Ryba smażona z imbirem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

155 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

137 osób wydrukowało

Pobierz pdf

217 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

900 gramów

1 pęczek

1 sztuka

3 łyżki

5 gramów

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżeczki

3 łyżeczki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z limonki zetrzyj skórkę. Zetrzyj imbir. Do startej skórki dodaj sok z limonki, starty imbir, wino, cukier i sos sojowy.

Ryba smażona z imbirem - Krok 1

Krok 2

Rybę pokrój na malutkie kawałki i posyp mąką kukurydzianą i przyprawą Delikat.

Ryba smażona z imbirem - Krok 2

Krok 3

Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekaną dymkę, po czym dorzuć rybę i smaż przez minutę.

Ryba smażona z imbirem - Krok 3

Krok 4

Do ryby wlej wcześniej przygotowaną marynatę z limonki i imbiru.

Ryba smażona z imbirem - Krok 4

Krok 5

Zagotuj i podgrzewaj, aż sos zgęstnieje. Podawaj z ryżem

Ryba smażona z imbirem - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryba smażona z imbiremRyba smażona z imbirem

Jeśli szukasz uniwersalnej potrawy, która sprawdzi się zarówno jako danie główne na codziennym obiedzie, jak i eleganckiej kolacji, to ten przepis jest dla Ciebie. Podstawą proponowanej potrawy jest biała ryba o zwartym mięsie. Zdecyduj się na turbota, dorsza, mintaja lub tołpygę. Na początek przygotuj marynatę do ryby. Sok z limonki zastąp ewentualnie sokiem z cytryny, który będzie równie dobry. Ryba idealnie komponuje się z sosem sojowym, ale ten możesz z kolei zastąpić sosem ostrygowym. Dodaj nieco startego imbiru, który nada twojej potrawie intensywnego smaku i wyraźnego korzennego aromatu. Jeżeli chcesz, do zaproponowanych w przepisie składników dodaj pora. Usmaż cebulę dymkę i połącz ją z rybą. Pamiętaj, że aby uzyskać soczyste mięso, powinno się ją smażyć krótko na małym ogniu. Potem powoli wlej do niej marynatę i gotuj na małym ogniu do momentu, aż całość zgęstnieje. Gotowe danie ozdób plastrami limonki i świeżej marchewki. Podawaj z ryżem i skomponowaną przez Ciebie sałatką. Życzymy smacznego!