Składniki
40 dekagramów
1 opakowanie
1 łyżka
2 sztuki
1.5 łyżki
5 dekagramów
1 łyżka
2 łyżki
0.5 łyżki
1 litr
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rybę pokrój na grubsze paski. Obierz imbir i posiekaj. Wymieszaj kawałki ryby z imbirem i sosem sojowym.
Krok 2
Delikatnie ubij białka. Dodaj sól, wódkę, półtorej łyżki mąki, a następnie wymieszaj. Wyrób jednolite, rzadkie ciasto.
Krok 3
Filety obtocz w cieście i smaż na głębokim oleju, aż uzyskają złotawy kolor.
Krok 4
W garnku zagotuj Fix Knorr z 300 mililitrami wody, aż powstanie sos. Smażoną rybę podawaj z sosem w oddzielnej miseczce. Rybę udekoruj natką pietruszki.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ryba słodko-kwaśna
Jeżeli poszukujesz ciekawej alternatywy dla popularnych sposobów przyrządzania filetów rybnych, wypróbuj przepis na słodko-kwaśną rybę z dodatkiem sosu sojowego – już jego niewielka ilość zapewni daniu orientalny charakter. Aby podkreślić smak potrawy, użyj świeżego imbiru, który nada całości intensywnego aromatu. Do przyrządzenia dania z przepisu użyj filetów jednej z białych ryb, na przykład soli, mintaja lub dorsza. Odpowiednie będą wszelkie gatunki o zwartym mięsie, które łatwo pokroisz i usmażysz. Przygotuj ciasto na bazie białek oraz mąki ziemniaczanej, a następnie obtocz w nim rybę i smaż na głębokim oleju do momentu, aż osiągnie złocisty kolor. Rybę słodko-kwaśną podawaj z sosem serwowanym w osobnej misce, a także z białym lub brązowym ryżem oraz kawałkami limonki i pomarańczy. Przez podaniem udekoruj danie posiekaną natką pietruszki. Mamy nadzieję, że przyrządzanie smacznych potraw z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością. Zainspiruj się i podziel się swoją opinią.