
Składniki
2 sztuki
1 łyżeczka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżeczka
2 łyżki
0.5 szklanki
0.5 szklanki
3 łyżki
1 łyżeczka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz banana, przekrój w poprzek i wzdłuż na 4 części. Ogórka pokrój w kostkę, a imbir posiekaj.

Krok 2
Połącz przyprawy z chilli, dodaj przyprawę Knorr i rozdrobnij wszystko w moździerzu. Przygotowaną mieszanką posyp banana i rybę. Zostaw resztę mieszanki na później. Podsmaż kawałki banana na oleju z obu stron przez około 3 minuty. Następnie przełóż na talerz.

Krok 3
Kolejno podsmaż rybę przez około 4 minuty z każdej strony. Filety przełóż na talerz obok bananów i trzymaj w cieple.

Krok 4
Na patelnię dodaj masło orzechowe, a następnie powoli dodaj mleko, mleczko kokosowe oraz pozostałą mieszankę przypraw i chilli. Dobrze wymieszaj i podgotuj przez około 5 minut, by zredukować i zagęścić sos.

Krok 5
Zdejmij patelnię z ognia, wrzuć na nią ogórka i imbir, wlej olej sezamowy oraz sok i skórkę z cytryny. Całość wymieszaj i nałóż na rybę. Podawaj z ryżem jaśminowym.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Steki rybne
Jeśli chętnie testujesz przepisy na nowoczesne, oryginalne potrawy, na najbliższy wykwintny obiad lub kolację przyrządź steki rybne. Połącz je ze słodkimi dojrzałymi bananami oraz sosem kokosowo-orzechowym. Przygotowanie potrawy rozpocznij od pokrojenia owocu na mniejsze kawałki, posiekaj także ogórek i korzeń imbiru. W moździerzu utrzyj i wymieszaj przyprawy: kmin rzymski, nasiona kolendry oraz chili. Gotową mieszanką posyp obficie banany, a także filety z halibuta lub innej białej ryby morskiej. Oba składniki podsmaż na rozgrzanym oleju i odstaw. Na patelni rozpuść masło orzechowe z mlekiem i mleczkiem kokosowym, a po chwili dodaj pikantną mieszankę przypraw. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj na małym ogniu do momentu, aż wystarczająco zgęstnieje. Do sosu wrzuć ogórki z imbirem i wlej olej sezamowy, a na koniec dopraw go sokiem z cytryny. Rybę podawaj z ugotowanym ryżem jaśminowym i smażonymi bananami, polaną kremowym sosem. Zainspiruj się naszym przepisem na wyśmienite steki rybne i przyrządź je przy najbliższej okazji.
























