Golonka czosnkowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Golonka czosnkowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
145 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

151 osób wydrukowało

Pobierz pdf

293 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

1 pęczek

6 sztuk

2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Golonki obsmaż ze wszystkich stron lub opal palnikiem, aby pozbyć się włosów na skórze mięsa.

Golonka czosnkowa - Krok 1

Krok 2

Następnie przełóż do brytfanki i dokładnie obsyp przyprawą Knorr.

Golonka czosnkowa - Krok 2

Krok 3

Włoszczyznę pokrój na mniejsze kawałki, czosnek posiekaj i dodaj wszystko do mięsa. Wlej dwie szklanki wody i odstaw wszystko do lodówki na całą noc.

Golonka czosnkowa - Krok 3

Krok 4

Następnie przełóż brytfankę do piekarnika i piecz w 200 °C przez 30 minut. Potem zmniejsz temperaturę do 150 °C i piecz kolejne 35 minut. Podawaj np. z kaszą.

Golonka czosnkowa - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • miki pioti

    miki pioti , 27.11.2016

    pyszne palce lizać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 26.11.2016

    Wygląda pysznie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Golonka czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Golonka czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Golonka czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Golonka czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Golonka czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Golonka czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Golonka czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Golonka czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Golonka czosnkowaGolonka czosnkowa

Golonka czosnkowa to danie dla zwolenników klasyki, którzy lubią mięsne, aromatyczne potrawy, serwowane w towarzystwie mącznych dodatków. Potrawa ta wymaga cierpliwości. Aby zyskać swój intensywny smak, mięso musi być marynowane całą noc w lodówce, po uprzednim podsmażeniu i dodaniu włoszczyzny. Jego walory smakowe wydobywa późniejsze pieczenie. Wszystko to sprawia, że golonka jest miękka i soczysta. Można podać ją w towarzystwie kaszy, pieczonych ziemniaków lub ziemniaczanego puree. Dobrym uzupełnieniem tego dania będą też surówki z marchewki lub selera albo kapusta pekińska z dodatkami świeżych warzyw – pomidorów, ogórków, papryki. Golonka czosnkowa to raczej propozycja na niedzielny obiad. Miłośnicy klasycznych potraw i pieczonych mięs polubią na pewno taką jej wersję. Jeśli do nich należysz, koniecznie wypróbuj ten przepis. Natomiast, jeśli jeszcze nie próbowałeś golonki, zacznij właśnie od wersji czosnkowej i sprawdź, czy przypadnie Ci do gustu.