Baranina z czerwonym winem i rozmarynem
łatwe
410 osób zapisało

Składniki
2 kilogramy
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
4 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
200 mililitrów
1 szczypta
30 mililitrów
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czosnek i igiełki rozmarynu posiekaj drobno, a następnie wymieszaj w miseczce z musztardą i oliwą. Dodaj Przyprawę do karkówki Knorr oraz pieprz i wymieszaj.
Krok 2
Mięso oczyść, opłucz i podziel na porcje. Następnie natrzyj przygotowaną marynatą i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
Krok 3
Warzywa pokrój w mniejsze kawałki i wsyp do woreczka z opakowania Knorr.
Krok 4
Zamarynowane mięso wyjmij z lodówki i włóż do woreczka z warzywami oraz dodaj wino.
Krok 5
Woreczek zepnij spinką, potrząśnij nim delikatnie i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 1,5-2 godziny w temperaturze 180 stopni do momentu, gdy mięso będzie miękkie.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do karkówki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Baranina z czerwonym winem i rozmarynem
Baranina jest mięsem wciąż mało rozpowszechnionym w naszym kraju. Najczęściej spotykana jest w regionach górskich, gdzie stanowi ważny składnik wielu potraw. Warto to zmienić. Na początek swojej przygody z tym gatunkiem mięsa idealna jest baranina duszona w czerwonym winie z rozmarynem. Pamiętajcie, że podstawą dania z baraniny jest odpowiednie marynowanie mięsa, które wydobywa z niego aromat, sprawiając, że struktura staje się krucha i delikatna. Czas na gotowanie!
Dla kogo?
Baranina z czerwonym winem i rozmarynem jest propozycją przede wszystkim dla koneserów tego gatunku mięsa. Posmakuje również osobom, które dopiero rozpoczynają przygodę z baraniną.
Na jaką okazję?
Jagnięcina pieczona w czerwonym winie to danie wykwintne, które świetnie sprawdzi się podczas obiadów świątecznych, a także jako elegancki element menu imprezowego.
Czy wiesz, że?
Marynata do baraniny z czerwonym winem ma dwie funkcje. Pierwszą jest wzbogacenie smaku mięsa, a drugą nadanie mu między innymi soczystości. Warto pamiętać, iż proces marynowania – niezależnie jakiego gatunku mięsa – powinien odbywać się w chłodzie.
Dla urozmaicenia:
Baranina z winem i rozmarynem doskonale smakuje z ziemniakami. Możesz podać je w tradycyjnej wersji gotowanej lub upiec w piekarniku z dodatkiem ziół.