Pomidorowe risotto z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pomidorowe risotto z kurczakiem

Autor: yobada

ratingratingratingratingrating

2

heart
27 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

3 sztuki

400 gramów

250 mililitrów

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżeczka

2 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę. Obtaczamy w soli, pieprzu i słodkiej papryce, łączymy z delikatem Knorr. Cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Kiedy cebula się zeszkli, wrzucamy piersi kurczaka pokrojone w kostkę. Smażymy na złoty kolor. Dodajemy drobno posiekane suszone pomidory razem z serkiem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Krok 2

Osobno przygotowujemy risotto - na rozgrzany tłuszcz wsypujemy ryż, smażymy przez chwilę, po czym dodajemy białe wino i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy ryż wchłonie wino, zaczynamy stopniowo dodawać bulion (przygotowany z litra wody i Rosołu drobiowo-wołowego Knorr) - tak by wszystkie składniki były przez cały czas przykryte płynem. Ryż gotujemy w ten sposób przez ok. 20 minut, po 10 minutach dodajemy pomidory z puszki.

Krok 3

Kiedy risotto jest już gotowe odstawiamy je na kilka minut. Na zakończenie mieszamy z kurczakiem podsmażonym z suszonymi pomidorami, mini kostkami bazyliowymi oraz łyżką masła. Posypujemy startym parmezanem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pomidorowe risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pomidorowe risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pomidorowe risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pomidorowe risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pomidorowe risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pomidorowe risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pomidorowe risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pomidorowe risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Kotlety ruskie
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej