Schab w boczku - pieczony, owinięty boczkiem | Przepisy.pl pixel

Pieczony schab z boczkiem wędzonym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

91

heart
605 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2223 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2251 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 łyżki

12 plastrów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Schab oczyść z błon, umyj i osusz, a następnie posyp przyprawą Knorr.

Pieczony schab z boczkiem wędzonym - Krok 1

Krok 2

Na desce do krojenia rozłóż aluminiową folię, posmaruj lekko oliwą i rozłóż plastry boczku.

Pieczony schab z boczkiem wędzonym - Krok 2

Krok 3

Na boczku połóż mięso i zwiń całość tak, aby boczek całkowicie oplatał mięso.

Pieczony schab z boczkiem wędzonym - Krok 3

Krok 4

Na patelni rozgrzej olej i obsmaż z każdej strony zawinięte w folię mięso.

Pieczony schab z boczkiem wędzonym - Krok 4

Krok 5

Następnie mięso włóż do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz przez 40 minut. Upieczone mięso pokrój w plastry i podawaj, np. z kaszą lub ziemniakami.

Pieczony schab z boczkiem wędzonym - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Tak przygotowany schab możesz wystudzić, pokroić cienko i podawać jako wędlinę.

6

Opinie o przepisie

  • Ala Mystkowska

    Ala Mystkowska , 26.09.2017

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Schwenk

    Jerzy Schwenk , 09.03.2016

    Super polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Jackowska

    Małgorzata Jackowska , 06.03.2016

    był smakowity nawet wnusi smakował.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Wojtczak

    Grazyna Wojtczak , 06.03.2016

    Zrobiłam taki schabik było przepyszne lepsze jak ten schab z czosnkiem i musztarda Djon. Schab z boczkiem będzie u mnie królował na stole świątecznym

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Matylda Płetwal

    Matylda Płetwal , 08.06.2015

    Wspaniała potrawa. Moim gościom nawet na zimno smakowało. Przy okazji rodzinnego obiadu tez podałam i nawet Ciocia, która miewa problemy z wątrobą typu ból po posiłku po wzięciu swojego wspomagacza wątroby Essentix, zajadała się jakby miesiąc głodowała. Więc bardzo smacznie i zdrowo. Pozdr

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony schab z boczkiem wędzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony schab z boczkiem wędzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony schab z boczkiem wędzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony schab z boczkiem wędzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony schab z boczkiem wędzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony schab z boczkiem wędzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony schab z boczkiem wędzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony schab z boczkiem wędzonym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony schab z boczkiem wędzonymPieczony schab z boczkiem wędzonym

Schab – jeden z najważniejszych składników kuchni polskiej. Najczęściej spotykany w formie kotleta schabowego na niedzielnym obiedzie. Równie popularny jest też schab pieczony. Dziś jego nowa wersja – przepis na pieczony schab z boczkiem. Trudno będzie mu się oprzeć!

Dla kogo?

Dla wielbicieli tradycyjnych potraw. Zawiera same znane składniki, więc nie musisz się bać, że coś negatywnie zaskoczy Twoje kubki smakowe. Będzie pysznie!

Na jaką okazję?

Schab pieczony z boczkiem urozmaici Twój niedzielny obiad. Z ziemniakami i surówką będzie smakował wybornie! 

Czy wiesz, że?

Pieczony schab z boczkiem to nie tylko danie obiadowe. Wystarczy, że go wystudzisz i pokroisz w plasterki, a świetnie sprawdzi się jako wędlina.

Dla urozmaicenia

Schab z boczkiem możesz podać z sosem pieczeniowym. Do tego ziemniaki i surówka, a pyszny obiad jest już gotowy!