Gratinado de cebolla czyli zapiekanka z cebulą
łatwe
7 osób zapisało

Składniki
300 gramów
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
2 łyżki
3 szklanki
150 gramów
2 szklanki
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulkę obierz i posiekaj w piórka. Zeszklij na rozgrzanym maśle*, zasmaż z mąką i rozprowadź w winie wymieszanym z bulionem.
Krok 2
Gotuj na małym ogniu przez kilka minut.
Krok 3
W tym czasie kromki chleba podpiecz w nagrzanym piekarniku, ale tak, aby nie zrumieniły się za bardzo.
Krok 4
Przełóż pieczywo do żaroodpornego, natłuszczonego naczynia, przykryj plasterkami sera i wywarem z cebulą.
Krok 5
Piecz przez ok. 10-1 5minut w piekarniku nagrzanym do 180stopni.
Krok 6
Przed podaniem zapiekankę z cebulą możesz udekorować natką pietruszki. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej