Sałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

14 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 opakowania

250 gramów

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Tuńczyka osącz na sitku, makaron ugotuj do miękkości i odcedź, pozostaw do wystygnięcia.

Krok 2

Paprykę oczyść z nasion i pokrój w kostkę, cebulę posiekaj, ogórki pokrój w podobną kostkę co paprykę, pomidorki pokrój na ćwiartki.

Krok 3

Makaron ryżowy wymieszaj z papryką, cebulą, ogórkiem kiszonym, ketchupem, majonezem i dopraw do smaku Delikatem Knorr i pieprzem.

Krok 4

W misce ułóż najpierw wymieszany makaron, potem pomidorki i rozdrobnionego tuńczyka. Udekoruj listkami estragonu i pieprzem, podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa krem z pomidorów
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowymSałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowym

Łagodny w smaku makaron ryżowy to świetna baza do przygotowania sałatki. Możesz połączyć go z dowolnymi składnikami warzywnymi, tworząc różne kompozycje smakowe. Zainspiruj się i przygotuj sałatkę z tuńczykiem i makaronem ryżowym. W sezonie letnim wykorzystaj do niej różnokolorowe papryki, ogórka oraz pomidory (np. malinowe lub koktajlowe o lekko słodkim posmaku). Zimą świeżego ogórka możesz zastąpić kiszonym, który doda daniu wyrazistości. Sięgnij także po ostrą lub łagodniejszą cebulę – dymkę, cebulę czerwoną lub sałatkową. Wszystkie wybrane składniki pokrój i wymieszaj z ostudzonym makaronem. Całość dopraw sosem majonezowym z dodatkiem keczupu, pikantnego pieprzu oraz przyprawy uniwersalnej. Na wierzchu tak przygotowanego makaronu ułóż odsączonego z wody lub zalewy tuńczyka. Sałatkę udekoruj świeżymi liśćmi ziół, na przykład bazylii, tymianku lub estragonu oraz plastrami lub ćwiartkami pomidorów. Potrawę podawaj schłodzoną. Co sądzisz o tej propozycji? Wypróbuj i podziel się opinią.