Sałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowym i papryką | Przepisy.pl pixel

Sałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
14 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

47 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 opakowania

250 gramów

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Tuńczyka osącz na sitku, makaron ugotuj do miękkości i odcedź, pozostaw do wystygnięcia.

Krok 2

Paprykę oczyść z nasion i pokrój w kostkę, cebulę posiekaj, ogórki pokrój w podobną kostkę co paprykę, pomidorki pokrój na ćwiartki.

Krok 3

Makaron ryżowy wymieszaj z papryką, cebulą, ogórkiem kiszonym, ketchupem, majonezem i dopraw do smaku Delikatem Knorr i pieprzem.

Krok 4

W misce ułóż najpierw wymieszany makaron, potem pomidorki i rozdrobnionego tuńczyka. Udekoruj listkami estragonu i pieprzem, podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kurczak toskański
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowymSałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowym

Łagodny w smaku makaron ryżowy to świetna baza do przygotowania sałatki. Możesz połączyć go z dowolnymi składnikami warzywnymi, tworząc różne kompozycje smakowe. Zainspiruj się i przygotuj sałatkę z tuńczykiem i makaronem ryżowym. W sezonie letnim wykorzystaj do niej różnokolorowe papryki, ogórka oraz pomidory (np. malinowe lub koktajlowe o lekko słodkim posmaku). Zimą świeżego ogórka możesz zastąpić kiszonym, który doda daniu wyrazistości. Sięgnij także po ostrą lub łagodniejszą cebulę – dymkę, cebulę czerwoną lub sałatkową. Wszystkie wybrane składniki pokrój i wymieszaj z ostudzonym makaronem. Całość dopraw sosem majonezowym z dodatkiem keczupu, pikantnego pieprzu oraz przyprawy uniwersalnej. Na wierzchu tak przygotowanego makaronu ułóż odsączonego z wody lub zalewy tuńczyka. Sałatkę udekoruj świeżymi liśćmi ziół, na przykład bazylii, tymianku lub estragonu oraz plastrami lub ćwiartkami pomidorów. Potrawę podawaj schłodzoną. Co sądzisz o tej propozycji? Wypróbuj i podziel się opinią.