Gratinado de cebolla czyli zapiekanka z cebulą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gratinado de cebolla czyli zapiekanka z cebulą

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

2 łyżki

3 szklanki

150 gramów

2 szklanki

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulkę obierz i posiekaj w piórka. Zeszklij na rozgrzanym maśle*, zasmaż z mąką i rozprowadź w winie wymieszanym z bulionem.

Krok 2

Gotuj na małym ogniu przez kilka minut.

Krok 3

W tym czasie kromki chleba podpiecz w nagrzanym piekarniku, ale tak, aby nie zrumieniły się za bardzo.

Krok 4

Przełóż pieczywo do żaroodpornego, natłuszczonego naczynia, przykryj plasterkami sera i wywarem z cebulą.

Krok 5

Piecz przez ok. 10-1 5minut w piekarniku nagrzanym do 180stopni.

Krok 6

Przed podaniem zapiekankę z cebulą możesz udekorować natką pietruszki. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gratinado de cebolla czyli zapiekanka z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gratinado de cebolla czyli zapiekanka z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gratinado de cebolla czyli zapiekanka z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gratinado de cebolla czyli zapiekanka z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gratinado de cebolla czyli zapiekanka z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gratinado de cebolla czyli zapiekanka z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gratinado de cebolla czyli zapiekanka z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gratinado de cebolla czyli zapiekanka z cebulą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej