Pomidorowe risotto z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pomidorowe risotto z kurczakiem

Autor: yobada

ratingratingratingratingrating

2

27 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

3 sztuki

400 gramów

250 mililitrów

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżeczka

2 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę. Obtaczamy w soli, pieprzu i słodkiej papryce, łączymy z delikatem Knorr. Cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Kiedy cebula się zeszkli, wrzucamy piersi kurczaka pokrojone w kostkę. Smażymy na złoty kolor. Dodajemy drobno posiekane suszone pomidory razem z serkiem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Krok 2

Osobno przygotowujemy risotto - na rozgrzany tłuszcz wsypujemy ryż, smażymy przez chwilę, po czym dodajemy białe wino i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy ryż wchłonie wino, zaczynamy stopniowo dodawać bulion (przygotowany z litra wody i Rosołu drobiowo-wołowego Knorr) - tak by wszystkie składniki były przez cały czas przykryte płynem. Ryż gotujemy w ten sposób przez ok. 20 minut, po 10 minutach dodajemy pomidory z puszki.

Krok 3

Kiedy risotto jest już gotowe odstawiamy je na kilka minut. Na zakończenie mieszamy z kurczakiem podsmażonym z suszonymi pomidorami, mini kostkami bazyliowymi oraz łyżką masła. Posypujemy startym parmezanem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pomidorowe risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pomidorowe risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pomidorowe risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pomidorowe risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pomidorowe risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pomidorowe risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pomidorowe risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pomidorowe risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej