
Składniki
900 gramów
15 gramów
1 pęczek
1 sztuka
3 łyżki
5 gramów
2 łyżki
2 łyżki
2 łyżeczki
3 łyżeczki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z limonki zetrzyj skórkę. Zetrzyj imbir. Do startej skórki dodaj sok z limonki, starty imbir, wino, cukier i sos sojowy.

Krok 2
Rybę pokrój na malutkie kawałki i posyp mąką kukurydzianą i przyprawą Delikat.

Krok 3
Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekaną dymkę, po czym dorzuć rybę i smaż przez minutę.

Krok 4
Do ryby wlej wcześniej przygotowaną marynatę z limonki i imbiru.

Krok 5
Zagotuj i podgrzewaj, aż sos zgęstnieje. Podawaj z ryżem

Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ryba smażona z imbirem
Jeśli szukasz uniwersalnej potrawy, która sprawdzi się zarówno jako danie główne na codziennym obiedzie, jak i eleganckiej kolacji, to ten przepis jest dla Ciebie. Podstawą proponowanej potrawy jest biała ryba o zwartym mięsie. Zdecyduj się na turbota, dorsza, mintaja lub tołpygę. Na początek przygotuj marynatę do ryby. Sok z limonki zastąp ewentualnie sokiem z cytryny, który będzie równie dobry. Ryba idealnie komponuje się z sosem sojowym, ale ten możesz z kolei zastąpić sosem ostrygowym. Dodaj nieco startego imbiru, który nada twojej potrawie intensywnego smaku i wyraźnego korzennego aromatu. Jeżeli chcesz, do zaproponowanych w przepisie składników dodaj pora. Usmaż cebulę dymkę i połącz ją z rybą. Pamiętaj, że aby uzyskać soczyste mięso, powinno się ją smażyć krótko na małym ogniu. Potem powoli wlej do niej marynatę i gotuj na małym ogniu do momentu, aż całość zgęstnieje. Gotowe danie ozdób plastrami limonki i świeżej marchewki. Podawaj z ryżem i skomponowaną przez Ciebie sałatką. Życzymy smacznego!