Pomidorowe risotto z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pomidorowe risotto z kurczakiem

Autor: yobada

ratingratingratingratingrating

2

27 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

3 sztuki

400 gramów

250 mililitrów

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżeczka

2 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę. Obtaczamy w soli, pieprzu i słodkiej papryce, łączymy z delikatem Knorr. Cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Kiedy cebula się zeszkli, wrzucamy piersi kurczaka pokrojone w kostkę. Smażymy na złoty kolor. Dodajemy drobno posiekane suszone pomidory razem z serkiem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Krok 2

Osobno przygotowujemy risotto - na rozgrzany tłuszcz wsypujemy ryż, smażymy przez chwilę, po czym dodajemy białe wino i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy ryż wchłonie wino, zaczynamy stopniowo dodawać bulion (przygotowany z litra wody i Rosołu drobiowo-wołowego Knorr) - tak by wszystkie składniki były przez cały czas przykryte płynem. Ryż gotujemy w ten sposób przez ok. 20 minut, po 10 minutach dodajemy pomidory z puszki.

Krok 3

Kiedy risotto jest już gotowe odstawiamy je na kilka minut. Na zakończenie mieszamy z kurczakiem podsmażonym z suszonymi pomidorami, mini kostkami bazyliowymi oraz łyżką masła. Posypujemy startym parmezanem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pomidorowe risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pomidorowe risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pomidorowe risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pomidorowe risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pomidorowe risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pomidorowe risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pomidorowe risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pomidorowe risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kalafior zapiekany
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej