Jak zrobić solankę do mięsa? Proporcje i sposób przygotowania

W przeszłości solenie, peklowanie i wędzenie mięsa były sposobami na jego zakonserwowanie. Wraz z upowszechnieniem się domowych lodówek i zamrażarek, metody wykorzystujące m.in. solankę do mięsa odeszły w zapomnienie. Coraz częściej jednak wracamy do tradycyjnych receptur, więc i samodzielne przygotowywanie mięsa oraz wędlin doczekało się swojego renesansu. Macie ochotę spróbować? Dowiedzcie się zatem, jak zrobić solankę do mięsa i przekonajcie się, że przyrządzenie rozpływających się w ustach przysmaków wcale nie jest skomplikowane.

Solanka do mięsa – co to takiego?

Skład solanki do peklowania mięsa jest zadziwiająco krótki i sprowadza się do kilku produktów, które na co dzień większość kucharzy posiada w swoich zapasach. Jest to przede wszystkim kombinacja wody i soli, które należy połączyć w odpowiednich proporcjach. Solanka do mięsa, dla podkreślenia smaku wyrobu, wymaga dodania kilku przypraw. W zalewie do peklowania mięsa do wędzenia powinny znaleźć się liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotowe mięso będzie nie tylko soczyste, ale też aromatyczne.

Jakie mięsa do solanki?

Zalewa do peklowania mięsa do wędzenia przygotowana? Czas wybrać mięso. W solance do mięs można przygotować właściwie każdy produkt: od wołowiny, poprzez wieprzowinę, drób, dziczyznę aż po ryby. By wiedzieć, jak przygotować solankę do mięsa, należy wiedzieć, że w zależności od wybranego rodzaju, czas moczenia będzie inny. Jakie dodatki do solanki do peklowania pasują do poszczególnych mięs?

  • Do drobiu: zioła prowansalskie, kumin, oregano.
  • Do wieprzowiny: pikantna papryka, majeranek, szałwia.
  • Do wołowiny: kolendra, gorczyca.
  • Do dziczyzny: jałowiec, tymianek.
  • Do ryb: koperek, pieprz, trawa cytrynowa.

Solanka do mięsa – ile soli na litr wody? Proporcje

Zazwyczaj do peklowania mięsa używa się peklosoli, która jest specjalnie przygotowanym do tego produktem. Jakie są proporcje? Jest to na ogół 40 g peklosoli na litr wody.

Jak przygotować solankę do mięsa?

Znamy już proporcje w solance do mięsa oraz składniki, które w zupełności wystarczą, gdy planujemy po raz pierwszy przygotować mięso w domu. Co dalej? Jak zrobić solankę do mięsa krok po kroku?

Przygotowanie zalewy do peklowania mięsa do wędzenia rozpocznijcie od rozpuszczenia soli i pozostałych przeznaczonych do tego przypraw w przegotowanej letniej wodzie. Następnie dodajcie liść laurowy i ziele angielskie.  Gdy woda z przyprawami wystygnie, zalejcie mieszanką mięso tak, by było całkowicie zanurzone. Moczenie mięsa w solance może trwać nawet do 5 dni, lecz do zrobienia smacznego mięsa na obiad wystarczy kilka-kilkanaście godzin. Wyjątek stanowią ryby, których peklowanie na mokro nie powinno trwać dłużej niż kilka minut. Przed właściwą obróbką, mięso należy dokładnie osuszyć.

Saletra – czy jest potrzebna w zalewie do peklowania mięsa do wędzenia?

Każdy, kto szuka informacji na temat peklowania mięsnych przysmaków, zapewne spotkał się z przepisami na solankę do mięs zawierającymi saletrę. Znana także jako azotan potasu, jest wykorzystywana jako środek zapewniający mięsu trwałość, ale też pozwalający na zachowanie jego apetycznej barwy i podkreślenie smaku.

Jest konieczna do długiego, kilkudniowego peklowania mięsa w solance. Stanowi nieodzowny dodatek, gdy zastanawiamy się, jak zrobić solankę do mięsa wędzonego, które w domyśle powinno dłużej nadawać się do jedzenia.

Domowe mięsa nie tylko od święta

Mimo że peklowana szynka z sosem grzybowo-żurawinowym prezentuje się jak danie zarezerwowane wyłącznie na specjalne okazje, nie trzeba czekać do świąt z wypróbowaniem naszych rad na to, jak przygotować solankę do mięsa. W końcu to praktyka czyni mistrza! Nie warto jednak od razu wypływać na szerokie, kulinarne wody. Dla początkujących przygotowujących zalewę do peklowania mięsa do wędzenia polecamy petit sale – z peklowaną wołowiną i soczewicą. Potrawa wygląda bardzo efektownie, a dzięki naszym wskazówkom nietrudno będzie ją przyrządzić.

Odrobina wprawy przyda się do zrobienia pieczonej szynki z sosem z szalotek, która wyśmienicie smakuje także z gęstymi sosami, np. grzybowym albo chrzanowym. Intrygująco na talerzach wygląda peklowana szynka pieczona w cieście – odpowiednio przygotowana solanka do mięsa okaże się tutaj niezbędnym krokiem.

Gdy w kuchni poczujecie się już pewnie, przyrządzenie peklowanego schabu w galarecie potraktujecie jako bardzo smakowite wyzwanie. Przed świętami macie dość stania w długich kolejkach do sklepu mięsnego? Zróbcie wędzoną szynkę z dzika (peklowaną) i bądźcie gotowi na to, że ten przysmak stanie się waszą nową tradycją.