Ryba smażona z imbirem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryba smażona z imbirem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

heart
187 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

168 osób wydrukowało

Pobierz pdf

284 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

900 gramów

15 gramów

1 pęczek

1 sztuka

3 łyżki

5 gramów

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżeczki

3 łyżeczki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z limonki zetrzyj skórkę. Zetrzyj imbir. Do startej skórki dodaj sok z limonki, starty imbir, wino, cukier i sos sojowy.

Ryba smażona z imbirem - Krok 1

Krok 2

Rybę pokrój na malutkie kawałki i posyp mąką kukurydzianą i przyprawą Delikat.

Ryba smażona z imbirem - Krok 2

Krok 3

Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekaną dymkę, po czym dorzuć rybę i smaż przez minutę.

Ryba smażona z imbirem - Krok 3

Krok 4

Do ryby wlej wcześniej przygotowaną marynatę z limonki i imbiru.

Ryba smażona z imbirem - Krok 4

Krok 5

Zagotuj i podgrzewaj, aż sos zgęstnieje. Podawaj z ryżem

Ryba smażona z imbirem - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryba smażona z imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryba smażona z imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryba smażona z imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryba smażona z imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryba smażona z imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryba smażona z imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryba smażona z imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryba smażona z imbirem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryba smażona z imbiremRyba smażona z imbirem

Jeśli szukasz uniwersalnej potrawy, która sprawdzi się zarówno jako danie główne na codziennym obiedzie, jak i eleganckiej kolacji, to ten przepis jest dla Ciebie. Podstawą proponowanej potrawy jest biała ryba o zwartym mięsie. Zdecyduj się na turbota, dorsza, mintaja lub tołpygę. Na początek przygotuj marynatę do ryby. Sok z limonki zastąp ewentualnie sokiem z cytryny, który będzie równie dobry. Ryba idealnie komponuje się z sosem sojowym, ale ten możesz z kolei zastąpić sosem ostrygowym. Dodaj nieco startego imbiru, który nada twojej potrawie intensywnego smaku i wyraźnego korzennego aromatu. Jeżeli chcesz, do zaproponowanych w przepisie składników dodaj pora. Usmaż cebulę dymkę i połącz ją z rybą. Pamiętaj, że aby uzyskać soczyste mięso, powinno się ją smażyć krótko na małym ogniu. Potem powoli wlej do niej marynatę i gotuj na małym ogniu do momentu, aż całość zgęstnieje. Gotowe danie ozdób plastrami limonki i świeżej marchewki. Podawaj z ryżem i skomponowaną przez Ciebie sałatką. Życzymy smacznego!