Gazpacho – hiszpańska zupa pomidorowa na zimno
łatwe
28 osób zapisało
Składniki
gazpacho:
50 gramów
50 gramów
50 gramów
1 opakowanie
2 łyżki
aromatyczny olej:
2 sztuki
2 łyżki
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
500 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij od przygotowania zupy. Umyj, oczyść i pokrój w kostkę paprykę, pomidorki i ogórka.
Krok 2
Sos spaghetti Toscana dobrze schłodź w lodówce. Następnie wylej na dwa talerze, posyp świeżymi warzywami i skrop oliwą.
Krok 3
Teraz przygotuj aromatyczną oliwę. Zioła umyj i osusz. Czosnek rozgnieć i obierz. Cytrynę umyj w ciepłej wodzie, osusz i zetrzyj skórkę.
Krok 4
Powyższe składniki umieść w suchym i umytym słoiku (np. po sosie Knorr), dodaj przyprawę Knorr i zalej oliwą. Przechowuj w ciemnym i suchym miejscu przez ok 1 tydzień, aż oliwą nabierze odpowiedniego aromatu.
Dobra rada:
Gazpacho podawaj zawsze z grzankami lub krotonami. Do zupy pasują również świeże zioła jak np bazylia lub oregano. Jeśli masz już gotową oliwę smakową możesz jej użyć do doprawiania gazpacho.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gazpacho – hiszpańska zupa pomidorowa na zimno
Dziś przenosimy się do słonecznej Hiszpanii, przynajmniej w wymiarze kulinarnym. Tradycyjny chłodnik z półwyspu Iberyjskiego to potrawa, którą uwielbiają również Polacy. Proste i przede wszystkim szybkie przygotowanie sprawia, że zupę mogą serwować nawet początkujący kucharze, którzy dopiero stawiają pierwsze kroki w kuchni. W gazpacho, czyli hiszpańskiej zupie pomidorowej na zimno, zachwyci Cię z pewnością bogactwo smaków i aromatów, które zapewniają wyjątkowe przyprawy i zioła.
Dla kogo?
Dla miłośników zup na zimno. Potrawa posmakuje także osobom lubiącym dania aromatyczne i pełne różnorodnych smaków.
Na jaką okazję?
Gazpacho jest świetną propozycją na obiad, szczególnie w sezonie letnich upałów. Będzie również idealnym uzupełnieniem menu imprezowego.
Czy wiesz, że?
Pomidory pomarańczowe są dużo słodsze niż ich czerwona odmiana. Wykorzystywane są wszechstronnie w kuchni i stanowią podstawę wielu dań, a także samodzielną przekąskę. Idealnie smakują po upieczeniu.
Dla urozmaicenia:
Do gazpacho przygotuj grzanki. Jeśli lubisz wzmocniony aromat ziół, dodaj do zupy świeże oregano lub bazylię. Gazpacho możesz doprawić także smakową oliwą.