Jak gotować białą kiełbasę?
Jak gotować białą kiełbasę, aby pozostała soczysta i nie straciła swojego wyrazistego smaku? Jest na to kilka prostych sposobów. Szczególnie istotne jest to w przypadku wersji surowej – jak ugotować białą kiełbasę surową, by była dobrze przygotowana, a jednocześnie nie przesuszona? Podpowiadamy!
Jak i ile gotować białą kiełbasę, żeby nie pękła?
1. Zagotuj wodę z przyprawami.
Dodaj do niej majeranek, ziele angielskie, liść laurowy czy czosnek. W ten sposób zachowasz intensywny smak kiełbasy. Do jej gotowania sprawdzi się również warzywny bulion, którego smak podkreślisz opaloną nad palnikiem cebulą. Jeśli zastanawiasz się, jak ugotować białą kiełbasę, warto pamiętać, że odpowiednio przyprawiona woda znacząco wpływa na smak potrawy.
2. Kontroluj temperaturę.
Zadbaj o to, aby płyn nie wrzał mocno, ale gotował się delikatnie.
3. Lekko nakłuj każdą kiełbasę.
Dzięki temu nie pęknie pod wpływem wysokiej temperatury.
4. Gotuj bez przykrycia.
Odpowiedni czas to ok. 15-20 minut i zależy od wielkości kiełbasy. Jeśli masz surową kiełbasę, zastanawiasz się pewnie, ile gotować białą kiełbasę surową – pamiętaj, że czas gotowania może być wtedy nieco dłuższy.
Jak inaczej ugotować białą kiełbasę? Parzenie kiełbasy.
Parzenie to inny sposób na to, jak gotować białą kiełbasę. Zagotowany bulion zdejmij z ognia, włóż kiełbasę i parz przez około 20-30 minut pod przykryciem.
Kiedy kiełbasa jest gotowa?
Niezależnie od tego, czy gotujesz, czy sparzasz kiełbasę, będzie gotowa, kiedy jej skórka uzyska lekko szary kolor.
Ile gotować białą kiełbasę? Podsumowanie
Pamiętaj, że precyzyjne określenie, ile gotować białą kiełbasę, to podstawa sukcesu w kuchni. Jeśli używasz metody gotowania, wystarczy 15-20 minut, ale wielu zastanawia się, jak długo gotować białą kiełbasę metodą parzenia – wtedy potrzeba nieco więcej czasu.
Nasze porady możesz wykorzystać np. do ugotowania białej kiełbasy do żurku świątecznego. Będzie z pewnością udana. Po świętach warto skorzystać z przepisu z serii zero waste: świderki w sosie grzybowym z białą kiełbasą. Nic się nie zmarnuje!
Komentarze (0)