
Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
1 pęczek
6 sztuk
2 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Golonki obsmaż ze wszystkich stron lub opal palnikiem, aby pozbyć się włosów na skórze mięsa.

Krok 2
Następnie przełóż do brytfanki i dokładnie obsyp przyprawą Knorr.

Krok 3
Włoszczyznę pokrój na mniejsze kawałki, czosnek posiekaj i dodaj wszystko do mięsa. Wlej dwie szklanki wody i odstaw wszystko do lodówki na całą noc.

Krok 4
Następnie przełóż brytfankę do piekarnika i piecz w 200 °C przez 30 minut. Potem zmniejsz temperaturę do 150 °C i piecz kolejne 35 minut. Podawaj np. z kaszą.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Golonka czosnkowa
Golonka czosnkowa to danie dla zwolenników klasyki, którzy lubią mięsne, aromatyczne potrawy, serwowane w towarzystwie mącznych dodatków. Potrawa ta wymaga cierpliwości. Aby zyskać swój intensywny smak, mięso musi być marynowane całą noc w lodówce, po uprzednim podsmażeniu i dodaniu włoszczyzny. Jego walory smakowe wydobywa późniejsze pieczenie. Wszystko to sprawia, że golonka jest miękka i soczysta. Można podać ją w towarzystwie kaszy, pieczonych ziemniaków lub ziemniaczanego puree. Dobrym uzupełnieniem tego dania będą też surówki z marchewki lub selera albo kapusta pekińska z dodatkami świeżych warzyw – pomidorów, ogórków, papryki. Golonka czosnkowa to raczej propozycja na niedzielny obiad. Miłośnicy klasycznych potraw i pieczonych mięs polubią na pewno taką jej wersję. Jeśli do nich należysz, koniecznie wypróbuj ten przepis. Natomiast, jeśli jeszcze nie próbowałeś golonki, zacznij właśnie od wersji czosnkowej i sprawdź, czy przypadnie Ci do gustu.