Gotowany na parze kalafior w stylu włoskim
łatwe
177 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
2 łyżki
80 mililitrów
100 gramów
1 pęczek
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kalafior umyj, wytnij głąb, pozbądź się większych i brzydkich liści. Te mniejsze i jasne listki pozostaw.

Krok 2
Tak przygotowanego kalafiora podziel na mniejsze kawałki i ułóż w naczyniu do gotowania na parze. Umieść nad wrzącą i lekko osoloną wodą i gotuj pod przykryciem przez ok. 10-15 minut.

Krok 3
Orzechy laskowe upraż na suchej patelni, aby były bardziej chrupiące. Odstaw do ostudzenia i pokrusz.

Krok 4
Z natki pietruszki oberwij listki, czosnek przeciśnij przez praskę, a z cytryny wyciśnij sok.

Krok 5
Przygotuj sos - w misce wymieszaj oliwę z cytryną, czosnkiem, orzechami, przyprawą Knorr i listkami pietruszki. Miękkiego kalafiora przełóż na talerz lub do miseczki i polej od razu przygotowanym sosem. Podawaj jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięs i ryb.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Mieszanka ziół i przypraw Włoska z suszonymi pomidorami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gotowany na parze kalafior w stylu włoskim
Przepis na kalafior na parze z włoską nutą z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom oryginalnych dodatków do dań. Doskonale komponuje się z mięsem oraz rybami. Może być także serwowany jako samodzielna potrawa, którą przygotujecie w pół godziny. To doskonała propozycja na nowoczesny, śródziemnomorski obiad. Jeśli dotychczas przygotowywany kalafior nie smakuje jak dawniej, wykorzystajcie nasz przepis, aby urozmaicić codzienne menu. Będzie aromatycznie i pysznie!
Dla kogo?
Dla osób poszukujących kulinarnych inspiracji na warzywne dodatki do dań. Przepis na kalafior gotowany na parze polubią także wegetarianie chcący unowocześnić swoje codzienne menu obiadowe.
Na jaką okazję?
Na obiad. Kalafior na parze może być serwowany jako samodzielne danie, a także jako dodatek do innych potraw.
Czy wiesz, że?
Gotowanie kalafiora nie powinno trwać zbyt długo. Po jego włożeniu do gorącej wody wystarczy kilkanaście minut, aby kalafior był gotowy do podania. Gotowanie dłużej niż pół godziny zmniejsza właściwości smakowe i odżywcze rośliny.
Dla urozmaicenia:
Kalafior na parze jest idealnym dodatkiem do mięsnych i rybnych dań.