Steki rybne przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Steki rybne

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

165 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

72 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

177 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżeczka

2 łyżki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

3 łyżki

1 łyżeczka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz banana, przekrój w poprzek i wzdłuż na 4 części. Ogórka pokrój w kostkę, a imbir posiekaj.

Steki rybne - Krok 1

Krok 2

Połącz przyprawy z chilli, dodaj przyprawę Knorr i rozdrobnij wszystko w moździerzu. Przygotowaną mieszanką posyp banana i rybę. Zostaw resztę mieszanki na później. Podsmaż kawałki banana na oleju z obu stron przez około 3 minuty. Następnie przełóż na talerz.

Steki rybne - Krok 2

Krok 3

Kolejno podsmaż rybę przez około 4 minuty z każdej strony. Filety przełóż na talerz obok bananów i trzymaj w cieple.

Steki rybne - Krok 3

Krok 4

Na patelnię dodaj masło orzechowe, a następnie powoli dodaj mleko, mleczko kokosowe oraz pozostałą mieszankę przypraw i chilli. Dobrze wymieszaj i podgotuj przez około 5 minut, by zredukować i zagęścić sos.

Steki rybne - Krok 4

Krok 5

Zdejmij patelnię z ognia, wrzuć na nią ogórka i imbir, wlej olej sezamowy oraz sok i skórkę z cytryny. Całość wymieszaj i nałóż na rybę. Podawaj z ryżem jaśminowym.

Steki rybne - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Steki rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Steki rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Steki rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Steki rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Steki rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Steki rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Steki rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Steki rybneSteki rybne

Jeśli chętnie testujesz przepisy na nowoczesne, oryginalne potrawy, na najbliższy wykwintny obiad lub kolację przyrządź steki rybne. Połącz je ze słodkimi dojrzałymi bananami oraz sosem kokosowo-orzechowym. Przygotowanie potrawy rozpocznij od pokrojenia owocu na mniejsze kawałki, posiekaj także ogórek i korzeń imbiru. W moździerzu utrzyj i wymieszaj przyprawy: kmin rzymski, nasiona kolendry oraz chili. Gotową mieszanką posyp obficie banany, a także filety z halibuta lub innej białej ryby morskiej. Oba składniki podsmaż na rozgrzanym oleju i odstaw. Na patelni rozpuść masło orzechowe z mlekiem i mleczkiem kokosowym, a po chwili dodaj pikantną mieszankę przypraw. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj na małym ogniu do momentu, aż wystarczająco zgęstnieje. Do sosu wrzuć ogórki z imbirem i wlej olej sezamowy, a na koniec dopraw go sokiem z cytryny. Rybę podawaj z ugotowanym ryżem jaśminowym i smażonymi bananami, polaną kremowym sosem. Zainspiruj się naszym przepisem na wyśmienite steki rybne i przyrządź je przy najbliższej okazji.