Sałatka z tuńczykiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

926 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

487 osób wydrukowało

Pobierz pdf

570 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 opakowania

1 sztuka

8 sztuk

1 łyżka

6 łyżek

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka przepiórcze ugotuj na twardo – 3 minuty, wystudź, obierz i pokrój na połówki.

Sałatka z tuńczykiem - Krok 1

Krok 2

Sosy Knorr wymieszaj z 6 łyżkami wody oraz 6 łyżkami oliwy. Dodaj kapary i wymieszaj.

Sałatka z tuńczykiem - Krok 2

Krok 3

Sałatę pokrój w kostkę około 1,5 centymetrową. Ogórka przekrój wzdłuż na pół, a następnie pokrój w plastry. Tuńczyka odcedź, a cebulę pokrój w cienkie krążki.

Sałatka z tuńczykiem - Krok 3

Krok 4

W misce wymieszaj sałatę, ogórka i tuńczyka wraz z sosem Knorr.

Sałatka z tuńczykiem - Krok 4

Krok 5

Całość przełóż do salaterki. Na wierzchu ułóż krążki czerwonej cebuli oraz połówki przepiórczych jajek. Udekoruj listkami bazylii.

Sałatka z tuńczykiem - Krok 5
3

Opinie o przepisie

  • Patryk Doliński

    Patryk Doliński, 22.04.2015

    Super przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Kisiel

    Michał Kisiel, 22.04.2015

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Kisiel

    Michał Kisiel, 22.04.2015

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z tuńczykiemSałatka z tuńczykiem

Jeśli szukasz alternatywy dla kanapek, często przygotowywanych na śniadania i kolacje, skorzystaj z przepisu na smaczną sałatkę z tuńczykiem. Jest niezwykle prosta w przygotowaniu, wystarczy odsączyć tuńczyka z zalewy i pokroić pozostałe składniki. Połącz je z majonezem albo kilkoma łyżkami oliwy. Jaja kurze możesz zastąpić przepiórczymi, które są mniejsze i szybciej się gotują, a dodatkowo będą lepiej prezentowały się w gotowej sałatce. Dosyp pokrojoną, czerwoną cebulę i ogórki, dobrze sprawdzą się również papryka czy pomidor. Jeśli nie chcesz używać kaparów, zastąp je pokrojonymi oliwkami – zielonymi lub czarnymi (dla lepszego smaku użyj tych z nadzieniem, na przykład czosnkowym lub anchois). Składniki dokładnie wymieszaj, rozdrobnij tuńczyka i ułóż go na wierzchu sałatki, razem z krążkami czerwonej cebuli oraz świeżymi liśćmi bazylii. Gotowe danie podawaj skropione octem winnym lub balsamicznym, który uwydatni jego smak. Zainspiruj się przepisem i przygotuj smaczną sałatkę z tuńczykiem.