Jak gotować białą kiełbasę, aby pozostała soczysta i nie straciła swojego wyrazistego smaku? Jest na to kilka prostych sposobów.

Jak i ile gotować białą kiełbasę, żeby nie pękła?

- Zagotuj wodę z przyprawami. Dodaj do niej majeranek, ziele angielskie, liść laurowy czy czosnek. W ten sposób zachowasz intensywny smak kiełbasy. Do jej gotowania sprawdzi się również warzywny bulion, którego smak podkreślisz opaloną nad palnikiem cebulą.

- Kontroluj temperaturę. Zadbaj o to, aby płyn nie wrzał mocno, ale gotował się delikatnie.

- Lekko nakłuj każdą kiełbasę. Dzięki temu nie pęknie pod wpływem wysokiej temperatury.

- Gotuj bez przykrycia. Odpowiedni czas to ok. 15-20 minut i zależy od wielkości kiełbasy.

- Parzenie kiełbasy. To inny sposób na to, jak gotować białą kiełbasę. Zagotowany bulion zdejmij z ognia, włóż kiełbasę i parz przez około 20-30 minut pod przykryciem.

- Kiedy kiełbasa jest gotowa? Niezależnie od tego, czy gotujesz, czy sparzasz kiełbasę, będzie gotowa, kiedy jej skórka uzyska lekko szary kolor.

Nasze porady możesz wykorzystać np. do ugotowania białej kiełbasy do żurku świątecznego. Będzie z pewnością udana. Po świętach warto skorzystać z przepisu z serii zero waste: świderki w sosie grzybowym z białą kiełbasą. Nic się nie zmarnuje!