Kalafior na parze – gotowany: przepis włoski | Przepisy.pl pixel

Gotowany na parze kalafior w stylu włoskim

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
52 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

86 osób wydrukowało

Pobierz pdf

181 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

80 mililitrów

100 gramów

1 pęczek

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafior umyj, wytnij głąb, pozbądź się większych i brzydkich liści. Te mniejsze i jasne listki pozostaw.

Gotowany na parze kalafior w stylu włoskim - Krok 1

Krok 2

Tak przygotowanego kalafiora podziel na mniejsze kawałki i ułóż w naczyniu do gotowania na parze. Umieść nad wrzącą i lekko osoloną wodą i gotuj pod przykryciem przez ok. 10-15 minut.

Gotowany na parze kalafior w stylu włoskim - Krok 2

Krok 3

Orzechy laskowe upraż na suchej patelni, aby były bardziej chrupiące. Odstaw do ostudzenia i pokrusz.

Gotowany na parze kalafior w stylu włoskim - Krok 3

Krok 4

Z natki pietruszki oberwij listki, czosnek przeciśnij przez praskę, a z cytryny wyciśnij sok.

Gotowany na parze kalafior w stylu włoskim - Krok 4

Krok 5

Przygotuj sos - w misce wymieszaj oliwę z cytryną, czosnkiem, orzechami, przyprawą Knorr i listkami pietruszki. Miękkiego kalafiora przełóż na talerz lub do miseczki i polej od razu przygotowanym sosem. Podawaj jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięs i ryb.

Gotowany na parze kalafior w stylu włoskim - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gotowany na parze kalafior w stylu włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gotowany na parze kalafior w stylu włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gotowany na parze kalafior w stylu włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gotowany na parze kalafior w stylu włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gotowany na parze kalafior w stylu włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gotowany na parze kalafior w stylu włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gotowany na parze kalafior w stylu włoskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gotowany na parze kalafior w stylu włoskim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gotowany na parze kalafior w stylu włoskimGotowany na parze kalafior w stylu włoskim

Przepis na kalafior na parze z włoską nutą z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom oryginalnych dodatków do dań. Doskonale komponuje się z mięsem oraz rybami. Może być także serwowany jako samodzielna potrawa, którą przygotujecie w pół godziny. To doskonała propozycja na nowoczesny, śródziemnomorski obiad. Jeśli dotychczas przygotowywany kalafior nie smakuje jak dawniej, wykorzystajcie nasz przepis, aby urozmaicić codzienne menu. Będzie aromatycznie i pysznie!

Dla kogo?

Dla osób poszukujących kulinarnych inspiracji na warzywne dodatki do dań. Przepis na kalafior gotowany na parze polubią także wegetarianie chcący unowocześnić swoje codzienne menu obiadowe.

Na jaką okazję?

Na obiad. Kalafior na parze może być serwowany jako samodzielne danie, a także jako dodatek do innych potraw.

Czy wiesz, że?

Gotowanie kalafiora nie powinno trwać zbyt długo. Po jego włożeniu do gorącej wody wystarczy kilkanaście minut, aby kalafior był gotowy do podania. Gotowanie dłużej niż pół godziny zmniejsza właściwości smakowe i odżywcze rośliny.

Dla urozmaicenia:

Kalafior na parze jest idealnym dodatkiem do mięsnych i rybnych dań.