Golonka z kiszoną kapustą i purée z grochu
średnie
43 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
0.2 łyżeczki
1 sztuka
null szczypt
1 sztuka
1 sztuka
80 gramów
null szczypt
null
0.2 łyżeczki
null
0.3 łyżeczki
800 gramów
null szczypt
40 gramów
200 mililitrów
4 sztuki
500 gramów
null
250 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Namocz groch dzień wcześniej w wodzie. Wszystkie warzywa umyj, obierz i pokrój w drobna kostkę.
Krok 2
Umyj golonkę i włóż do garnka, wlej 3,5 litra wody i zagotuj. Zbierz pianę i pomniejsz płomień. Do tego wrzuć warzywa i przyprawy.
Krok 3
Przez 2,5 godziny gotuj golonkę na małym ogniu(będzie gotowa kiedy mięso zacznie odchodzić).
Krok 4
Kapusta: Pokrój cebulę w talarki i podsmaż na smalcu w rondlu. Dołóż kapustę i smaż przez kolejne 5 minut czasem mieszając.
Krok 5
Dodaj przyprawy i przez 1 godzinę gotuj pod przykryciem. Dodaj dla smaku pieprzu i soli.
Krok 6
Purée z grochu: Groch zagotuj w wodzie w jakiej się wcześniej moczył. Jeśli chcesz dodaj do niego trochę Rosołu wołowego Knorr.
Krok 7
Kiedy groch będzie miękki to wyjmij warzywa. Następnie groch zmiksuj i dopraw.
Krok 8
Na półmisku ułóż kapustę i na niej połóż uprzednio wyciągniętą z garnka golonkę. Do miski nałóż purée z grochu i podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej