do piekarnika i piecz w 200 °C przez 30 minut. Potem zmniejsz temperaturę do 150 °C i piecz kolejne 35 minut. Podawaj np. z kaszą.

Golonka czosnkowa - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • miki pioti

    miki pioti , 27.11.2016

    pyszne palce lizać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 26.11.2016

    Wygląda pysznie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Golonka czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Golonka czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Golonka czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Golonka czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Golonka czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Golonka czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Golonka czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Golonka czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Golonka czosnkowaGolonka czosnkowa

Golonka czosnkowa to danie dla zwolenników klasyki, którzy lubią mięsne, aromatyczne potrawy, serwowane w towarzystwie mącznych dodatków. Potrawa ta wymaga cierpliwości. Aby zyskać swój intensywny smak, mięso musi być marynowane całą noc w lodówce, po uprzednim podsmażeniu i dodaniu włoszczyzny. Jego walory smakowe wydobywa późniejsze pieczenie. Wszystko to sprawia, że golonka jest miękka i soczysta. Można podać ją w towarzystwie kaszy, pieczonych ziemniaków lub ziemniaczanego puree. Dobrym uzupełnieniem tego dania będą też surówki z marchewki lub selera albo kapusta pekińska z dodatkami świeżych warzyw – pomidorów, ogórków, papryki. Golonka czosnkowa to raczej propozycja na niedzielny obiad. Miłośnicy klasycznych potraw i pieczonych mięs polubią na pewno taką jej wersję. Jeśli do nich należysz, koniecznie wypróbuj ten przepis. Natomiast, jeśli jeszcze nie próbowałeś golonki, zacznij właśnie od wersji czosnkowej i sprawdź, czy przypadnie Ci do gustu.