Składniki
900 gramów
15 gramów
1 pęczek
1 sztuka
3 łyżki
5 gramów
2 łyżki
2 łyżki
2 łyżeczki
3 łyżeczki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z limonki zetrzyj skórkę. Zetrzyj imbir. Do startej skórki dodaj sok z limonki, starty imbir, wino, cukier i sos sojowy.
Krok 2
Rybę pokrój na malutkie kawałki i posyp mąką kukurydzianą i przyprawą Delikat.
Krok 3
Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekaną dymkę, po czym dorzuć rybę i smaż przez minutę.
Krok 4
Do ryby wlej wcześniej przygotowaną marynatę z limonki i imbiru.
Krok 5
Zagotuj i podgrzewaj, aż sos zgęstnieje. Podawaj z ryżem
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNa zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ryba smażona z imbirem
Jeśli szukasz uniwersalnej potrawy, która sprawdzi się zarówno jako danie główne na codziennym obiedzie, jak i eleganckiej kolacji, to ten przepis jest dla Ciebie. Podstawą proponowanej potrawy jest biała ryba o zwartym mięsie. Zdecyduj się na turbota, dorsza, mintaja lub tołpygę. Na początek przygotuj marynatę do ryby. Sok z limonki zastąp ewentualnie sokiem z cytryny, który będzie równie dobry. Ryba idealnie komponuje się z sosem sojowym, ale ten możesz z kolei zastąpić sosem ostrygowym. Dodaj nieco startego imbiru, który nada twojej potrawie intensywnego smaku i wyraźnego korzennego aromatu. Jeżeli chcesz, do zaproponowanych w przepisie składników dodaj pora. Usmaż cebulę dymkę i połącz ją z rybą. Pamiętaj, że aby uzyskać soczyste mięso, powinno się ją smażyć krótko na małym ogniu. Potem powoli wlej do niej marynatę i gotuj na małym ogniu do momentu, aż całość zgęstnieje. Gotowe danie ozdób plastrami limonki i świeżej marchewki. Podawaj z ryżem i skomponowaną przez Ciebie sałatką. Życzymy smacznego!