Sałatka z tuńczykiem i makaronem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

1665 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

517 osób wydrukowało

Pobierz pdf

505 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj w osolonej wodzie.

Krok 2

Nadmiar zalewy z tuńczyka odlej, fasolę odcedź.

Krok 3

Wszystkie składniki wymieszaj i dodaj do nich przyprawę w mini kostkach Knorr. Przed podaniem dopraw pieprzem i solą, jeśli zachodzi taka potrzeba.

2

Opinie o przepisie

  • Dominika Chamera

    Dominika Chamera , 24.04.2019

    zrobiłam bez fasoli gdyż nie przepadam za nią ;) wyszło ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Laura Sadowska

    Laura Sadowska , 05.12.2015

    Fasolkę zamieniłam na kukurydzę. Wyszło pyszne. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z tuńczykiem i makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z tuńczykiem i makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z tuńczykiem i makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z tuńczykiem i makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z tuńczykiem i makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z tuńczykiem i makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z tuńczykiem i makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z tuńczykiem i makaronemSałatka z tuńczykiem i makaronem

Szybka makaronowa sałatka z tuńczykiem nie wymaga żadnych kulinarnych umiejętności, a jedynie połączenia kilku składników, które łatwo znaleźć w każdej kuchni czy spiżarni. W kilkanaście minut otrzymasz smaczny obiad dla czterech osób na każdą porę roku. Sałatka z tuńczykiem sprawdzi się również jako kolacja lub lunch do pracy, który można przygotować wcześniej. Paczkę makaronowych kokardek gotuj w osolonym wrzątku niecałe 10 minut. Najlepszy makaron to ten ugotowany al dente, czyli lekko niedogotowany, stawiający opór na zębach, miękki, lecz jednocześnie jędrny. Następnie zahartuj go zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Odcedź puszkowanego tuńczyka w sosie własnym lub oleju oraz fioletową fasolę z puszki. Połącz składniki w dużej misce, wymieszaj i przypraw je kostką pietruszkową Knorr, 3 łyżkami majonezu Hellmann's Babuni oraz odrobiną soli i pieprzu. Pamiętaj, że przeciętny Włoch zjada rocznie 28 kilogramów makaronu, a Polak jedynie 5 – przyrządzaj więc jak najczęściej to pyszne danie!