Baranina z czerwonym winem i rozmarynem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Baranina z czerwonym winem i rozmarynem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

132 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

275 osób wydrukowało

Pobierz pdf

278 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

200 mililitrów

1 szczypta

30 mililitrów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek i igiełki rozmarynu posiekaj drobno, a następnie wymieszaj w miseczce z musztardą i oliwą. Dodaj Przyprawę do karkówki Knorr oraz pieprz i wymieszaj.

Krok 2

Mięso oczyść, opłucz i podziel na porcje. Następnie natrzyj przygotowaną marynatą i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.

Krok 3

Warzywa pokrój w mniejsze kawałki i wsyp do woreczka z opakowania Knorr.

Krok 4

Zamarynowane mięso wyjmij z lodówki i włóż do woreczka z warzywami oraz dodaj wino.

Krok 5

Woreczek zepnij spinką, potrząśnij nim delikatnie i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 1,5-2 godziny w temperaturze 180 stopni do momentu, gdy mięso będzie miękkie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Baranina z czerwonym winem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Baranina z czerwonym winem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Baranina z czerwonym winem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Baranina z czerwonym winem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Baranina z czerwonym winem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Baranina z czerwonym winem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Baranina z czerwonym winem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Tradycyjne kotlety mielone
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Baranina z czerwonym winem i rozmarynemBaranina z czerwonym winem i rozmarynem

Baranina jest mięsem wciąż mało rozpowszechnionym w naszym kraju. Najczęściej spotykana jest w regionach górskich, gdzie stanowi ważny składnik wielu potraw. Warto to zmienić. Na początek swojej przygody z tym gatunkiem mięsa idealna jest baranina duszona w czerwonym winie z rozmarynem. Pamiętajcie, że podstawą dania z baraniny jest odpowiednie marynowanie mięsa, które wydobywa z niego aromat, sprawiając, że struktura staje się krucha i delikatna. Czas na gotowanie!

Dla kogo?

Baranina z czerwonym winem i rozmarynem jest propozycją przede wszystkim dla koneserów tego gatunku mięsa. Posmakuje również osobom, które dopiero rozpoczynają przygodę z baraniną.

Na jaką okazję?

Jagnięcina pieczona w czerwonym winie to danie wykwintne, które świetnie sprawdzi się podczas obiadów świątecznych, a także jako elegancki element menu imprezowego.

Czy wiesz, że?

Marynata do baraniny z czerwonym winem ma dwie funkcje. Pierwszą jest wzbogacenie smaku mięsa, a drugą nadanie mu między innymi soczystości. Warto pamiętać, iż proces marynowania – niezależnie jakiego gatunku mięsa – powinien odbywać się w chłodzie.

Dla urozmaicenia:

Baranina z winem i rozmarynem doskonale smakuje z ziemniakami. Możesz podać je w tradycyjnej wersji gotowanej lub upiec w piekarniku z dodatkiem ziół.