Gratinado de cebolla czyli zapiekanka z cebulą

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

32

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

2 łyżki

3 szklanki

150 gramów

2 szklanki

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulkę obierz i posiekaj w piórka. Zeszklij na rozgrzanym maśle*, zasmaż z mąką i rozprowadź w winie wymieszanym z bulionem.

Krok 2

Gotuj na małym ogniu przez kilka minut.

Krok 3

W tym czasie kromki chleba podpiecz w nagrzanym piekarniku, ale tak, aby nie zrumieniły się za bardzo.

Krok 4

Przełóż pieczywo do żaroodpornego, natłuszczonego naczynia, przykryj plasterkami sera i wywarem z cebulą.

Krok 5

Piecz przez ok. 10-1 5minut w piekarniku nagrzanym do 180stopni.

Krok 6

Przed podaniem zapiekankę z cebulą możesz udekorować natką pietruszki. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gratinado de cebolla czyli zapiekanka z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gratinado de cebolla czyli zapiekanka z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gratinado de cebolla czyli zapiekanka z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gratinado de cebolla czyli zapiekanka z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gratinado de cebolla czyli zapiekanka z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gratinado de cebolla czyli zapiekanka z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gratinado de cebolla czyli zapiekanka z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej