Sandacz z ziołami i glazurowaną marchewką
średnie
139 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 sztuka
300 mililitrów
1 łyżeczka
1 łyżka
1 łyżeczka
1 łyżka
100 mililitrów
1 łyżka
1 szklanka
1 pęczek
1 łyżeczka
1 łyżka
1 łyżeczka
0.5 pęczka
1 łyżka
80 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z natki pietruszki zerwij liście. Następnie sparz je we wrzątku (przez 2-3 minuty) i przełóż do wody z lodem. Następnie odsącz i wysusz na ręczniku papierowym.

Krok 2
Lekko ciepłe masło klarowane przelej do kielicha miksera. Wsyp bułkę tartą, dodaj Delikat Knorr. Dopraw suszoną kolendrą i całość dokładnie zmiksuj. Powinna powstać gęsta, zielona masa. Przełóż ją do lodówki. Gdy zastygnie i będzie plastyczna, ugnieć rękoma kulkę.

Krok 3
Włóż ją pomiędzy dwa kawałki papieru pergaminowego i rozwałkuj na cienki plaster. Z sandacza zdejmij skórę. Wytnij równy kawałek w kształcie prostokąta na porcję. Z plastra ziół wytnij tej samej wielkości prostokąt i przykryj górną powierzchnię ryby.

Krok 4
Przygotuj sos. Wymieszaj wino z bulionem, zredukuj o połowę, dodaj musztardę, kawior oraz drobno posiekany szczypiorek.

Krok 5
Marchew obierz dokładnie tak, aby powstał długi i cienki walec. Ugotuj w osolonej wodzie. Po ugotowaniu marchew powinna pozostać półtwarda. Z cukru przygotuj karmel, dodaj marchewki pokrojone w słupki i pozwól, żeby cukier dokładnie otoczył warzywa. Następnie dodaj po jednej łyżce sosu rybnego, octu oraz wody. Wsyp obrany i drobno posiekany imbir oraz przyprawę piernikową. Gotuj, aż płyn się zredukuje i dokładnie otoczy marchewki.

Krok 6
Rybę obsmaż tylko z jednej strony (ziołami do góry), a następnie piecz w rozgrzanym do 160°C piekarniku przez 10 minut. Na talerzu wylej niewielką ilość sosu, połóż ryby z zieloną panierką, podawaj z marchewką.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sandacz z ziołami i glazurowaną marchewką
Eleganckie danie – na wyciągniecie ręki. Ile razy odrzuciłaś myśl o ugotowaniu jakiejś potrawy, natrafiając w przepisie na słowo „wykwintna”? Przełamujmy stereotypy: danie wykwintne wcale nie musi być trudne albo drogie. Dowód? Sandacz ziołami i glazurowaną marchewką – swoim wyglądem i smakiem przypomina danie z najlepszej restauracji, ale nie musisz być mistrzem kuchni, by zrobić go w swoim domu. Zmiksuj zioła, połącz składniki sosu i ugotuj marchewkę. Proste prawda? Mimo to, soczysty sandacz pod ziołową pierzynką, przełamany smakiem słodkiej, glazurowanej marchewki robi wrażenie. Aromaty pieczonej ryby, kolendry i imbiru w mig wypełnią twoją kuchnię. Niecodziennym dodatkiem do tego typu dania jest przyprawa do piernika. Dodaj ją podczas glazurowania marchewki, razem z imbirem i octem. Marchewki w takim wydaniu będą godnymi towarzyszkami sandacza. Całość dopełni sos z dodatkiem odrobiny czerwonego kawioru, choć jeśli nie lubisz rybiej ikry, ten rarytas możesz pominąć.