W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa. Jakie potrawy przygotować na Wielkanoc? O tym w poradniku.

Zupy wielkanocne

Jakie potrawy przygotować na Wielkanoc? Układanie wielkanocnego menu rozpocznij od zup. Wśród nich najpopularniejsze są barszcze białe i żurki. Pierwsze z nich przygotowywane są na bazie zakwasu z mąki pszennej, drugie natomiast z pełnoziarnistej mąki żytniej. Jeśli myślisz o smacznej zupie, która sprawdzi się zarówno na świąteczne śniadanie, jak i obiad, to wybierz np. żurek staropolski. Będzie miała wyrazisty smak, jeśli do jej doprawienia użyjesz odpowiednich przypraw. Wybierz np. kminek czy majeranek. Pamiętaj również o suszonych grzybach – świetnie sprawdzą się borowiki. Tak przygotowany żurek podawaj z ugotowanymi ziemniakami i białą kiełbasą.

Sałatki wielkanocne

Wśród dań wielkanocnych nie może zabraknąć sałatek. Ich bazę powinny stanowić jajka oraz warzywa. Smaczne będą takie, w których poszczególne składniki spaja majonez. Jeśli wymieszasz go z wywarem warzywnym oraz niewielką ilością jogurtu naturalnego i świeżo zmielonym pieprzem, otrzymasz smaczny sos, niezbędny do przyrządzenia wielkanocnej sałatki jajecznej z pieczarkami. Miks pokrojonych drobno jajek ugotowanych na twardo ze sparzonymi plastrami pieczarek, serem żółtym oraz zielonym groszkiem, będzie niezwykle smaczny. Wierzch tak przygotowanej sałatki posyp posiekanym szczypiorkiem. Danie podawaj sauté lub z dodatkiem chrupiącego, świeżego pieczywa.

Mięsa wielkanocne

Odpowiadając na pytanie: jakie potrawy przygotować na Wielkanoc, nie można zapomnieć o mięsach. Na wyjątkowe uroczystości sprawdzą się efektowne potrawy. Do takich należą bez wątpienia faszerowane i podawane w całości kurczaki czy kaczki. Sprawdzą się również różnego rodzaju pieczone mięsa, takie jak schab lub szynka. Nie zapominaj też o gotowanej białej kiełbasie. Będzie też świetnym dodatkiem do wielkanocnych zup. Smaczną i dobrze prezentującą się potrawą mięsną będzie także pieczeń. Sprawdź np. przepis na wielkanocny schab pachnący majerankiem, polany aromatycznym, ziołowym sosem. Tak przyrządzoną pieczeń serwuj z prostą sałatką na bazie miksu sałat lub czerwonej kapusty.

Przedstawione powyżej propozycje to nie wszystkie możliwości dań, które warto przygotować na Wielkanoc. Zainspiruj się naszymi przepisami i skomponuj dzięki nim perfekcyjne menu świąteczne.