Sałatka z jajkami przepiórczymi i tuńczykiem | Przepisy.pl pixel

Sałatka z tuńczykiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

47

heart
1001 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

642 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

795 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 opakowania

1 sztuka

8 sztuk

1 łyżka

6 łyżek

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka przepiórcze ugotuj na twardo – 3 minuty, wystudź, obierz i pokrój na połówki.

Sałatka z tuńczykiem - Krok 1

Krok 2

Sosy sałatkowe włoskie Knorr wymieszaj z 6 łyżkami wody oraz 6 łyżkami oliwy. Dodaj kapary i wymieszaj.

Sałatka z tuńczykiem - Krok 2

Krok 3

Sałatę pokrój w kostkę około 1,5 centymetrową. Ogórka przekrój wzdłuż na pół, a następnie pokrój w plastry. Tuńczyka odcedź, a cebulę pokrój w cienkie krążki.

Sałatka z tuńczykiem - Krok 3

Krok 4

W misce wymieszaj sałatę, ogórka i tuńczyka wraz z Sosem sałatkowym włoskim Knorr.

Sałatka z tuńczykiem - Krok 4

Krok 5

Całość przełóż do salaterki. Na wierzchu sałatki z tuńczykiem i jajkiem i ogórkiem ułóż krążki czerwonej cebuli oraz połówki przepiórczych jajek. Udekoruj listkami bazylii.

Sałatka z tuńczykiem - Krok 5
3

Opinie o przepisie

  • Patryk Doliński

    Patryk Doliński , 22.04.2015

    Super przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Kisiel

    Michał Kisiel , 22.04.2015

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Kisiel

    Michał Kisiel , 22.04.2015

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z tuńczykiemSałatka z tuńczykiem

Jeśli szukasz alternatywy dla kanapek często przygotowywanych na śniadania i kolacje, skorzystaj z przepisu na smaczną sałatkę z tuńczykiem. Jest niezwykle prosta w przygotowaniu, wystarczy odsączyć tuńczyka z zalewy i pokroić pozostałe składniki. Połącz je z majonezem albo kilkoma łyżkami oliwy.

Dla kogo?

Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i ogórkiem jest znakomitym rozwiązaniem dla wszystkich, którzy cenią sobie połączenie ryby i gotowanego jajka. Tuńczyk z Sosem sałatkowym włoskim Knorr posmakuje wszystkim niejadkom.

Na jaką okazję?

Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i ogórkiem to doskonała propozycja na uroczysty stół świąteczny lub spontaniczną imprezę. Zaserwuj ją w małych pojemniczkach na przystawki lub wyłóż na słone krakersy, aby każdy gość mógł wziąć porcję „na raz”.

Czy wiesz, że?

Jaja kurze możesz zastąpić przepiórczymi, które są mniejsze i szybciej się gotują, a dodatkowo będą lepiej prezentowały się w gotowej sałatce. Jeśli nie chcesz używać kaparów, zastąp je pokrojonymi oliwkami – zielonymi lub czarnymi (dla lepszego smaku użyj tych z nadzieniem, na przykład czosnkowym lub anchois).

Dla urozmaicenia:

Gotowe danie podawaj skropione octem winnym lub balsamicznym, który uwydatni jego smak. Wybierz dodatek, który bardziej Ci smakuje i dodaj swojej sałatce z tuńczykiem, jajkiem i ogórkiem wyjątkowego aromatu.