Ryba smażona z imbirem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryba smażona z imbirem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

171 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

145 osób wydrukowało

Pobierz pdf

232 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

900 gramów

15 gramów

1 pęczek

1 sztuka

3 łyżki

5 gramów

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżeczki

3 łyżeczki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z limonki zetrzyj skórkę. Zetrzyj imbir. Do startej skórki dodaj sok z limonki, starty imbir, wino, cukier i sos sojowy.

Ryba smażona z imbirem - Krok 1

Krok 2

Rybę pokrój na malutkie kawałki i posyp mąką kukurydzianą i przyprawą Delikat.

Ryba smażona z imbirem - Krok 2

Krok 3

Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekaną dymkę, po czym dorzuć rybę i smaż przez minutę.

Ryba smażona z imbirem - Krok 3

Krok 4

Do ryby wlej wcześniej przygotowaną marynatę z limonki i imbiru.

Ryba smażona z imbirem - Krok 4

Krok 5

Zagotuj i podgrzewaj, aż sos zgęstnieje. Podawaj z ryżem

Ryba smażona z imbirem - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryba smażona z imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryba smażona z imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryba smażona z imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryba smażona z imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryba smażona z imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryba smażona z imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryba smażona z imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryba smażona z imbirem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryba smażona z imbiremRyba smażona z imbirem

Jeśli szukasz uniwersalnej potrawy, która sprawdzi się zarówno jako danie główne na codziennym obiedzie, jak i eleganckiej kolacji, to ten przepis jest dla Ciebie. Podstawą proponowanej potrawy jest biała ryba o zwartym mięsie. Zdecyduj się na turbota, dorsza, mintaja lub tołpygę. Na początek przygotuj marynatę do ryby. Sok z limonki zastąp ewentualnie sokiem z cytryny, który będzie równie dobry. Ryba idealnie komponuje się z sosem sojowym, ale ten możesz z kolei zastąpić sosem ostrygowym. Dodaj nieco startego imbiru, który nada twojej potrawie intensywnego smaku i wyraźnego korzennego aromatu. Jeżeli chcesz, do zaproponowanych w przepisie składników dodaj pora. Usmaż cebulę dymkę i połącz ją z rybą. Pamiętaj, że aby uzyskać soczyste mięso, powinno się ją smażyć krótko na małym ogniu. Potem powoli wlej do niej marynatę i gotuj na małym ogniu do momentu, aż całość zgęstnieje. Gotowe danie ozdób plastrami limonki i świeżej marchewki. Podawaj z ryżem i skomponowaną przez Ciebie sałatką. Życzymy smacznego!