Polędwica faszerowana w winnym sosie śmietanowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polędwica faszerowana

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
16 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1

50 gramów

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

125 mililitrów

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włącz piekarnik, aby nagrzał się przed pieczeniem do temperatury 200 stopni. Umyte i osuszone mięso natnij wzdłuż, aby powstały kieszenie. Natrzyj marynatą Knorr.

Krok 2

2/3 ziół wymieszaj z serkiem i bułka tartą. Tak powstałym farszem napełnij mięso, owiń plastrami boczku i zwiąż bawełnianą nicią. Tak przygotowaną polędwicę obsmaż na rozgrzanym oleju uprzednio obsypując niewielką i ilością mąki.

Krok 3

Wstaw do rozgrzanego piekarnika, piecz 15-20 minut. Gotowe mięso pokrój w plastry.

Krok 4

Przygotuj Sos pieczarkowy ze śmietanką Knorr zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodaj jeszcze 50 ml białego wina i bukiet pozostałych świeżych ziół.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwica faszerowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwica faszerowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwica faszerowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwica faszerowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwica faszerowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwica faszerowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwica faszerowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polędwica faszerowana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej