Hiszpańska zupa pomidorowa na zimno: gazpacho | Przepisy.pl pixel

Gazpacho – hiszpańska zupa pomidorowa na zimno

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
269 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

149 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

gazpacho:

50 gramów

50 gramów

50 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

aromatyczny olej:

2 sztuki

2 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

500 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od przygotowania zupy. Umyj, oczyść i pokrój w kostkę paprykę, pomidorki i ogórka.

Krok 2

Sos spaghetti Toscana dobrze schłodź w lodówce. Następnie wylej na dwa talerze, posyp świeżymi warzywami i skrop oliwą.

Krok 3

Teraz przygotuj aromatyczną oliwę. Zioła umyj i osusz. Czosnek rozgnieć i obierz. Cytrynę umyj w ciepłej wodzie, osusz i zetrzyj skórkę.

Krok 4

Powyższe składniki umieść w suchym i umytym słoiku (np. po sosie Knorr), dodaj przyprawę Knorr i zalej oliwą. Przechowuj w ciemnym i suchym miejscu przez ok 1 tydzień, aż oliwą nabierze odpowiedniego aromatu.

przepisy.pl

Dobra rada:

Gazpacho podawaj zawsze z grzankami lub krotonami. Do zupy pasują również świeże zioła jak np bazylia lub oregano. Jeśli masz już gotową oliwę smakową możesz jej użyć do doprawiania gazpacho.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gazpacho – hiszpańska zupa pomidorowa na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gazpacho – hiszpańska zupa pomidorowa na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gazpacho – hiszpańska zupa pomidorowa na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gazpacho – hiszpańska zupa pomidorowa na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gazpacho – hiszpańska zupa pomidorowa na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gazpacho – hiszpańska zupa pomidorowa na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gazpacho – hiszpańska zupa pomidorowa na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gazpacho – hiszpańska zupa pomidorowa na zimno - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gazpacho – hiszpańska zupa pomidorowa na zimnoGazpacho – hiszpańska zupa pomidorowa na zimno

Dziś przenosimy się do słonecznej Hiszpanii, przynajmniej w wymiarze kulinarnym. Tradycyjny chłodnik z półwyspu Iberyjskiego to potrawa, którą uwielbiają również Polacy. Proste i przede wszystkim szybkie przygotowanie sprawia, że zupę mogą serwować nawet początkujący kucharze, którzy dopiero stawiają pierwsze kroki w kuchni. W gazpacho, czyli hiszpańskiej zupie pomidorowej na zimno, zachwyci Cię z pewnością bogactwo smaków i aromatów, które zapewniają wyjątkowe przyprawy i zioła.

Dla kogo?

Dla miłośników zup na zimno. Potrawa posmakuje także osobom lubiącym dania aromatyczne i pełne różnorodnych smaków.

Na jaką okazję?

Gazpacho jest świetną propozycją na obiad, szczególnie w sezonie letnich upałów. Będzie również idealnym uzupełnieniem menu imprezowego.

Czy wiesz, że?

Pomidory pomarańczowe są dużo słodsze niż ich czerwona odmiana. Wykorzystywane są wszechstronnie w kuchni i stanowią podstawę wielu dań, a także samodzielną przekąskę. Idealnie smakują po upieczeniu.

Dla urozmaicenia:

Do gazpacho przygotuj grzanki. Jeśli lubisz wzmocniony aromat ziół, dodaj do zupy świeże oregano lub bazylię. Gazpacho możesz doprawić także smakową oliwą.