Pierś z kurczaka na parze - gotowany filet | Przepisy.pl pixel

Filet z kurczaka gotowany na parze

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

32

heart
119 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

175 osób wydrukowało

Pobierz pdf

351 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

1 pęczek

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka oczyść z wszelkich błon i kosteczek. Skrop lekko oliwą i ułóż w naczyniu do gotowania na parze.

Filet z kurczaka gotowany na parze - Krok 1

Krok 2

W garnku do gotowania na parze zagotuj litr wody. Dodaj kostkę Knorr oraz liść laurowy. Ułóż koszyczek na wierzchu tak aby nie dotykał powierzchni wody i gotuj mięso pod przykryciem na średnim ogniu przez ok 25 minut.

Filet z kurczaka gotowany na parze - Krok 2

Krok 3

Szczypiorek posiekaj. Ugotowanego na parze kurczaka pokrój na grubsze plastry, posyp szczypiorkiem, skrop oliwą i podawaj np. z ryżem basmati.

Filet z kurczaka gotowany na parze - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Kurczaka możesz wcześniej zamarynować np. w oliwie z kurkumą Knorr.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Filet z kurczaka gotowany na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Filet z kurczaka gotowany na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Filet z kurczaka gotowany na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Filet z kurczaka gotowany na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Filet z kurczaka gotowany na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Filet z kurczaka gotowany na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Filet z kurczaka gotowany na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Filet z kurczaka gotowany na parze - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Filet z kurczaka gotowany na parzeFilet z kurczaka gotowany na parze

Gotowanie na parze to prawdziwy hit ostatnich lat. Dawniej ten sposób przygotowywania potraw zarezerwowany był jedynie dla kilku popularnych dań, między innymi dobrze znanych klusek na parze, inaczej nazywanych parowańcami lub pampuchami. Dziś w ten sposób przyrządzamy wiele potraw, zarówno warzywnych, jak i mięsnych. Spróbujcie nasz przepis na soczystego, aromatycznego i delikatnego fileta z kurczaka gotowanego na parze. To idealna propozycja na codzienny obiad, który przygotujecie w pół godziny. Zatem czas start!

Dla kogo?

Filet z kurczaka gotowany na parze to danie dla miłośników potraw szybkich w przygotowaniu.

Na jaką okazję?

Filety gotowane na parze doskonale nadają się na codzienny i świąteczny obiad. Możecie je również przygotować na ciepłą, rodzinną kolację.

Czy wiesz, że?

Kurczak kukurydziany cechuje się lekko złotą barwą mięsa. Często drób ten wykorzystywany jest do rosołu, dzięki czemu zupa zyskuje nie tylko niepowtarzalny aromat, ale także złocistą barwę.

Dla urozmaicenia:

Doskonałym dodatkiem do kurczaka jest kurkuma, w której zamarynuj mięso przed gotowaniem.