Sandacz z ziołami i glazurowaną marchewką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

74 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

60 osób wydrukowało

Pobierz pdf

103 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

300 mililitrów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżka

100 mililitrów

1 łyżka

1 szklanka

1 pęczek

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżeczka

0.5 pęczka

1 łyżka

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z natki pietruszki zerwij liście. Następnie sparz je we wrzątku (przez 2-3 minuty) i przełóż do wody z lodem. Następnie odsącz i wysusz na ręczniku papierowym.

Sandacz z ziołami i glazurowaną marchewką - Krok 1

Krok 2

Lekko ciepłe masło klarowane przelej do kielicha miksera. Wsyp bułkę tartą, dodaj Delikat Knorr. Dopraw suszoną kolendrą i całość dokładnie zmiksuj. Powinna powstać gęsta, zielona masa. Przełóż ją do lodówki. Gdy zastygnie i będzie plastyczna, ugnieć rękoma kulkę.

Sandacz z ziołami i glazurowaną marchewką - Krok 2

Krok 3

Włóż ją pomiędzy dwa kawałki papieru pergaminowego i rozwałkuj na cienki plaster. Z sandacza zdejmij skórę. Wytnij równy kawałek w kształcie prostokąta na porcję. Z plastra ziół wytnij tej samej wielkości prostokąt i przykryj górną powierzchnię ryby.

Sandacz z ziołami i glazurowaną marchewką - Krok 3

Krok 4

Przygotuj sos. Wymieszaj wino z bulionem, zredukuj o połowę, dodaj musztardę, kawior oraz drobno posiekany szczypiorek.

Sandacz z ziołami i glazurowaną marchewką - Krok 4

Krok 5

Marchew obierz dokładnie tak, aby powstał długi i cienki walec. Ugotuj w osolonej wodzie. Po ugotowaniu marchew powinna pozostać półtwarda. Z cukru przygotuj karmel, dodaj marchewki pokrojone w słupki i pozwól, żeby cukier dokładnie otoczył warzywa. Następnie dodaj po jednej łyżce sosu rybnego, octu oraz wody. Wsyp obrany i drobno posiekany imbir oraz przyprawę piernikową. Gotuj, aż płyn się zredukuje i dokładnie otoczy marchewki.

Sandacz z ziołami i glazurowaną marchewką - Krok 5

Krok 6

Rybę obsmaż tylko z jednej strony (ziołami do góry), a następnie piecz w rozgrzanym do 160°C piekarniku przez 10 minut. Na talerzu wylej niewielką ilość sosu, połóż ryby z zieloną panierką, podawaj z marchewką.

Sandacz z ziołami i glazurowaną marchewką - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sandacz z ziołami i glazurowaną marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sandacz z ziołami i glazurowaną marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sandacz z ziołami i glazurowaną marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sandacz z ziołami i glazurowaną marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sandacz z ziołami i glazurowaną marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sandacz z ziołami i glazurowaną marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sandacz z ziołami i glazurowaną marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sandacz z ziołami i glazurowaną marchewkąSandacz z ziołami i glazurowaną marchewką

Eleganckie danie – na wyciągniecie ręki. Ile razy odrzuciłaś myśl o ugotowaniu jakiejś potrawy, natrafiając w przepisie na słowo „wykwintna”? Przełamujmy stereotypy: danie wykwintne wcale nie musi być trudne albo drogie. Dowód? Sandacz ziołami i glazurowaną marchewką – swoim wyglądem i smakiem przypomina danie z najlepszej restauracji, ale nie musisz być mistrzem kuchni, by zrobić go w swoim domu. Zmiksuj zioła, połącz składniki sosu i ugotuj marchewkę. Proste prawda? Mimo to, soczysty sandacz pod ziołową pierzynką, przełamany smakiem słodkiej, glazurowanej marchewki robi wrażenie. Aromaty pieczonej ryby, kolendry i imbiru w mig wypełnią twoją kuchnię. Niecodziennym dodatkiem do tego typu dania jest przyprawa do piernika. Dodaj ją podczas glazurowania marchewki, razem z imbirem i octem. Marchewki w takim wydaniu będą godnymi towarzyszkami sandacza. Całość dopełni sos z dodatkiem odrobiny czerwonego kawioru, choć jeśli nie lubisz rybiej ikry, ten rarytas możesz pominąć.