Składniki
900 gramów
15 gramów
1 pęczek
1 sztuka
3 łyżki
5 gramów
2 łyżki
2 łyżki
2 łyżeczki
3 łyżeczki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z limonki zetrzyj skórkę. Zetrzyj imbir. Do startej skórki dodaj sok z limonki, starty imbir, wino, cukier i sos sojowy.
Krok 2
Rybę pokrój na malutkie kawałki i posyp mąką kukurydzianą i przyprawą Delikat.
Krok 3
Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekaną dymkę, po czym dorzuć rybę i smaż przez minutę.
Krok 4
Do ryby wlej wcześniej przygotowaną marynatę z limonki i imbiru.
Krok 5
Zagotuj i podgrzewaj, aż sos zgęstnieje. Podawaj z ryżem
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktu8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ryba smażona z imbirem
Jeśli szukasz uniwersalnej potrawy, która sprawdzi się zarówno jako danie główne na codziennym obiedzie, jak i eleganckiej kolacji, to ten przepis jest dla Ciebie. Podstawą proponowanej potrawy jest biała ryba o zwartym mięsie. Zdecyduj się na turbota, dorsza, mintaja lub tołpygę. Na początek przygotuj marynatę do ryby. Sok z limonki zastąp ewentualnie sokiem z cytryny, który będzie równie dobry. Ryba idealnie komponuje się z sosem sojowym, ale ten możesz z kolei zastąpić sosem ostrygowym. Dodaj nieco startego imbiru, który nada twojej potrawie intensywnego smaku i wyraźnego korzennego aromatu. Jeżeli chcesz, do zaproponowanych w przepisie składników dodaj pora. Usmaż cebulę dymkę i połącz ją z rybą. Pamiętaj, że aby uzyskać soczyste mięso, powinno się ją smażyć krótko na małym ogniu. Potem powoli wlej do niej marynatę i gotuj na małym ogniu do momentu, aż całość zgęstnieje. Gotowe danie ozdób plastrami limonki i świeżej marchewki. Podawaj z ryżem i skomponowaną przez Ciebie sałatką. Życzymy smacznego!