Gratinado de cebolla czyli zapiekanka z cebulą
łatwe
9 osób zapisało

Składniki
300 gramów
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
2 łyżki
3 szklanki
150 gramów
2 szklanki
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulkę obierz i posiekaj w piórka. Zeszklij na rozgrzanym maśle*, zasmaż z mąką i rozprowadź w winie wymieszanym z bulionem.
Krok 2
Gotuj na małym ogniu przez kilka minut.
Krok 3
W tym czasie kromki chleba podpiecz w nagrzanym piekarniku, ale tak, aby nie zrumieniły się za bardzo.
Krok 4
Przełóż pieczywo do żaroodpornego, natłuszczonego naczynia, przykryj plasterkami sera i wywarem z cebulą.
Krok 5
Piecz przez ok. 10-1 5minut w piekarniku nagrzanym do 180stopni.
Krok 6
Przed podaniem zapiekankę z cebulą możesz udekorować natką pietruszki. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej