Hiszpańska zupa pomidorowa na zimno: gazpacho | Przepisy.pl pixel

Gazpacho – hiszpańska zupa pomidorowa na zimno

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

263 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

135 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

gazpacho:

50 gramów

50 gramów

50 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

aromatyczny olej:

2 sztuki

2 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

500 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od przygotowania zupy. Umyj, oczyść i pokrój w kostkę paprykę, pomidorki i ogórka.

Krok 2

Sos spaghetti Toscana dobrze schłodź w lodówce. Następnie wylej na dwa talerze, posyp świeżymi warzywami i skrop oliwą.

Krok 3

Teraz przygotuj aromatyczną oliwę. Zioła umyj i osusz. Czosnek rozgnieć i obierz. Cytrynę umyj w ciepłej wodzie, osusz i zetrzyj skórkę.

Krok 4

Powyższe składniki umieść w suchym i umytym słoiku (np. po sosie Knorr), dodaj przyprawę Knorr i zalej oliwą. Przechowuj w ciemnym i suchym miejscu przez ok 1 tydzień, aż oliwą nabierze odpowiedniego aromatu.

przepisy.pl

Dobra rada:

Gazpacho podawaj zawsze z grzankami lub krotonami. Do zupy pasują również świeże zioła jak np bazylia lub oregano. Jeśli masz już gotową oliwę smakową możesz jej użyć do doprawiania gazpacho.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gazpacho – hiszpańska zupa pomidorowa na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gazpacho – hiszpańska zupa pomidorowa na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gazpacho – hiszpańska zupa pomidorowa na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gazpacho – hiszpańska zupa pomidorowa na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gazpacho – hiszpańska zupa pomidorowa na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gazpacho – hiszpańska zupa pomidorowa na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gazpacho – hiszpańska zupa pomidorowa na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gazpacho – hiszpańska zupa pomidorowa na zimno - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gazpacho – hiszpańska zupa pomidorowa na zimnoGazpacho – hiszpańska zupa pomidorowa na zimno

Dziś przenosimy się do słonecznej Hiszpanii, przynajmniej w wymiarze kulinarnym. Tradycyjny chłodnik z półwyspu Iberyjskiego to potrawa, którą uwielbiają również Polacy. Proste i przede wszystkim szybkie przygotowanie sprawia, że zupę mogą serwować nawet początkujący kucharze, którzy dopiero stawiają pierwsze kroki w kuchni. W gazpacho, czyli hiszpańskiej zupie pomidorowej na zimno, zachwyci Cię z pewnością bogactwo smaków i aromatów, które zapewniają wyjątkowe przyprawy i zioła.

Dla kogo?

Dla miłośników zup na zimno. Potrawa posmakuje także osobom lubiącym dania aromatyczne i pełne różnorodnych smaków.

Na jaką okazję?

Gazpacho jest świetną propozycją na obiad, szczególnie w sezonie letnich upałów. Będzie również idealnym uzupełnieniem menu imprezowego.

Czy wiesz, że?

Pomidory pomarańczowe są dużo słodsze niż ich czerwona odmiana. Wykorzystywane są wszechstronnie w kuchni i stanowią podstawę wielu dań, a także samodzielną przekąskę. Idealnie smakują po upieczeniu.

Dla urozmaicenia:

Do gazpacho przygotuj grzanki. Jeśli lubisz wzmocniony aromat ziół, dodaj do zupy świeże oregano lub bazylię. Gazpacho możesz doprawić także smakową oliwą.