Ryba marynowana w maślance w stylu południowoamerykańskim

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

14 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 opakowanie

2 szklanki

100 mililitrów

1.5 szklanki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na żeliwnej patelni rozgrzej olej.

Ryba marynowana w maślance w stylu południowoamerykańskim - Krok 1

Krok 2

Do płytkiej miski wlej maślankę. W drugiej płytkiej misce wymieszaj przyprawę Cajun Knorr z mąką kukurydzianą.

Ryba marynowana w maślance w stylu południowoamerykańskim - Krok 2

Krok 3

Każdy z filetów zanurz najpierw w maślance, a następnie opanieruj w mące. Mąkę dociśnij dłonią, aby lepiej trzymała się ryby. Smaż na gorącym oleju z obu stron na złoty kolor ok. 8 minut.

Ryba marynowana w maślance w stylu południowoamerykańskim - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do panierki możesz dodać płatki suszonego chili – ryba będzie miała bardziej wyrazisty smak.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryba marynowana w maślance w stylu południowoamerykańskimRyba marynowana w maślance w stylu południowoamerykańskim

Często smażysz rybę w panierce złożonej z jajka i bułki tartej? Pora na coś zupełnie nowego! A gdyby tak unowocześnić ten przepis? Ryba marynowana w maślance i mące kukurydzianej to ciekawa – południowoamerykańska! – odmiana.

Dla kogo?

Dla wszystkich, którym znudził się już tradycyjny sposób na smażoną rybę. Bo czasem warto coś zmienić!

Na jaką okazję?

Ryba marynowana w maślance w stylu południowoamerykańskim sprawdzi się zawsze wtedy, gdy masz ochotę na rybne specjały. To prosty przepis, więc nie może się nie udać.

Czy wiesz, że?

Mąka kukurydziana nie zawiera glutenu, przez co jest ważnym produktem dla osób będących na diecie bezglutenowej. To znakomity zamiennik mąki pszennej.

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcesz, żeby ryba miała ostrzejszy smak, dodaj do panierki szczyptę chili w proszku lub płatki suszonego.