Filet z kurczaka gotowany na parze przepis – Zobacz na przepisy.pl

Filet z kurczaka gotowany na parze

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

19 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

1 pęczek

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka oczyść z wszelkich błon i kosteczek. Skrop lekko oliwą i ułóż w naczyniu do gotowania na parze.

Filet z kurczaka gotowany na parze - Krok 1

Krok 2

W garnku do gotowania na parze zagotuj litr wody. Dodaj kostkę Knorr oraz liść laurowy. Ułóż koszyczek na wierzchu tak aby nie dotykał powierzchni wody i gotuj mięso pod przykryciem na średnim ogniu przez ok 25 minut.

Filet z kurczaka gotowany na parze - Krok 2

Krok 3

Szczypiorek posiekaj. Ugotowanego na parze kurczaka pokrój na grubsze plastry, posyp szczypiorkiem, skrop oliwą i podawaj np. z ryżem basmati.

Filet z kurczaka gotowany na parze - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Kurczaka możesz wcześniej zamarynować np. w oliwie z kurkumą Knorr.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Filet z kurczaka gotowany na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Filet z kurczaka gotowany na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Filet z kurczaka gotowany na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Filet z kurczaka gotowany na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Filet z kurczaka gotowany na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Filet z kurczaka gotowany na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Filet z kurczaka gotowany na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Filet z kurczaka gotowany na parzeFilet z kurczaka gotowany na parze

Gotowanie na parze to prawdziwy hit ostatnich lat. Dawniej ten sposób przygotowywania potraw zarezerwowany był jedynie dla kilku popularnych dań, między innymi dobrze znanych klusek na parze, inaczej nazywanych parowańcami lub pampuchami. Dziś w ten sposób przyrządzamy wiele potraw, zarówno warzywnych, jak i mięsnych. Spróbujcie nasz przepis na soczystego, aromatycznego i delikatnego fileta z kurczaka gotowanego na parze. To idealna propozycja na codzienny obiad, który przygotujecie w pół godziny. Zatem czas start!

Dla kogo?

Filet z kurczaka gotowany na parze to danie dla miłośników potraw szybkich w przygotowaniu.

Na jaką okazję?

Filety gotowane na parze doskonale nadają się na codzienny i świąteczny obiad. Możecie je również przygotować na ciepłą, rodzinną kolację.

Czy wiesz, że?

Kurczak kukurydziany cechuje się lekko złotą barwą mięsa. Często drób ten wykorzystywany jest do rosołu, dzięki czemu zupa zyskuje nie tylko niepowtarzalny aromat, ale także złocistą barwę.

Dla urozmaicenia:

Doskonałym dodatkiem do kurczaka jest kurkuma, w której zamarynuj mięso przed gotowaniem.