Barszcz polski przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Barszcz polski

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

334 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

154 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

218 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

40 dekagramów

1 opakowanie

20 dekagramów

0.5 szklanki

2 dekagramy

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Przygotuj 1,5 litra wywaru mięsno – warzywnego.

Barszcz polski - Krok 1

Krok 2

Umyj i ugotuj buraki. Następnie obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Barszcz polski - Krok 2

Krok 3

Zagotuj wywar i zalej buraki częścią wrzącego wywaru.

Barszcz polski - Krok 3

Krok 4

Dodaj Barszcz czerwony Knorr i gotuj przez 10 minut. Przecedź, następnie dopraw do smaku majerankiem oraz cukrem.

Barszcz polski - Krok 4

Krok 5

Obierz ziemniaki, pokrój je w kostkę, ugotuj w pozostałym wywarze.

Barszcz polski - Krok 5

Krok 6

Obierz kiełbasę z osłonki, pokrój w plastry i połącz z ziemniakami oraz wywarem z buraków. Śmietanę zmieszaj z mąką oraz koperkiem, po czym dodaj do całości. Gotuj przez chwilę. Dopraw do smaku, jeśli uznasz, że jest to konieczne.

Barszcz polski - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz polski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz polski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz polski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz polski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz polski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz polski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz polski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz polskiBarszcz polski

Barszczyk czerwony to flagowa zupa polskiej kuchni. Pojawia się bardzo często w naszych domach, dlatego też warto wiedzieć, jak przygotować barszczyk, w którym zakocha się twoja rodzina. Podstawowym składnikiem warzywnym potrzebnym do przygotowania czerwonego barszczu są oczywiście buraki. Są dostępne na straganach przez cały rok, a do tego są niedrogie, stąd być może ta zupa jest tak popularna. Polskie gospodynie przygotowują barszcz w kilku wariantach. Barszcz polski tym różni się od pozostałych rodzajów tej zupy, że buraczki nie są pokrojone w plastry czy kostkę, ale starte na tarce o grubych oczkach. Dzięki temu podczas gotowania z buraków wydobędziesz maksimum smaku i koloru. Po odcedzeniu barszczyk dodawany jest do pokrojonych ziemniaczków oraz talarków kiełbasy. Przed zagotowaniem kiełbasy koniecznie wcześniej opiecz ją delikatnie na patelni. Barszcz będzie dzięki temu cudownie pachniał.