Golonka z kiszoną kapustą i purée z grochu

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

5

12 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

34 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 mililitrów

1 sztuka

0.2 łyżeczki

1 sztuka

null szczypt

1 sztuka

1 sztuka

80 gramów

null szczypt

null

0.2 łyżeczki

null

0.3 łyżeczki

800 gramów

null szczypt

40 gramów

4 sztuki

500 gramów

null

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Namocz groch dzień wcześniej w wodzie. Wszystkie warzywa umyj, obierz i pokrój w drobna kostkę.

Krok 2

Umyj golonkę i włóż do garnka, wlej 3,5 litra wody i zagotuj. Zbierz pianę i pomniejsz płomień. Do tego wrzuć warzywa i przyprawy.

Krok 3

Przez 2,5 godziny gotuj golonkę na małym ogniu(będzie gotowa kiedy mięso zacznie odchodzić).

Krok 4

Kapusta: Pokrój cebulę w talarki i podsmaż na smalcu w rondlu. Dołóż kapustę i smaż przez kolejne 5 minut czasem mieszając.

Krok 5

Dodaj przyprawy i przez 1 godzinę gotuj pod przykryciem. Dodaj dla smaku pieprzu i soli.

Krok 6

Purée z grochu: Groch zagotuj w wodzie w jakiej się wcześniej moczył. Jeśli chcesz dodaj do niego trochę Rosołu wołowego Knorr.

Krok 7

Kiedy groch będzie miękki to wyjmij warzywa. Następnie groch zmiksuj i dopraw.

Krok 8

Na półmisku ułóż kapustę i na niej połóż uprzednio wyciągniętą z garnka golonkę. Do miski nałóż purée z grochu i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Golonka z kiszoną kapustą i purée z grochu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Golonka z kiszoną kapustą i purée z grochu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Golonka z kiszoną kapustą i purée z grochu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Golonka z kiszoną kapustą i purée z grochu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Golonka z kiszoną kapustą i purée z grochu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Golonka z kiszoną kapustą i purée z grochu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Golonka z kiszoną kapustą i purée z grochu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej