Baranina z czerwonym winem i rozmarynem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Baranina z czerwonym winem i rozmarynem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

32

135 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

291 osób wydrukowało

Pobierz pdf

332 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

200 mililitrów

1 szczypta

30 mililitrów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek i igiełki rozmarynu posiekaj drobno, a następnie wymieszaj w miseczce z musztardą i oliwą. Dodaj Przyprawę do karkówki Knorr oraz pieprz i wymieszaj.

Krok 2

Mięso oczyść, opłucz i podziel na porcje. Następnie natrzyj przygotowaną marynatą i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.

Krok 3

Warzywa pokrój w mniejsze kawałki i wsyp do woreczka z opakowania Knorr.

Krok 4

Zamarynowane mięso wyjmij z lodówki i włóż do woreczka z warzywami oraz dodaj wino.

Krok 5

Woreczek zepnij spinką, potrząśnij nim delikatnie i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 1,5-2 godziny w temperaturze 180 stopni do momentu, gdy mięso będzie miękkie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Baranina z czerwonym winem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Baranina z czerwonym winem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Baranina z czerwonym winem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Baranina z czerwonym winem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Baranina z czerwonym winem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Baranina z czerwonym winem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Baranina z czerwonym winem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Baranina z czerwonym winem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kociołek domowy
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Królowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne. Nie zwlekajcie – weźcie go na kulinarny warsztat, gdy tylko te przysmaki pojawią się na straganach.

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Baranina z czerwonym winem i rozmarynemBaranina z czerwonym winem i rozmarynem

Baranina jest mięsem wciąż mało rozpowszechnionym w naszym kraju. Najczęściej spotykana jest w regionach górskich, gdzie stanowi ważny składnik wielu potraw. Warto to zmienić. Na początek swojej przygody z tym gatunkiem mięsa idealna jest baranina duszona w czerwonym winie z rozmarynem. Pamiętajcie, że podstawą dania z baraniny jest odpowiednie marynowanie mięsa, które wydobywa z niego aromat, sprawiając, że struktura staje się krucha i delikatna. Czas na gotowanie!

Dla kogo?

Baranina z czerwonym winem i rozmarynem jest propozycją przede wszystkim dla koneserów tego gatunku mięsa. Posmakuje również osobom, które dopiero rozpoczynają przygodę z baraniną.

Na jaką okazję?

Jagnięcina pieczona w czerwonym winie to danie wykwintne, które świetnie sprawdzi się podczas obiadów świątecznych, a także jako elegancki element menu imprezowego.

Czy wiesz, że?

Marynata do baraniny z czerwonym winem ma dwie funkcje. Pierwszą jest wzbogacenie smaku mięsa, a drugą nadanie mu między innymi soczystości. Warto pamiętać, iż proces marynowania – niezależnie jakiego gatunku mięsa – powinien odbywać się w chłodzie.

Dla urozmaicenia:

Baranina z winem i rozmarynem doskonale smakuje z ziemniakami. Możesz podać je w tradycyjnej wersji gotowanej lub upiec w piekarniku z dodatkiem ziół.