
Składniki
600 gramów
2 łyżki
12 plastrów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Schab oczyść z błon, umyj i osusz, a następnie posyp przyprawą Knorr.

Krok 2
Na desce do krojenia rozłóż aluminiową folię, posmaruj lekko oliwą i rozłóż plastry boczku.

Krok 3
Na boczku połóż mięso i zwiń całość tak, aby boczek całkowicie oplatał mięso.

Krok 4
Na patelni rozgrzej olej i obsmaż z każdej strony zawinięte w folię mięso.

Krok 5
Następnie mięso włóż do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz przez 40 minut. Upieczone mięso pokrój w plastry i podawaj, np. z kaszą lub ziemniakami.


Dobra rada:
Tak przygotowany schab możesz wystudzić, pokroić cienko i podawać jako wędlinę.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczony schab z boczkiem wędzonym
Schab – jeden z najważniejszych składników kuchni polskiej. Najczęściej spotykany w formie kotleta schabowego na niedzielnym obiedzie. Równie popularny jest też schab pieczony. Dziś jego nowa wersja – przepis na pieczony schab z boczkiem. Trudno będzie mu się oprzeć!
Dla kogo?
Dla wielbicieli tradycyjnych potraw. Zawiera same znane składniki, więc nie musisz się bać, że coś negatywnie zaskoczy Twoje kubki smakowe. Będzie pysznie!
Na jaką okazję?
Schab pieczony z boczkiem urozmaici Twój niedzielny obiad. Z ziemniakami i surówką będzie smakował wybornie!
Czy wiesz, że?
Pieczony schab z boczkiem to nie tylko danie obiadowe. Wystarczy, że go wystudzisz i pokroisz w plasterki, a świetnie sprawdzi się jako wędlina.
Dla urozmaicenia
Schab z boczkiem możesz podać z sosem pieczeniowym. Do tego ziemniaki i surówka, a pyszny obiad jest już gotowy!



































