
Składniki
600 gramów
2 łyżki
12 plastrów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Schab oczyść z błon, umyj i osusz, a następnie posyp przyprawą Knorr.

Krok 2
Na desce do krojenia rozłóż aluminiową folię, posmaruj lekko oliwą i rozłóż plastry boczku.

Krok 3
Na boczku połóż mięso i zwiń całość tak, aby boczek całkowicie oplatał mięso.

Krok 4
Na patelni rozgrzej olej i obsmaż z każdej strony zawinięte w folię mięso.

Krok 5
Następnie mięso włóż do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz przez 40 minut. Upieczone mięso pokrój w plastry i podawaj, np. z kaszą lub ziemniakami.


Dobra rada:
Tak przygotowany schab możesz wystudzić, pokroić cienko i podawać jako wędlinę.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczony schab z boczkiem wędzonym
Schab – jeden z najważniejszych składników kuchni polskiej. Najczęściej spotykany w formie kotleta schabowego na niedzielnym obiedzie. Równie popularny jest też schab pieczony. Dziś jego nowa wersja – przepis na pieczony schab z boczkiem. Trudno będzie mu się oprzeć!
Dla kogo?
Dla wielbicieli tradycyjnych potraw. Zawiera same znane składniki, więc nie musisz się bać, że coś negatywnie zaskoczy Twoje kubki smakowe. Będzie pysznie!
Na jaką okazję?
Schab pieczony z boczkiem urozmaici Twój niedzielny obiad. Z ziemniakami i surówką będzie smakował wybornie!
Czy wiesz, że?
Pieczony schab z boczkiem to nie tylko danie obiadowe. Wystarczy, że go wystudzisz i pokroisz w plasterki, a świetnie sprawdzi się jako wędlina.
Dla urozmaicenia
Schab z boczkiem możesz podać z sosem pieczeniowym. Do tego ziemniaki i surówka, a pyszny obiad jest już gotowy!