Baranina z czerwonym winem i rozmarynem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Baranina z czerwonym winem i rozmarynem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

44

heart
136 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

323 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

412 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

200 mililitrów

1 szczypta

30 mililitrów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek i igiełki rozmarynu posiekaj drobno, a następnie wymieszaj w miseczce z musztardą i oliwą. Dodaj Przyprawę do karkówki Knorr oraz pieprz i wymieszaj.

Krok 2

Mięso oczyść, opłucz i podziel na porcje. Następnie natrzyj przygotowaną marynatą i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.

Krok 3

Warzywa pokrój w mniejsze kawałki i wsyp do woreczka z opakowania Knorr.

Krok 4

Zamarynowane mięso wyjmij z lodówki i włóż do woreczka z warzywami oraz dodaj wino.

Krok 5

Woreczek zepnij spinką, potrząśnij nim delikatnie i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 1,5-2 godziny w temperaturze 180 stopni do momentu, gdy mięso będzie miękkie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Baranina z czerwonym winem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Baranina z czerwonym winem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Baranina z czerwonym winem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Baranina z czerwonym winem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Baranina z czerwonym winem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Baranina z czerwonym winem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Baranina z czerwonym winem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Baranina z czerwonym winem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Baranina z czerwonym winem i rozmarynemBaranina z czerwonym winem i rozmarynem

Baranina jest mięsem wciąż mało rozpowszechnionym w naszym kraju. Najczęściej spotykana jest w regionach górskich, gdzie stanowi ważny składnik wielu potraw. Warto to zmienić. Na początek swojej przygody z tym gatunkiem mięsa idealna jest baranina duszona w czerwonym winie z rozmarynem. Pamiętajcie, że podstawą dania z baraniny jest odpowiednie marynowanie mięsa, które wydobywa z niego aromat, sprawiając, że struktura staje się krucha i delikatna. Czas na gotowanie!

Dla kogo?

Baranina z czerwonym winem i rozmarynem jest propozycją przede wszystkim dla koneserów tego gatunku mięsa. Posmakuje również osobom, które dopiero rozpoczynają przygodę z baraniną.

Na jaką okazję?

Jagnięcina pieczona w czerwonym winie to danie wykwintne, które świetnie sprawdzi się podczas obiadów świątecznych, a także jako elegancki element menu imprezowego.

Czy wiesz, że?

Marynata do baraniny z czerwonym winem ma dwie funkcje. Pierwszą jest wzbogacenie smaku mięsa, a drugą nadanie mu między innymi soczystości. Warto pamiętać, iż proces marynowania – niezależnie jakiego gatunku mięsa – powinien odbywać się w chłodzie.

Dla urozmaicenia:

Baranina z winem i rozmarynem doskonale smakuje z ziemniakami. Możesz podać je w tradycyjnej wersji gotowanej lub upiec w piekarniku z dodatkiem ziół.