Sałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowym
łatwe
32 osoby zapisały

Składniki
2 opakowania
250 gramów
3 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Tuńczyka osącz na sitku, makaron ugotuj do miękkości i odcedź, pozostaw do wystygnięcia.
Krok 2
Paprykę oczyść z nasion i pokrój w kostkę, cebulę posiekaj, ogórki pokrój w podobną kostkę co paprykę, pomidorki pokrój na ćwiartki.
Krok 3
Makaron ryżowy wymieszaj z papryką, cebulą, ogórkiem kiszonym, ketchupem, majonezem i dopraw do smaku Delikatem Knorr i pieprzem.
Krok 4
W misce ułóż najpierw wymieszany makaron, potem pomidorki i rozdrobnionego tuńczyka. Udekoruj listkami estragonu i pieprzem, podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowym
Łagodny w smaku makaron ryżowy to świetna baza do przygotowania sałatki. Możesz połączyć go z dowolnymi składnikami warzywnymi, tworząc różne kompozycje smakowe. Zainspiruj się i przygotuj sałatkę z tuńczykiem i makaronem ryżowym. W sezonie letnim wykorzystaj do niej różnokolorowe papryki, ogórka oraz pomidory (np. malinowe lub koktajlowe o lekko słodkim posmaku). Zimą świeżego ogórka możesz zastąpić kiszonym, który doda daniu wyrazistości. Sięgnij także po ostrą lub łagodniejszą cebulę – dymkę, cebulę czerwoną lub sałatkową. Wszystkie wybrane składniki pokrój i wymieszaj z ostudzonym makaronem. Całość dopraw sosem majonezowym z dodatkiem keczupu, pikantnego pieprzu oraz przyprawy uniwersalnej. Na wierzchu tak przygotowanego makaronu ułóż odsączonego z wody lub zalewy tuńczyka. Sałatkę udekoruj świeżymi liśćmi ziół, na przykład bazylii, tymianku lub estragonu oraz plastrami lub ćwiartkami pomidorów. Potrawę podawaj schłodzoną. Co sądzisz o tej propozycji? Wypróbuj i podziel się opinią.