Golonka z kiszoną kapustą i purée z grochu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Golonka z kiszoną kapustą i purée z grochu

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

5

heart
12 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

43 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.2 łyżeczki

1 sztuka

null szczypt

1 sztuka

1 sztuka

80 gramów

null szczypt

null

0.2 łyżeczki

null

0.3 łyżeczki

800 gramów

null szczypt

40 gramów

200 mililitrów

4 sztuki

500 gramów

null

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Namocz groch dzień wcześniej w wodzie. Wszystkie warzywa umyj, obierz i pokrój w drobna kostkę.

Krok 2

Umyj golonkę i włóż do garnka, wlej 3,5 litra wody i zagotuj. Zbierz pianę i pomniejsz płomień. Do tego wrzuć warzywa i przyprawy.

Krok 3

Przez 2,5 godziny gotuj golonkę na małym ogniu(będzie gotowa kiedy mięso zacznie odchodzić).

Krok 4

Kapusta: Pokrój cebulę w talarki i podsmaż na smalcu w rondlu. Dołóż kapustę i smaż przez kolejne 5 minut czasem mieszając.

Krok 5

Dodaj przyprawy i przez 1 godzinę gotuj pod przykryciem. Dodaj dla smaku pieprzu i soli.

Krok 6

Purée z grochu: Groch zagotuj w wodzie w jakiej się wcześniej moczył. Jeśli chcesz dodaj do niego trochę Rosołu wołowego Knorr.

Krok 7

Kiedy groch będzie miękki to wyjmij warzywa. Następnie groch zmiksuj i dopraw.

Krok 8

Na półmisku ułóż kapustę i na niej połóż uprzednio wyciągniętą z garnka golonkę. Do miski nałóż purée z grochu i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Golonka z kiszoną kapustą i purée z grochu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Golonka z kiszoną kapustą i purée z grochu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Golonka z kiszoną kapustą i purée z grochu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Golonka z kiszoną kapustą i purée z grochu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Golonka z kiszoną kapustą i purée z grochu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Golonka z kiszoną kapustą i purée z grochu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Golonka z kiszoną kapustą i purée z grochu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Golonka z kiszoną kapustą i purée z grochu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej