Feijoada – brazylijska fasola przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Feijoada – brazylijska fasola

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
15 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

60 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 sztuki

500 gramów

200 gramów

100 gramów

2 sztuki

3 sztuki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 pęczek

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka wlej 1 l wody, dodaj żeberka, chorizo, boczek, liść laurowy oraz Sos do pieczeni jasny Knorr. Gotuj 30 minut.

Krok 2

Następnie dodaj fasolę i gotuj kolejne 10 minut.

Krok 3

Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż czosnek oraz cebulę, dodaj kumin. Wyjmij z garnka połowę fasoli i smaż chwilę z cebulą. Fasolę rozgnieć widelcem i z powrotem przełóż do garnka. Gotuj 30 minut.

Krok 4

Żeberka wyjmij z garnka i pokrój w mniejsze kawałki. Wymieszaj z gotową fasolą, dodaj posiekaną natkę i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do takiego dania podaj sos Tabasco oraz cząstki pomarańczy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Feijoada – brazylijska fasola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Feijoada – brazylijska fasola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Feijoada – brazylijska fasola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Feijoada – brazylijska fasola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Feijoada – brazylijska fasola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Feijoada – brazylijska fasola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Feijoada – brazylijska fasola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Feijoada – brazylijska fasola - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Feijoada – brazylijska fasolaFeijoada – brazylijska fasola

Feijoada, czyli rodzaj gulaszu z czarnej fasoli i mięsa, nazywana jest brazylijską potrawą narodową. Jeśli zatem chcesz poznać smak dania pochodzącego z Ameryki Południowej, koniecznie ją przyrządź. Bazą do feijoady jest czarna fasola, którą dzień wcześniej należy namoczyć, aby zmiękła. Będziesz także potrzebować wędzonego boczku, wieprzowych żeberek oraz pikantnej hiszpańskiej kiełbasy chorizo. Umieść je w garnku z wodą, dopraw liściem laurowym oraz esencją do duszonych mięs i gotuj przez pół godziny, po czym dodaj odcedzoną fasolę. Na rozgrzanej oliwie podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek, a następnie dopraw całość zmielonym kuminem. Z garnka wyjmij połowę fasoli i smaż przez chwilę z cebulą i przyprawami, a potem rozgnieć ją widelcem. Powstałą w ten sposób masę przełóż z powrotem do garnka. Mięso z żeberek oddziel od kości, podziel je na mniejsze kawałki i dodaj do fasolowego gulaszu. Gotową feijoadę podawaj z brązowym ryżem, sosem tabasco oraz ćwiartkami pomarańczy. Udekoruj natką pietruszki. Zapisz nasz przepis na brazylijską fasolę.