Pieczony schab z boczkiem wędzonym

- Krok 1Schab oczyść z błon, umyj i osusz, a następnie posyp przyprawą Knorr.
- Krok 2Na desce do krojenia rozłóż aluminiową folię, posmaruj lekko oliwą i rozłóż plastry boczku.
- Krok 3Na boczku połóż mięso i zwiń całość tak, aby boczek całkowicie oplatał mięso.
- Krok 4Na patelni rozgrzej olej i obsmaż z każdej strony zawinięte w folię mięso.
- Krok 5Następnie mięso włóż do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz przez 40 minut. Upieczone mięso pokrój w plastry i podawaj, np. z kaszą lub ziemniakami.

Tak przygotowany schab możesz wystudzić, pokroić cienko i podawać jako wędlinę.

Schab – jeden z najważniejszych składników kuchni polskiej. Najczęściej spotykany w formie kotleta schabowego na niedzielnym obiedzie. Równie popularny jest też schab pieczony. Dziś jego nowa wersja – przepis na pieczony schab z boczkiem. Trudno będzie mu się oprzeć!
Dla kogo?
Dla wielbicieli tradycyjnych potraw. Zawiera same znane składniki, więc nie musisz się bać, że coś negatywnie zaskoczy Twoje kubki smakowe. Będzie pysznie!
Na jaką okazję?
Schab pieczony z boczkiem urozmaici Twój niedzielny obiad. Z ziemniakami i surówką będzie smakował wybornie!
Czy wiesz, że?
Pieczony schab z boczkiem to nie tylko danie obiadowe. Wystarczy, że go wystudzisz i pokroisz w plasterki, a świetnie sprawdzi się jako wędlina.
Dla urozmaicenia
Schab z boczkiem możesz podać z sosem pieczeniowym. Do tego ziemniaki i surówka, a pyszny obiad jest już gotowy!