Pomidorowe risotto z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pomidorowe risotto z kurczakiem

Autor: yobada

ratingratingratingratingrating

2

heart
27 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

3 sztuki

400 gramów

250 mililitrów

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżeczka

2 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę. Obtaczamy w soli, pieprzu i słodkiej papryce, łączymy z delikatem Knorr. Cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Kiedy cebula się zeszkli, wrzucamy piersi kurczaka pokrojone w kostkę. Smażymy na złoty kolor. Dodajemy drobno posiekane suszone pomidory razem z serkiem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Krok 2

Osobno przygotowujemy risotto - na rozgrzany tłuszcz wsypujemy ryż, smażymy przez chwilę, po czym dodajemy białe wino i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy ryż wchłonie wino, zaczynamy stopniowo dodawać bulion (przygotowany z litra wody i Rosołu drobiowo-wołowego Knorr) - tak by wszystkie składniki były przez cały czas przykryte płynem. Ryż gotujemy w ten sposób przez ok. 20 minut, po 10 minutach dodajemy pomidory z puszki.

Krok 3

Kiedy risotto jest już gotowe odstawiamy je na kilka minut. Na zakończenie mieszamy z kurczakiem podsmażonym z suszonymi pomidorami, mini kostkami bazyliowymi oraz łyżką masła. Posypujemy startym parmezanem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pomidorowe risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pomidorowe risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pomidorowe risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pomidorowe risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pomidorowe risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pomidorowe risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pomidorowe risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pomidorowe risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Skrzydełka hot wings
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej