Zupa z Pokrzyw przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z Pokrzyw

Autor: Kucharzenie Guli

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

0.5 sztuki

0.5 łyżeczki

3 sztuki

2 łyżki

0.75 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak dokładnie płuczemy w zimnej wodzie.

Krok 2

Obrany czosnek kroimy w plasterki i podsmażamy w garnku o grubym dnie na odrobinie oliwy.

Krok 3

Gdy się zrumieni dodać pokrzywy i dusić na małym ogniu przez ok 5 minut (tak jak szpinak). W tym samym czasie obrane i pokrojone ziemniaki ugotować.

Krok 4

Pokrzywy zalać wywarem i dodać ugotowane ziemniaki. Gotować kolejne 5 minut.

Krok 5

Całość zmiksować w blenderze. Nałożyć zupę i dodać jogurt.

1

Opinie o przepisie

  • Ewa Kiermacz

    Ewa Kiermacz , 03.04.2016

    A ile tego szpinaku ?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z Pokrzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z Pokrzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z Pokrzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z Pokrzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z Pokrzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z Pokrzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z Pokrzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z Pokrzyw - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej