Barszcz polski przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Barszcz polski

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

342 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

169 osób wydrukowało

Pobierz pdf

270 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

40 dekagramów

1 opakowanie

20 dekagramów

0.5 szklanki

2 dekagramy

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Przygotuj 1,5 litra wywaru mięsno – warzywnego.

Barszcz polski - Krok 1

Krok 2

Umyj i ugotuj buraki. Następnie obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Barszcz polski - Krok 2

Krok 3

Zagotuj wywar i zalej buraki częścią wrzącego wywaru.

Barszcz polski - Krok 3

Krok 4

Dodaj Barszcz czerwony Knorr i gotuj przez 10 minut. Przecedź, następnie dopraw do smaku majerankiem oraz cukrem.

Barszcz polski - Krok 4

Krok 5

Obierz ziemniaki, pokrój je w kostkę, ugotuj w pozostałym wywarze.

Barszcz polski - Krok 5

Krok 6

Obierz kiełbasę z osłonki, pokrój w plastry i połącz z ziemniakami oraz wywarem z buraków. Śmietanę zmieszaj z mąką oraz koperkiem, po czym dodaj do całości. Gotuj przez chwilę. Dopraw do smaku, jeśli uznasz, że jest to konieczne.

Barszcz polski - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz polski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz polski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz polski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz polski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz polski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz polski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz polski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Barszcz polski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz polskiBarszcz polski

Barszczyk czerwony to flagowa zupa polskiej kuchni. Pojawia się bardzo często w naszych domach, dlatego też warto wiedzieć, jak przygotować barszczyk, w którym zakocha się twoja rodzina. Podstawowym składnikiem warzywnym potrzebnym do przygotowania czerwonego barszczu są oczywiście buraki. Są dostępne na straganach przez cały rok, a do tego są niedrogie, stąd być może ta zupa jest tak popularna. Polskie gospodynie przygotowują barszcz w kilku wariantach. Barszcz polski tym różni się od pozostałych rodzajów tej zupy, że buraczki nie są pokrojone w plastry czy kostkę, ale starte na tarce o grubych oczkach. Dzięki temu podczas gotowania z buraków wydobędziesz maksimum smaku i koloru. Po odcedzeniu barszczyk dodawany jest do pokrojonych ziemniaczków oraz talarków kiełbasy. Przed zagotowaniem kiełbasy koniecznie wcześniej opiecz ją delikatnie na patelni. Barszcz będzie dzięki temu cudownie pachniał.