Stek z tuńczyka na knorrowym ziarnku fasoli
łatwe
10 osób zapisało

Składniki
700 gramów
0.5 sztuki
1 opakowanie
1 opakowanie
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
5 łyżek
3 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
1 pęczek
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Patelnię grillową rozgrzać na dużym ogniu. Steki posmarować niewielką ilością oliwy, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Smażyć przez 2 minuty z każdej strony jeśli mają być półsurowe lub 4 minuty jeśli mają być dobrze wysmażone
Krok 2
Steki pozostawić do ostygnięcia.
Krok 3
Podgrzać fasolę i kukurydzę, po podgrzaniu odsączyć.
Krok 4
Wszystkie pozostałe składniki potrzebne na sos w tym pół bulionetki Knorr wymieszać w małej miseczce.
Krok 5
Fasolę, kukurydzę i szalotkę dać do dużej miski, polać połową sosu i dobrze wymieszać. Rozdzielić na cztery talerze, na górze każdego ułożyć stek z tuńczyka. Polać pozostałym sosem, przybrać gałązkami kolendry i ćwiartkami limonki. Podawać natychmiast.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej