
Składniki
600 gramów
2 łyżki
12 plastrów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Schab oczyść z błon, umyj i osusz, a następnie posyp przyprawą Knorr.

Krok 2
Na desce do krojenia rozłóż aluminiową folię, posmaruj lekko oliwą i rozłóż plastry boczku.

Krok 3
Na boczku połóż mięso i zwiń całość tak, aby boczek całkowicie oplatał mięso.

Krok 4
Na patelni rozgrzej olej i obsmaż z każdej strony zawinięte w folię mięso.

Krok 5
Następnie mięso włóż do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz przez 40 minut. Upieczone mięso pokrój w plastry i podawaj, np. z kaszą lub ziemniakami.


Dobra rada:
Tak przygotowany schab możesz wystudzić, pokroić cienko i podawać jako wędlinę.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczony schab z boczkiem wędzonym
Schab – jeden z najważniejszych składników kuchni polskiej. Najczęściej spotykany w formie kotleta schabowego na niedzielnym obiedzie. Równie popularny jest też schab pieczony. Dziś jego nowa wersja – przepis na pieczony schab z boczkiem. Trudno będzie mu się oprzeć!
Dla kogo?
Dla wielbicieli tradycyjnych potraw. Zawiera same znane składniki, więc nie musisz się bać, że coś negatywnie zaskoczy Twoje kubki smakowe. Będzie pysznie!
Na jaką okazję?
Schab pieczony z boczkiem urozmaici Twój niedzielny obiad. Z ziemniakami i surówką będzie smakował wybornie!
Czy wiesz, że?
Pieczony schab z boczkiem to nie tylko danie obiadowe. Wystarczy, że go wystudzisz i pokroisz w plasterki, a świetnie sprawdzi się jako wędlina.
Dla urozmaicenia
Schab z boczkiem możesz podać z sosem pieczeniowym. Do tego ziemniaki i surówka, a pyszny obiad jest już gotowy!



































