Jak peklować szynkę, aby po upieczeniu zachowała swój kolor i zyskała charakterystyczny smak? Sprawdź kilka prostych porad.
Jak peklować szynkę? – przydatne triki
- Wybierz składniki do zalewy. Ich dobór zależy od przepisu, ale powinny znaleźć się wśród nich: zimna woda i sól, a także cukier, saletra, czosnek oraz przyprawy (takie jak: liść laurowy, ziele angielskie czy goździki).
- Zagotuj zalewę i odstaw do ostygnięcia.
- Przelej ją do naczynia ze stali nierdzewnej lub kamionki.
- Część marynaty wstrzyknij w mięso, żeby zapeklowało się jak najlepiej. Zrobisz to przy pomocy strzykawki z grubą igłą.
- Przełóż szynkę do marynaty i pozostaw na minimum dobę w chłodnym miejscu. Peklować możesz jednak nawet przez kilka dni, co jakiś czas obracając mięso.
- Podsmaż zapeklowaną szynkę, aby w trakcie pieczenia pozostała soczysta. Możesz także od razu włożyć ją do piekarnika.
- Upiecz mięso – czas pieczenia zależny będzie od wielkości szynki.
Wiedząc, jak peklować szynkę, przyrządzisz nie tylko domową wędlinę, ale także uroczysty obiad, np. peklowaną szynkę pieczoną w cieście czy peklowaną szynkę z sosem grzybowo-żurawinowym.
Komentarze (1)