Ryba smażona w zachęcającej panierce to przysmak znany nie tylko z nadmorskich smażalni, do których chętnie udajemy się podczas urlopu. To również sposób na prosty, smaczny i szybki w przygotowaniu obiad w domowym zaciszu. Panierowanie ryby rządzi się jednak swoimi prawami, niezależnie od tego, czy do zrobienia panierki wykorzystamy samą mąkę, bułkę tartą lub jeszcze inne składniki. Jak panierować rybę do smażenia, by wyglądała apetycznie i wspaniale smakowała? O czym musisz pamiętać, gdy postanowisz przyrządzić to delikatne mięso? Z naszego krótkiego poradnika dowiesz się wszystkiego, co najważniejsze na temat panierowania ryb.

Ryba świeża czy mrożona?

Zanim weźmiemy się za panierowanie ryby, warto odpowiedzieć sobie na pytanie, czy ryba powinna być świeża, czy równie dobrym rozwiązaniem będzie ryba mrożona. Osoby, które mają wprawę w filetowaniu ryb, mogą przygotować ją od podstaw. Mniej wprawieni kucharze zapewne chętnie skorzystają ze świeżych filetów, co też bardzo ułatwi i przyspieszy zrobienie posiłku, nawet wtedy, gdy przy stole ma zasiąść więcej osób. Jak jednak wygląda panierowanie ryby mrożonej? Mięso przed jakąkolwiek obróbką należy rozmrozić! Najlepiej zaplanować tę czynność z wyprzedzeniem i wyjąć rybę z zamrażarki dzień wcześniej. Powinna powoli rozmrażać się w lodówce. Dzięki temu podczas smażenia zachowa swój kształt i smak.

Panierowanie ryby krok po kroku

Zakładamy, że udało się znaleźć w sklepie rybnym dorodne kawałki ulubionej ryby. Co dalej? Jak panierować ryby, by zakupy i praca w kuchni nie poszły na marne?

  1. Mięso osusz z nadmiaru wody przy użyciu ręcznika papierowego. To ważne szczególnie w przypadku rozmrożonego mięsa. Inaczej panierka nie będzie trzymać się dobrze, a zamiast dorodnego fileta zobaczysz na talerzu mało zachęcające, poszarpane kawałki ryb.
  2. Nie szalej z przyprawami, by nie zdominowały smaku ryby. W końcu to ona ma być główną gwiazdą posiłku! Możesz oprószyć mięso pieprzem oraz minimalną ilością soli. Na tym etapie nie używaj soku z cytryny. Lepsze efekty daje skropienie gotowego dania.
  3. Jak panierować rybę? W najprostszym wariancie mięso zanurz w rozkłóconym jajku (choć nie jest to konieczne), następnie w mące. To wszystko! Zamiast mąki, użyć możesz bułki tartej lub kombinacji obu tych składników. Bardzo dobrze sprawdza się dodatek mąki kukurydzianej. Rybę panierować można także w panko lub płatkach owsianych.
  4. Jeśli panierowanie ryby przebiegło pomyślnie, pozostaje już tylko smażenie. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy albo masło klarowane. Dopiero wtedy na patelni układaj ryby i smaż na złoty kolor z obu stron. Po zakończeniu smażenia odsącz je z nadmiaru tłuszczu i podawaj gorące.

Ryby – doskonałe nie tylko od święta

Co prawda karpia smażonego zna pewnie każdy, ale nadal pozostaje wyczekiwanym daniem podczas wieczerzy wigilijnej. Innym klasykiem jest panierowana ryba z sosem tatarskim, uwielbiana przez kuchennych tradycjonalistów. Skoro jednak panierowanie ryb nie ma już przed tobą tajemnic, spróbuj innych wariantów i to bez specjalnej okazji. Ryba w chrupkiej otulinie jest kapitalną propozycją dla wszystkich osób znudzonych zwykłym panierowaniem ryby w mące pszennej i bułce tartej. Prosty przepis na dorsza w cieście piwnym sprawi, że po ryby będziesz sięgać znacznie częściej niż tylko kilka razy w roku. W sytuacji, gdy nie masz pomysłu na rybne danie, które przekona do siebie domowników, przygotuj rybę w cieście naleśnikowym. Pytania o to, kiedy powtórka masz jak w banku! Za sprawą ryby słodko-kwaśnej pozwolisz sobie na odejście jeszcze dalej od popularnych receptur. Na stole furorę zrobi ryba marynowana w maślance w stylu południowoamerykańskim – czas na kulinarne odkrycia!