
Składniki
2 szklanki
0.5 sztuki
0.5 łyżeczki
3 sztuki
2 łyżki
0.75 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szpinak dokładnie płuczemy w zimnej wodzie.
Krok 2
Obrany czosnek kroimy w plasterki i podsmażamy w garnku o grubym dnie na odrobinie oliwy.
Krok 3
Gdy się zrumieni dodać pokrzywy i dusić na małym ogniu przez ok 5 minut (tak jak szpinak). W tym samym czasie obrane i pokrojone ziemniaki ugotować.
Krok 4
Pokrzywy zalać wywarem i dodać ugotowane ziemniaki. Gotować kolejne 5 minut.
Krok 5
Całość zmiksować w blenderze. Nałożyć zupę i dodać jogurt.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej