Postna fasola z kapustą to prosty i niewymagający przepis, który wspaniale urozmaici wigilijne menu. Jak przygotować to danie i jakich przypraw użyć?

Fasola z kapustą na postny posiłek

Aromatyczna fasola z kapustą jest kwintesencją świątecznej kuchni. Kapusta pachnąca liśćmi laurowymi i suszonymi grzybami z miękką fasolą stanowi doskonałą alternatywę dla postnego bigosu lub kapusty z grochem. Idealnie uzupełni menu, w którym znajdzie się gęsta zupa grzybowa i barszcz czerwony z uszkami, ale z powodzeniem można przygotować ją też na obiad lub kolację. Sekretem tego dania jest dobrej jakości kapusta – koniecznie kiszona, a nie kwaszona przy użyciu octu.

Tę wegetariańską potrawę możecie podawać z ulubionym pieczywem, z plackami ziemniaczanymi lub kopytkami. Z powodzeniem zastąpi też zasmażaną kapustę.

Fasola z kapustą – przepis wigilijny

Na jedną porcję będziecie potrzebowali 50 dag kapusty kiszonej, garść suszonych grzybów (najlepiej borowików i podgrzybków), łyżkę mąki, 1 cebulę, szklankę białej lub czerwonej fasoli (ewentualnie fasolę z puszki), 3-4 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprz. Fasolę ugotujcie do miękkości, kapustę odciśnijcie z nadmiaru soku, podlejcie niewielką ilością wody i ugotujcie do miękkości z dodatkiem grzybów i przypraw, a cebulę podsmażcie na maśle i zaciągnijcie mąką, by uzyskać ciemną zasmażkę. Połączcie wszystkie składniki, zagotujcie i doprawcie do smaku. Fasola z kapustą będzie jeszcze lepsza, jeśli kilkukrotnie podgrzejecie ją przed podaniem.