
Składniki
0.2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 opakowania
1 sztuka
8 sztuk
1 łyżka
6 łyżek
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka przepiórcze ugotuj na twardo – 3 minuty, wystudź, obierz i pokrój na połówki.
Krok 2
Sosy Knorr wymieszaj z 6 łyżkami wody oraz 6 łyżkami oliwy. Dodaj kapary i wymieszaj.
Krok 3
Sałatę pokrój w kostkę około 1,5 centymetrową. Ogórka przekrój wzdłuż na pół, a następnie pokrój w plastry. Tuńczyka odcedź, a cebulę pokrój w cienkie krążki.
Krok 4
W misce wymieszaj sałatę, ogórka i tuńczyka wraz z sosem Knorr.
Krok 5
Całość przełóż do salaterki. Na wierzchu ułóż krążki czerwonej cebuli oraz połówki przepiórczych jajek. Udekoruj listkami bazylii.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z tuńczykiem
Jeśli szukasz alternatywy dla kanapek, często przygotowywanych na śniadania i kolacje, skorzystaj z przepisu na smaczną sałatkę z tuńczykiem. Jest niezwykle prosta w przygotowaniu, wystarczy odsączyć tuńczyka z zalewy i pokroić pozostałe składniki. Połącz je z majonezem albo kilkoma łyżkami oliwy. Jaja kurze możesz zastąpić przepiórczymi, które są mniejsze i szybciej się gotują, a dodatkowo będą lepiej prezentowały się w gotowej sałatce. Dosyp pokrojoną, czerwoną cebulę i ogórki, dobrze sprawdzą się również papryka czy pomidor. Jeśli nie chcesz używać kaparów, zastąp je pokrojonymi oliwkami – zielonymi lub czarnymi (dla lepszego smaku użyj tych z nadzieniem, na przykład czosnkowym lub anchois). Składniki dokładnie wymieszaj, rozdrobnij tuńczyka i ułóż go na wierzchu sałatki, razem z krążkami czerwonej cebuli oraz świeżymi liśćmi bazylii. Gotowe danie podawaj skropione octem winnym lub balsamicznym, który uwydatni jego smak. Zainspiruj się przepisem i przygotuj smaczną sałatkę z tuńczykiem.