
Składniki
900 gramów
15 gramów
1 pęczek
1 sztuka
3 łyżki
5 gramów
2 łyżki
2 łyżki
2 łyżeczki
3 łyżeczki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z limonki zetrzyj skórkę. Zetrzyj imbir. Do startej skórki dodaj sok z limonki, starty imbir, wino, cukier i sos sojowy.
Krok 2
Rybę pokrój na malutkie kawałki i posyp mąką kukurydzianą i przyprawą Delikat.
Krok 3
Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekaną dymkę, po czym dorzuć rybę i smaż przez minutę.
Krok 4
Do ryby wlej wcześniej przygotowaną marynatę z limonki i imbiru.
Krok 5
Zagotuj i podgrzewaj, aż sos zgęstnieje. Podawaj z ryżem
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuWiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Ryba smażona z imbirem
Jeśli szukasz uniwersalnej potrawy, która sprawdzi się zarówno jako danie główne na codziennym obiedzie, jak i eleganckiej kolacji, to ten przepis jest dla Ciebie. Podstawą proponowanej potrawy jest biała ryba o zwartym mięsie. Zdecyduj się na turbota, dorsza, mintaja lub tołpygę. Na początek przygotuj marynatę do ryby. Sok z limonki zastąp ewentualnie sokiem z cytryny, który będzie równie dobry. Ryba idealnie komponuje się z sosem sojowym, ale ten możesz z kolei zastąpić sosem ostrygowym. Dodaj nieco startego imbiru, który nada twojej potrawie intensywnego smaku i wyraźnego korzennego aromatu. Jeżeli chcesz, do zaproponowanych w przepisie składników dodaj pora. Usmaż cebulę dymkę i połącz ją z rybą. Pamiętaj, że aby uzyskać soczyste mięso, powinno się ją smażyć krótko na małym ogniu. Potem powoli wlej do niej marynatę i gotuj na małym ogniu do momentu, aż całość zgęstnieje. Gotowe danie ozdób plastrami limonki i świeżej marchewki. Podawaj z ryżem i skomponowaną przez Ciebie sałatką. Życzymy smacznego!