Purée z marchewki – jak zrobić? Do czego i z czym podawać?

Delikatny i puszysty dodatek do obiadu – jak zrobić purée z marchewki, żeby rozpływało się w ustach? Marchewka w takiej postaci z pewnością przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom tego warzywa, ale i tym, którzy dość sceptycznie podchodzą do jej smaku. Purée marchewkowe jest niezwykle proste w wykonaniu i pasuje do wielu dań. Poznajcie sekret na szybkie i smaczne dopełnienie każdego obiadu!

Co potrzeba, żeby przyrządzić purée z marchewki?

Marchewka to warzywo, które smakuje wybornie w każdej odsłonie. Idealna do chrupania na surowo, świetnie komponuje się z innymi składnikami surówek, gotowana ze swoim wiernym towarzyszem groszkiem podkreśla smak przeróżnych mięs. Mimo tylu propozycji to jeszcze nie koniec jej możliwości! Chociaż purée zazwyczaj kojarzy się z ziemniakami, to nie każdy wie, że ta nazwa nie jest zarezerwowana wyłącznie dla nich. Jak zrobić purée z marchewki? Nie potrzeba wielu składników, żeby je przygotować. Wystarczą marchewka, odrobina masła i kilka ulubionych przypraw!

Jak się robi purée marchewkowe?

Umytą i obraną marchewkę należy ugotować w osolonej wodzie. Czas gotowania zależy od jej grubości, a także od tego, jakiej marchewki użyjecie. Młoda będzie gotowa dużo szybciej. Te dostępne poza sezonem będą potrzebowały ok. 15 minut, żeby zmięknąć. Po odlaniu wody marchewkę przełóżcie do blendera i doprawcie do smaku. Chociaż nie wymaga ona zbyt wielu przypraw, warto dodać do purée marchewkowego odrobinę gałki muszkatołowej, czosnku lub imbiru. Dzięki bardziej wyrazistym dodatkom nie musicie się martwić, że wyjdzie ono mdłe.

Purée ziemniaczano-marchewkowe – doskonałe połączenie smaków!

Jeśli purée z samej marchewki zupełnie nie trafia w wasz gust kulinarny, można nieco je uatrakcyjnić. Przyrządzenie takiego purée będzie wyglądać podobnie. Trzeba jednak pamiętać, żeby ziemniaki i marchewkę gotować osobno przed zmiksowaniem, ponieważ ziemniaki gotują się szybciej. Aby uniknąć sytuacji, że ziemniaki się rozpadną albo marchewka będzie miała grudki, ich połączenie powinno odbyć się wtedy, kiedy obydwa składniki będą idealnie miękkie. Aksamitną teksturę purée uzyskacie, dodając do niego rozgrzane masło lub odrobinę podgrzanego mleka zamiast tego prosto z lodówki.

Inspiracje na purée marchewkowe – z czym będzie smakować wybornie?

Gotowana marchewka wcale nie musi być nudna! Wielbiciele bardziej wyrazistych smaków także znajdą coś dla siebie w tej propozycji. Doskonale znana marchewka z groszkiem może być także podana w postaci purée. Ugotowane osobno, aby połączyć się w zmiksowanej postaci, z odrobiną przypraw i liśćmi mięty nie tylko doskonale smakuje, ale również znakomicie prezentuje się na talerzu. Marchewkę można także zmiksować z dynią i lekko podgotowanym, świeżym korzeniem imbiru. Purée ziemniaczane w wersji pikantnej uzyskacie, dodając do niego chili w proszku lub zieloną cebulkę.

Purée z marchewki – do czego podawać?

Gładkie i puszyste purée z marchewki może stanowić świetną bazę do zupy-krem. Świetnie sprawdzi się także jako zamiennik klasycznego dodatku do obiadu, czyli ziemniaków. Jeśli zastanawiacie się, do czego podawać purée z marchewki, to najlepiej będzie ono komponować się z różnymi rodzajami mięs. Może zatem śmiało być podane do tradycyjnych kotletów schabowych po staropolsku, fileta z kurczaka gotowanego na parze, jak również do duszonej dziczyzny. Będzie także pasować do dań rybnych, takich jak pstrąg z grilla.

Do czego można wykorzystać purée marchewkowe?

Wiecie już, jak zrobić purée marchewkowe, z czym podawać i w jaki sposób eksperymentować z dodatkami. Warto jednak wiedzieć, że nie musi być wykorzystywane jedynie do dań obiadowych. Można z niego zrobić także słodki deser do kawy. Pyszne babeczki lub ciasto na bazie marchewkowego purée pomogą je wykorzystać w przypadku, kiedy zrobicie go zbyt dużo. Muffinki podane z aromatycznym pomarańczowym likierem sprawią, że marchewkowa uczta nie zakończy się wyłącznie daniem głównym!