
Składniki
300 gramów
1 opakowanie
400 gramów
2 litry
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
5 sztuk
1 sztuka
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj mięso i warzywa. Obierz warzywa, drobno pokrój razem z mięsem, dodaj przyprawy. Wrzuć do garnka z wodą. Gotuj tak długo, do momentu, gdy zmięknie mięso.

Krok 2
Obierz buraki i rozdrobnij. Wrzuć do garnka o grubym dnie, skrop sokiem z cytryny, dodaj masło, posól, jeśli uznasz, że jest to konieczne. Duś przez 15 minut.

Krok 3
Następnie wlej wywar z mięsa i warzyw, dodaj Barszcz czerwony Knorr i całość zagotuj. Odstaw na 30 minut.

Krok 4
Przed podaniem barszcz przecedź przez grube sito, dopraw do smaku. Podgrzej do momentu, gdy zawrze, ale nie gotuj bo straci kolor.


Dobra rada:
Podawaj najlepiej z uszkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Barszcz czerwony Ulubione Smaki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuKutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zadkiel - barszcz z uszkami
Zadkiel to inaczej barszcz czerwony z uszkami, który doskonale sprawdzi się na wigilijnym stole. Podać go można jednak nie tylko od święta, ale i na co dzień. Opłukaj mięso i warzywa, a następnie pokrój je w drobną kostkę. Najlepiej sprawdzi się mięso wołowe. Jeśli chcesz, dodaj do niego boczek, który świetnie komponuje się ze smakiem buraków. Gotuj tak długo, aż mięso będzie miękkie. Osobno duś grubo pokrojone buraki (możesz ewentualnie zetrzeć je na tarce o grubych oczkach). Kiedy zmiękną, połącz je z wywarem z mięsa i warzyw. Najlepiej sprawdzi się do tego garnek z grubym dnem. Do proponowanych w przepisie składników, dodaj również ząbek czosnku i ugotowane suszone grzyby. Przypraw wszystko świeżo zmielonym pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim i majerankiem. Przecedzony barszcz podawaj z uszkami lub krokietem z kapustą i grzybami. Podgrzewaj danie, nie doprowadzając do wrzenia. To bardzo ważne, ponieważ zupa może stracić swój kolor. Na koniec ozdób potrawę poszatkowaną natką pietruszki. Smacznego!