Zadkiel - barszcz z uszkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zadkiel - barszcz z uszkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

68 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

45 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

400 gramów

2 litry

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

5 sztuk

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj mięso i warzywa. Obierz warzywa, drobno pokrój razem z mięsem, dodaj przyprawy. Wrzuć do garnka z wodą. Gotuj tak długo, do momentu, gdy zmięknie mięso.

Zadkiel - barszcz z uszkami - Krok 1

Krok 2

Obierz buraki i rozdrobnij. Wrzuć do garnka o grubym dnie, skrop sokiem z cytryny, dodaj masło, posól, jeśli uznasz, że jest to konieczne. Duś przez 15 minut.

Zadkiel - barszcz z uszkami - Krok 2

Krok 3

Następnie wlej wywar z mięsa i warzyw, dodaj Barszcz czerwony Knorr i całość zagotuj. Odstaw na 30 minut.

Zadkiel - barszcz z uszkami - Krok 3

Krok 4

Przed podaniem barszcz przecedź przez grube sito, dopraw do smaku. Podgrzej do momentu, gdy zawrze, ale nie gotuj bo straci kolor.

Zadkiel - barszcz z uszkami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj najlepiej z uszkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zadkiel - barszcz z uszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zadkiel - barszcz z uszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zadkiel - barszcz z uszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zadkiel - barszcz z uszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zadkiel - barszcz z uszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zadkiel - barszcz z uszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zadkiel - barszcz z uszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zadkiel - barszcz z uszkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dynia to wyjątkowo pyszne warzywo, z którego można stworzyć wiele potraw. Jedną z nich jest zupa krem, która doskonale sprawdzi się w chłodniejsze dni. Zastanawiacie się, który rodzaj dyni najlepiej pasuje do tego dania?
Przychodzimy z pomocą!

Czytaj więcej

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zadkiel - barszcz z uszkamiZadkiel - barszcz z uszkami

Zadkiel to inaczej barszcz czerwony z uszkami, który doskonale sprawdzi się na wigilijnym stole. Podać go można jednak nie tylko od święta, ale i na co dzień. Opłukaj mięso i warzywa, a następnie pokrój je w drobną kostkę. Najlepiej sprawdzi się mięso wołowe. Jeśli chcesz, dodaj do niego boczek, który świetnie komponuje się ze smakiem buraków. Gotuj tak długo, aż mięso będzie miękkie. Osobno duś grubo pokrojone buraki (możesz ewentualnie zetrzeć je na tarce o grubych oczkach). Kiedy zmiękną, połącz je z wywarem z mięsa i warzyw. Najlepiej sprawdzi się do tego garnek z grubym dnem. Do proponowanych w przepisie składników, dodaj również ząbek czosnku i ugotowane suszone grzyby. Przypraw wszystko świeżo zmielonym pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim i majerankiem. Przecedzony barszcz podawaj z uszkami lub krokietem z kapustą i grzybami. Podgrzewaj danie, nie doprowadzając do wrzenia. To bardzo ważne, ponieważ zupa może stracić swój kolor. Na koniec ozdób potrawę poszatkowaną natką pietruszki. Smacznego!