Steki rybne

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

163 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

72 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

175 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżeczka

2 łyżki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

3 łyżki

1 łyżeczka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz banana, przekrój w poprzek i wzdłuż na 4 części. Ogórka pokrój w kostkę, a imbir posiekaj.

Steki rybne - Krok 1

Krok 2

Połącz przyprawy z chilli, dodaj przyprawę Knorr i rozdrobnij wszystko w moździerzu. Przygotowaną mieszanką posyp banana i rybę. Zostaw resztę mieszanki na później. Podsmaż kawałki banana na oleju z obu stron przez około 3 minuty. Następnie przełóż na talerz.

Steki rybne - Krok 2

Krok 3

Kolejno podsmaż rybę przez około 4 minuty z każdej strony. Filety przełóż na talerz obok bananów i trzymaj w cieple.

Steki rybne - Krok 3

Krok 4

Na patelnię dodaj masło orzechowe, a następnie powoli dodaj mleko, mleczko kokosowe oraz pozostałą mieszankę przypraw i chilli. Dobrze wymieszaj i podgotuj przez około 5 minut, by zredukować i zagęścić sos.

Steki rybne - Krok 4

Krok 5

Zdejmij patelnię z ognia, wrzuć na nią ogórka i imbir, wlej olej sezamowy oraz sok i skórkę z cytryny. Całość wymieszaj i nałóż na rybę. Podawaj z ryżem jaśminowym.

Steki rybne - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Steki rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Steki rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Steki rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Steki rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Steki rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Steki rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Steki rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Steki rybneSteki rybne

Jeśli chętnie testujesz przepisy na nowoczesne, oryginalne potrawy, na najbliższy wykwintny obiad lub kolację przyrządź steki rybne. Połącz je ze słodkimi dojrzałymi bananami oraz sosem kokosowo-orzechowym. Przygotowanie potrawy rozpocznij od pokrojenia owocu na mniejsze kawałki, posiekaj także ogórek i korzeń imbiru. W moździerzu utrzyj i wymieszaj przyprawy: kmin rzymski, nasiona kolendry oraz chili. Gotową mieszanką posyp obficie banany, a także filety z halibuta lub innej białej ryby morskiej. Oba składniki podsmaż na rozgrzanym oleju i odstaw. Na patelni rozpuść masło orzechowe z mlekiem i mleczkiem kokosowym, a po chwili dodaj pikantną mieszankę przypraw. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj na małym ogniu do momentu, aż wystarczająco zgęstnieje. Do sosu wrzuć ogórki z imbirem i wlej olej sezamowy, a na koniec dopraw go sokiem z cytryny. Rybę podawaj z ugotowanym ryżem jaśminowym i smażonymi bananami, polaną kremowym sosem. Zainspiruj się naszym przepisem na wyśmienite steki rybne i przyrządź je przy najbliższej okazji.