Baranina z czerwonym winem i rozmarynem
łatwe
412 osób zapisało

Składniki
2 kilogramy
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
4 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
200 mililitrów
1 szczypta
30 mililitrów
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czosnek i igiełki rozmarynu posiekaj drobno, a następnie wymieszaj w miseczce z musztardą i oliwą. Dodaj Przyprawę do karkówki Knorr oraz pieprz i wymieszaj.
Krok 2
Mięso oczyść, opłucz i podziel na porcje. Następnie natrzyj przygotowaną marynatą i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
Krok 3
Warzywa pokrój w mniejsze kawałki i wsyp do woreczka z opakowania Knorr.
Krok 4
Zamarynowane mięso wyjmij z lodówki i włóż do woreczka z warzywami oraz dodaj wino.
Krok 5
Woreczek zepnij spinką, potrząśnij nim delikatnie i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 1,5-2 godziny w temperaturze 180 stopni do momentu, gdy mięso będzie miękkie.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do karkówki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Baranina z czerwonym winem i rozmarynem
Baranina jest mięsem wciąż mało rozpowszechnionym w naszym kraju. Najczęściej spotykana jest w regionach górskich, gdzie stanowi ważny składnik wielu potraw. Warto to zmienić. Na początek swojej przygody z tym gatunkiem mięsa idealna jest baranina duszona w czerwonym winie z rozmarynem. Pamiętajcie, że podstawą dania z baraniny jest odpowiednie marynowanie mięsa, które wydobywa z niego aromat, sprawiając, że struktura staje się krucha i delikatna. Czas na gotowanie!
Dla kogo?
Baranina z czerwonym winem i rozmarynem jest propozycją przede wszystkim dla koneserów tego gatunku mięsa. Posmakuje również osobom, które dopiero rozpoczynają przygodę z baraniną.
Na jaką okazję?
Jagnięcina pieczona w czerwonym winie to danie wykwintne, które świetnie sprawdzi się podczas obiadów świątecznych, a także jako elegancki element menu imprezowego.
Czy wiesz, że?
Marynata do baraniny z czerwonym winem ma dwie funkcje. Pierwszą jest wzbogacenie smaku mięsa, a drugą nadanie mu między innymi soczystości. Warto pamiętać, iż proces marynowania – niezależnie jakiego gatunku mięsa – powinien odbywać się w chłodzie.
Dla urozmaicenia:
Baranina z winem i rozmarynem doskonale smakuje z ziemniakami. Możesz podać je w tradycyjnej wersji gotowanej lub upiec w piekarniku z dodatkiem ziół.


































