Czy można zamrozić smażoną rybę w panierce?
Miłośników ryb ciekawi, czy można zamrozić smażoną rybę w panierce, czy lepiej tego nie robić? Opinie na ten temat są podzielone, ale jedna zdecydowanie przeważa. Chcecie wiedzieć, czy można zamrozić rybę w panierce? Przeczytajcie poniżej!
Czy można zamrozić rybę w panierce?
Zasadność mrożenia smażonej ryby będzie zależna od tego, ile tłuszczu wykorzystacie do smażenia. Jeśli ryba była smażona w niewielkiej ilości tłuszczu lub na patelni beztłuszczowej, możecie spróbować ją zamrozić. Jeżeli smażono ją w głębokim tłuszczu, lepiej jej nie zamrażać.
Mrozić można wszystkie ryby smażone saute, ale z tych panierowanych najlepiej zdjąć panierkę, co może być nieco problematyczne, ale niestety zwykle jest konieczne. Ryby zamrożone w panierce po rozmrożeniu i ponownym podgrzaniu mogą popękać. Panierka na rozmrożonej rybie rozmięka i traci chrupkość.
Czy można zamrozić rybę w panierce, jeśli panierka nie chłonie tak bardzo wilgoci? Teoretycznie tak, ale zawsze istnieje ryzyko uszkodzenia panierki, co spowoduje, że rozmrożona ryba będzie wyglądała nieestetycznie.
Czy można zamrozić smażoną rybę bez panierki?
Całkowicie inaczej wygląda kwestia mrożenia ryby bez wcześniejszego panierowania. Rybę smażoną bez panierki możecie bez problemu mrozić zarówno w pojemnikach do żywności, jak i folii aluminiowej czy w woreczkach do zamrażania. Najlepiej wykorzystać do tego celu pudełka – zabezpieczą rybę przed uszkodzeniem i zdeformowaniem. Jeśli macie do czynienia z delikatnymi filetami, np. łososiem, najlepiej każdy kawałek z osobna zawinąć dodatkowo w folię aluminiową – to uchroni je przed sklejaniem i uszkodzeniem.
Komentarze (0)