Golonka z kiszoną kapustą i purée z grochu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Golonka z kiszoną kapustą i purée z grochu

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

5

heart
12 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

43 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.2 łyżeczki

1 sztuka

null szczypt

1 sztuka

1 sztuka

80 gramów

null szczypt

null

0.2 łyżeczki

null

0.3 łyżeczki

800 gramów

null szczypt

40 gramów

200 mililitrów

4 sztuki

500 gramów

null

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Namocz groch dzień wcześniej w wodzie. Wszystkie warzywa umyj, obierz i pokrój w drobna kostkę.

Krok 2

Umyj golonkę i włóż do garnka, wlej 3,5 litra wody i zagotuj. Zbierz pianę i pomniejsz płomień. Do tego wrzuć warzywa i przyprawy.

Krok 3

Przez 2,5 godziny gotuj golonkę na małym ogniu(będzie gotowa kiedy mięso zacznie odchodzić).

Krok 4

Kapusta: Pokrój cebulę w talarki i podsmaż na smalcu w rondlu. Dołóż kapustę i smaż przez kolejne 5 minut czasem mieszając.

Krok 5

Dodaj przyprawy i przez 1 godzinę gotuj pod przykryciem. Dodaj dla smaku pieprzu i soli.

Krok 6

Purée z grochu: Groch zagotuj w wodzie w jakiej się wcześniej moczył. Jeśli chcesz dodaj do niego trochę Rosołu wołowego Knorr.

Krok 7

Kiedy groch będzie miękki to wyjmij warzywa. Następnie groch zmiksuj i dopraw.

Krok 8

Na półmisku ułóż kapustę i na niej połóż uprzednio wyciągniętą z garnka golonkę. Do miski nałóż purée z grochu i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Golonka z kiszoną kapustą i purée z grochu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Golonka z kiszoną kapustą i purée z grochu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Golonka z kiszoną kapustą i purée z grochu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Golonka z kiszoną kapustą i purée z grochu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Golonka z kiszoną kapustą i purée z grochu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Golonka z kiszoną kapustą i purée z grochu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Golonka z kiszoną kapustą i purée z grochu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Golonka z kiszoną kapustą i purée z grochu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Naleśniki a la buritos
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej