Schab w boczku - pieczony, owinięty boczkiem | Przepisy.pl pixel

Pieczony schab z boczkiem wędzonym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

92

heart
606 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2228 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2268 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 łyżki

12 plastrów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Schab oczyść z błon, umyj i osusz, a następnie posyp przyprawą Knorr.

Pieczony schab z boczkiem wędzonym - Krok 1

Krok 2

Na desce do krojenia rozłóż aluminiową folię, posmaruj lekko oliwą i rozłóż plastry boczku.

Pieczony schab z boczkiem wędzonym - Krok 2

Krok 3

Na boczku połóż mięso i zwiń całość tak, aby boczek całkowicie oplatał mięso.

Pieczony schab z boczkiem wędzonym - Krok 3

Krok 4

Na patelni rozgrzej olej i obsmaż z każdej strony zawinięte w folię mięso.

Pieczony schab z boczkiem wędzonym - Krok 4

Krok 5

Następnie mięso włóż do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz przez 40 minut. Upieczone mięso pokrój w plastry i podawaj, np. z kaszą lub ziemniakami.

Pieczony schab z boczkiem wędzonym - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Tak przygotowany schab możesz wystudzić, pokroić cienko i podawać jako wędlinę.

6

Opinie o przepisie

  • Ala Mystkowska

    Ala Mystkowska , 26.09.2017

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Schwenk

    Jerzy Schwenk , 09.03.2016

    Super polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Jackowska

    Małgorzata Jackowska , 06.03.2016

    był smakowity nawet wnusi smakował.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Wojtczak

    Grazyna Wojtczak , 06.03.2016

    Zrobiłam taki schabik było przepyszne lepsze jak ten schab z czosnkiem i musztarda Djon. Schab z boczkiem będzie u mnie królował na stole świątecznym

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Matylda Płetwal

    Matylda Płetwal , 08.06.2015

    Wspaniała potrawa. Moim gościom nawet na zimno smakowało. Przy okazji rodzinnego obiadu tez podałam i nawet Ciocia, która miewa problemy z wątrobą typu ból po posiłku po wzięciu swojego wspomagacza wątroby Essentix, zajadała się jakby miesiąc głodowała. Więc bardzo smacznie i zdrowo. Pozdr

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony schab z boczkiem wędzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony schab z boczkiem wędzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony schab z boczkiem wędzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony schab z boczkiem wędzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony schab z boczkiem wędzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony schab z boczkiem wędzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony schab z boczkiem wędzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony schab z boczkiem wędzonym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony schab z boczkiem wędzonymPieczony schab z boczkiem wędzonym

Schab – jeden z najważniejszych składników kuchni polskiej. Najczęściej spotykany w formie kotleta schabowego na niedzielnym obiedzie. Równie popularny jest też schab pieczony. Dziś jego nowa wersja – przepis na pieczony schab z boczkiem. Trudno będzie mu się oprzeć!

Dla kogo?

Dla wielbicieli tradycyjnych potraw. Zawiera same znane składniki, więc nie musisz się bać, że coś negatywnie zaskoczy Twoje kubki smakowe. Będzie pysznie!

Na jaką okazję?

Schab pieczony z boczkiem urozmaici Twój niedzielny obiad. Z ziemniakami i surówką będzie smakował wybornie! 

Czy wiesz, że?

Pieczony schab z boczkiem to nie tylko danie obiadowe. Wystarczy, że go wystudzisz i pokroisz w plasterki, a świetnie sprawdzi się jako wędlina.

Dla urozmaicenia

Schab z boczkiem możesz podać z sosem pieczeniowym. Do tego ziemniaki i surówka, a pyszny obiad jest już gotowy!