
Składniki
600 gramów
2 sztuki
500 gramów
200 gramów
100 gramów
2 sztuki
3 sztuki
1 łyżeczka
1 sztuka
1 pęczek
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do garnka wlej 1 l wody, dodaj żeberka, chorizo, boczek, liść laurowy oraz Sos do pieczeni jasny Knorr. Gotuj 30 minut.
Krok 2
Następnie dodaj fasolę i gotuj kolejne 10 minut.
Krok 3
Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż czosnek oraz cebulę, dodaj kumin. Wyjmij z garnka połowę fasoli i smaż chwilę z cebulą. Fasolę rozgnieć widelcem i z powrotem przełóż do garnka. Gotuj 30 minut.
Krok 4
Żeberka wyjmij z garnka i pokrój w mniejsze kawałki. Wymieszaj z gotową fasolą, dodaj posiekaną natkę i podawaj.

Dobra rada:
Do takiego dania podaj sos Tabasco oraz cząstki pomarańczy.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos do pieczeni jasny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Feijoada – brazylijska fasola
Feijoada, czyli rodzaj gulaszu z czarnej fasoli i mięsa, nazywana jest brazylijską potrawą narodową. Jeśli zatem chcesz poznać smak dania pochodzącego z Ameryki Południowej, koniecznie ją przyrządź. Bazą do feijoady jest czarna fasola, którą dzień wcześniej należy namoczyć, aby zmiękła. Będziesz także potrzebować wędzonego boczku, wieprzowych żeberek oraz pikantnej hiszpańskiej kiełbasy chorizo. Umieść je w garnku z wodą, dopraw liściem laurowym oraz esencją do duszonych mięs i gotuj przez pół godziny, po czym dodaj odcedzoną fasolę. Na rozgrzanej oliwie podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek, a następnie dopraw całość zmielonym kuminem. Z garnka wyjmij połowę fasoli i smaż przez chwilę z cebulą i przyprawami, a potem rozgnieć ją widelcem. Powstałą w ten sposób masę przełóż z powrotem do garnka. Mięso z żeberek oddziel od kości, podziel je na mniejsze kawałki i dodaj do fasolowego gulaszu. Gotową feijoadę podawaj z brązowym ryżem, sosem tabasco oraz ćwiartkami pomarańczy. Udekoruj natką pietruszki. Zapisz nasz przepis na brazylijską fasolę.