Składniki
300 gramów
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
2 łyżki
3 szklanki
150 gramów
2 szklanki
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulkę obierz i posiekaj w piórka. Zeszklij na rozgrzanym maśle*, zasmaż z mąką i rozprowadź w winie wymieszanym z bulionem.
Krok 2
Gotuj na małym ogniu przez kilka minut.
Krok 3
W tym czasie kromki chleba podpiecz w nagrzanym piekarniku, ale tak, aby nie zrumieniły się za bardzo.
Krok 4
Przełóż pieczywo do żaroodpornego, natłuszczonego naczynia, przykryj plasterkami sera i wywarem z cebulą.
Krok 5
Piecz przez ok. 10-1 5minut w piekarniku nagrzanym do 180stopni.
Krok 6
Przed podaniem zapiekankę z cebulą możesz udekorować natką pietruszki. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej