Sałatka z tuńczykiem i makaronem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z tuńczykiem i makaronem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

49

heart
1826 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

683 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

756 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj w osolonej wodzie.

Krok 2

Nadmiar zalewy z tuńczyka odlej, fasolę odcedź.

Krok 3

Wszystkie składniki wymieszaj i dodaj do nich przyprawę w mini kostkach Knorr. Przed podaniem dopraw pieprzem i solą, jeśli zachodzi taka potrzeba.

2

Opinie o przepisie

  • Dominika Chamera

    Dominika Chamera , 24.04.2019

    zrobiłam bez fasoli gdyż nie przepadam za nią ;) wyszło ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Laura Sadowska

    Laura Sadowska , 05.12.2015

    Fasolkę zamieniłam na kukurydzę. Wyszło pyszne. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z tuńczykiem i makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z tuńczykiem i makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z tuńczykiem i makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z tuńczykiem i makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z tuńczykiem i makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z tuńczykiem i makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z tuńczykiem i makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z tuńczykiem i makaronem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z tuńczykiem i makaronemSałatka z tuńczykiem i makaronem

Szybka makaronowa sałatka z tuńczykiem nie wymaga żadnych kulinarnych umiejętności, a jedynie połączenia kilku składników, które łatwo znaleźć w każdej kuchni czy spiżarni. W kilkanaście minut otrzymasz smaczny obiad dla czterech osób na każdą porę roku. Sałatka z tuńczykiem sprawdzi się również jako kolacja lub lunch do pracy, który można przygotować wcześniej. Paczkę makaronowych kokardek gotuj w osolonym wrzątku niecałe 10 minut. Najlepszy makaron to ten ugotowany al dente, czyli lekko niedogotowany, stawiający opór na zębach, miękki, lecz jednocześnie jędrny. Następnie zahartuj go zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Odcedź puszkowanego tuńczyka w sosie własnym lub oleju oraz fioletową fasolę z puszki. Połącz składniki w dużej misce, wymieszaj i przypraw je kostką pietruszkową Knorr, 3 łyżkami majonezu Hellmann's Babuni oraz odrobiną soli i pieprzu. Pamiętaj, że przeciętny Włoch zjada rocznie 28 kilogramów makaronu, a Polak jedynie 5 – przyrządzaj więc jak najczęściej to pyszne danie!