Gratinado de cebolla czyli zapiekanka z cebulą
łatwe
9 osób zapisało

Składniki
300 gramów
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
2 łyżki
3 szklanki
150 gramów
2 szklanki
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulkę obierz i posiekaj w piórka. Zeszklij na rozgrzanym maśle*, zasmaż z mąką i rozprowadź w winie wymieszanym z bulionem.
Krok 2
Gotuj na małym ogniu przez kilka minut.
Krok 3
W tym czasie kromki chleba podpiecz w nagrzanym piekarniku, ale tak, aby nie zrumieniły się za bardzo.
Krok 4
Przełóż pieczywo do żaroodpornego, natłuszczonego naczynia, przykryj plasterkami sera i wywarem z cebulą.
Krok 5
Piecz przez ok. 10-1 5minut w piekarniku nagrzanym do 180stopni.
Krok 6
Przed podaniem zapiekankę z cebulą możesz udekorować natką pietruszki. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej





























