
Składniki
6 sztuk
1 sztuka
4 ziarna
6 ziaren
1 łyżeczka
0.5 litra
1 łyżka
3 łyżki
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 szczypta
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Golonki zalewamy bulionem, tak by były całe przykryte. Dodajemy przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, kostkę bulionową, sól) i gotujemy na wolnym ogniu 2-3h (czas można skrócić gotując w szybkowarze - wystarczy 20min. od puszczenia pary + czas, aż ciśnienie z gara samo zejdzie).
Krok 2
Ugotowane, miękkie golonki dokładnie nasmarować marynatą zrobioną z 200g piwa, miodu, sosu sojowego, czosnku, pieprzu, musztardy, papryki i ziół prowansalskich. Ułożyć ciasno w misce i zalać resztą marynaty. Pozostawić na kilka godzin (min. 2h)
Krok 3
Przekładamy do naczynia żaroodpornego, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190-200C (funkcja grill) i pieczemy ok. 60min. stale podlewając piwem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Golonka w piwie
Golonka w piwie to danie smaczne i efektowne. Sekret udanej potrawy tkwi w marynacie do mięsa. Składają się na nią sos sojowy, miód, piwo, musztarda, czosnek oraz mieszanka przypraw – pieprz, ostra papryka oraz zioła prowansalskie. Dzięki tym składnikom golonka staje się niezwykle aromatyczna, pikantna i delikatnie słodka – a po upieczeniu soczysta. Ze względu na swój intensywny smak, mięso dobrze komponuje się z łagodniejszymi dodatkami. Można je podać z pieczywem, paluszkami serowymi z ciasta francuskiego i sałatą skropioną oliwą czosnkową. Jako danie obiadowe golonkę podawaj z mieszanką gotowanych warzyw i sosem śmietanowym albo ziemniakami z wody posypanymi koperkiem. Polecane są również wszelkiego rodzaju surówki – z selera z orzechami, marchewki z jabłkami lub z białej kapusty. Mięso doskonale smakuje z mizerią lub kiszonymi warzywami. Warto dołączyć do niego też sosy – czosnkowy, tysiąca wysp albo nieodłączną w przypadku golonki musztardę. Jeśli masz ochotę przygotować golonkę w miodowo-piwnej marynacie, skorzystaj z naszego przepisu!