Steki rybne

- Krok 1Obierz banana, przekrój w poprzek i wzdłuż na 4 części. Ogórka pokrój w kostkę, a imbir posiekaj.
- Krok 2Połącz przyprawy z chilli, dodaj przyprawę Knorr i rozdrobnij wszystko w moździerzu. Przygotowaną mieszanką posyp banana i rybę. Zostaw resztę mieszanki na później. Podsmaż kawałki banana na oleju z obu stron przez około 3 minuty. Następnie przełóż na talerz.
- Krok 3Kolejno podsmaż rybę przez około 4 minuty z każdej strony. Filety przełóż na talerz obok bananów i trzymaj w cieple.
- Krok 4Na patelnię dodaj masło orzechowe, a następnie powoli dodaj mleko, mleczko kokosowe oraz pozostałą mieszankę przypraw i chilli. Dobrze wymieszaj i podgotuj przez około 5 minut, by zredukować i zagęścić sos.
- Krok 5Zdejmij patelnię z ognia, wrzuć na nią ogórka i imbir, wlej olej sezamowy oraz sok i skórkę z cytryny. Całość wymieszaj i nałóż na rybę. Podawaj z ryżem jaśminowym.

Przyprawowa poezja, która powoli uwalnia się na kubkach smakowych. Chili jest bardzo pikantną przyprawą, która szybko przyjęła się w piekielnie doprawianej kuchni indyjskiej i weszła w skład popularnej mieszanki curry. Chili z Indii to przyprawowy rollercoaster, który przenosi na wyżyny ostrości.

Jeśli chętnie testujesz przepisy na nowoczesne, oryginalne potrawy, na najbliższy wykwintny obiad lub kolację przyrządź steki rybne. Połącz je ze słodkimi dojrzałymi bananami oraz sosem kokosowo-orzechowym. Przygotowanie potrawy rozpocznij od pokrojenia owocu na mniejsze kawałki, posiekaj także ogórek i korzeń imbiru. W moździerzu utrzyj i wymieszaj przyprawy: kmin rzymski, nasiona kolendry oraz chili. Gotową mieszanką posyp obficie banany, a także filety z halibuta lub innej białej ryby morskiej. Oba składniki podsmaż na rozgrzanym oleju i odstaw. Na patelni rozpuść masło orzechowe z mlekiem i mleczkiem kokosowym, a po chwili dodaj pikantną mieszankę przypraw. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj na małym ogniu do momentu, aż wystarczająco zgęstnieje. Do sosu wrzuć ogórki z imbirem i wlej olej sezamowy, a na koniec dopraw go sokiem z cytryny. Rybę podawaj z ugotowanym ryżem jaśminowym i smażonymi bananami, polaną kremowym sosem. Zainspiruj się naszym przepisem na wyśmienite steki rybne i przyrządź je przy najbliższej okazji.