Golonka z kiszoną kapustą i purée z grochu
średnie
42 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
0.2 łyżeczki
1 sztuka
null szczypt
1 sztuka
1 sztuka
80 gramów
null szczypt
null
0.2 łyżeczki
null
0.3 łyżeczki
800 gramów
null szczypt
40 gramów
200 mililitrów
4 sztuki
500 gramów
null
250 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Namocz groch dzień wcześniej w wodzie. Wszystkie warzywa umyj, obierz i pokrój w drobna kostkę.
Krok 2
Umyj golonkę i włóż do garnka, wlej 3,5 litra wody i zagotuj. Zbierz pianę i pomniejsz płomień. Do tego wrzuć warzywa i przyprawy.
Krok 3
Przez 2,5 godziny gotuj golonkę na małym ogniu(będzie gotowa kiedy mięso zacznie odchodzić).
Krok 4
Kapusta: Pokrój cebulę w talarki i podsmaż na smalcu w rondlu. Dołóż kapustę i smaż przez kolejne 5 minut czasem mieszając.
Krok 5
Dodaj przyprawy i przez 1 godzinę gotuj pod przykryciem. Dodaj dla smaku pieprzu i soli.
Krok 6
Purée z grochu: Groch zagotuj w wodzie w jakiej się wcześniej moczył. Jeśli chcesz dodaj do niego trochę Rosołu wołowego Knorr.
Krok 7
Kiedy groch będzie miękki to wyjmij warzywa. Następnie groch zmiksuj i dopraw.
Krok 8
Na półmisku ułóż kapustę i na niej połóż uprzednio wyciągniętą z garnka golonkę. Do miski nałóż purée z grochu i podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej