
Składniki
2 sztuki
1 łyżeczka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżeczka
2 łyżki
0.5 szklanki
0.5 szklanki
3 łyżki
1 łyżeczka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz banana, przekrój w poprzek i wzdłuż na 4 części. Ogórka pokrój w kostkę, a imbir posiekaj.

Krok 2
Połącz przyprawy z chilli, dodaj przyprawę Knorr i rozdrobnij wszystko w moździerzu. Przygotowaną mieszanką posyp banana i rybę. Zostaw resztę mieszanki na później. Podsmaż kawałki banana na oleju z obu stron przez około 3 minuty. Następnie przełóż na talerz.

Krok 3
Kolejno podsmaż rybę przez około 4 minuty z każdej strony. Filety przełóż na talerz obok bananów i trzymaj w cieple.

Krok 4
Na patelnię dodaj masło orzechowe, a następnie powoli dodaj mleko, mleczko kokosowe oraz pozostałą mieszankę przypraw i chilli. Dobrze wymieszaj i podgotuj przez około 5 minut, by zredukować i zagęścić sos.

Krok 5
Zdejmij patelnię z ognia, wrzuć na nią ogórka i imbir, wlej olej sezamowy oraz sok i skórkę z cytryny. Całość wymieszaj i nałóż na rybę. Podawaj z ryżem jaśminowym.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Steki rybne
Jeśli chętnie testujesz przepisy na nowoczesne, oryginalne potrawy, na najbliższy wykwintny obiad lub kolację przyrządź steki rybne. Połącz je ze słodkimi dojrzałymi bananami oraz sosem kokosowo-orzechowym. Przygotowanie potrawy rozpocznij od pokrojenia owocu na mniejsze kawałki, posiekaj także ogórek i korzeń imbiru. W moździerzu utrzyj i wymieszaj przyprawy: kmin rzymski, nasiona kolendry oraz chili. Gotową mieszanką posyp obficie banany, a także filety z halibuta lub innej białej ryby morskiej. Oba składniki podsmaż na rozgrzanym oleju i odstaw. Na patelni rozpuść masło orzechowe z mlekiem i mleczkiem kokosowym, a po chwili dodaj pikantną mieszankę przypraw. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj na małym ogniu do momentu, aż wystarczająco zgęstnieje. Do sosu wrzuć ogórki z imbirem i wlej olej sezamowy, a na koniec dopraw go sokiem z cytryny. Rybę podawaj z ugotowanym ryżem jaśminowym i smażonymi bananami, polaną kremowym sosem. Zainspiruj się naszym przepisem na wyśmienite steki rybne i przyrządź je przy najbliższej okazji.