Sałatka z tuńczykiem i makaronem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

1653 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

517 osób wydrukowało

Pobierz pdf

505 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj w osolonej wodzie.

Krok 2

Nadmiar zalewy z tuńczyka odlej, fasolę odcedź.

Krok 3

Wszystkie składniki wymieszaj i dodaj do nich przyprawę w mini kostkach Knorr. Przed podaniem dopraw pieprzem i solą, jeśli zachodzi taka potrzeba.

2

Opinie o przepisie

  • Dominika Chamera

    Dominika Chamera

    zrobiłam bez fasoli gdyż nie przepadam za nią ;) wyszło ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Laura Sadowska

    Laura Sadowska

    Fasolkę zamieniłam na kukurydzę. Wyszło pyszne. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z tuńczykiem i makaronemSałatka z tuńczykiem i makaronem

Szybka makaronowa sałatka z tuńczykiem nie wymaga żadnych kulinarnych umiejętności, a jedynie połączenia kilku składników, które łatwo znaleźć w każdej kuchni czy spiżarni. W kilkanaście minut otrzymasz smaczny obiad dla czterech osób na każdą porę roku. Sałatka z tuńczykiem sprawdzi się również jako kolacja lub lunch do pracy, który można przygotować wcześniej. Paczkę makaronowych kokardek gotuj w osolonym wrzątku niecałe 10 minut. Najlepszy makaron to ten ugotowany al dente, czyli lekko niedogotowany, stawiający opór na zębach, miękki, lecz jednocześnie jędrny. Następnie zahartuj go zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Odcedź puszkowanego tuńczyka w sosie własnym lub oleju oraz fioletową fasolę z puszki. Połącz składniki w dużej misce, wymieszaj i przypraw je kostką pietruszkową Knorr, 3 łyżkami majonezu Hellmann's Babuni oraz odrobiną soli i pieprzu. Pamiętaj, że przeciętny Włoch zjada rocznie 28 kilogramów makaronu, a Polak jedynie 5 – przyrządzaj więc jak najczęściej to pyszne danie!