Pierniki i pierniczki - przepisy: łatwe, domowe | Przepisy.pl | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Pierniki i pierniczki

19 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierniki i pierniczkiPierniki i pierniczki

Pulchne lub kruche, gorące lub serwowane na zimno, za to zawsze intensywnie pachnące korzennymi przyprawami – pierniki i pierniczki niezmiennie budzą skojarzenia ze świętami Bożego Narodzenia. Warto przyrządzać je także na co dzień. Z powodzeniem sprawdzą się jako słodka przekąska do popołudniowej kawy lub herbaty. Istnieje wiele różnych przepisów na pierniki. Możesz je przygotowywać z miodem, burakami, śliwkami, jabłkami, a także z marmoladą. Co wyróżnia pierniki na tle innych ciast? Na pewno niepowtarzalny zapach, który uzyskasz dzięki dodatkowi korzennych przypraw. Kup gotowe lub stwórz własną ich mieszankę do przygotowania pierniczków. Do jej zrobienia będziesz potrzebować między innymi: cynamonu, kardamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, anyżu, ziela angielskiego, pieprzu oraz goździków. Wszystko dokładnie zmiel lub utrzyj w moździerzu. Planujesz przygotować apetyczny i efektowny wypiek na święta? W takim razie zdecyduj się na piernikową miskę, która będzie wspaniale prezentować się na wigilijnym stole. Możesz umieszczać w niej różne cukierki i niewielkie pierniczki – najlepiej polane lukrem królewskim i ozdobione kolorowymi posypkami. Z kolei klasyczne pierniki podawaj przekrojone i posmarowane owocowym dżemem. Z piernikiem doskonale będzie współgrać smak smażonych śliwek lub wiśni. Dla lepszego efektu polej całość lukrem z dodatkiem skórki z pomarańczy lub cytryny. Z masy piernikowej możesz przygotować także smaczne i apetyczne ciasteczka. Wystarczy, że podzielisz ją na mniejsze części i uformujesz według uznania, cienko rozwałkowując ciasto. Ciekawie będą wyglądać serca, gwiazdki, ludziki lub świąteczne choinki. Udekorowane np. wiórkami kokosowymi lub czekoladową polewą, z pewnością przykują uwagę. Wypróbuj także wariantu w postaci pulchnych ciasteczek z owocowym nadzieniem. Do pierników warto dodawać dowolne bakalie: orzechy włoskie, migdały, rodzynki. Sprawdź nasze przepisy na powidlak i miodownik. Ten pierwszy podawaj z pokruszonymi pistacjami. Natomiast miodownik udekoruj zrobioną z cukru pudru choinką – oba warianty doskonale sprawdzą się na święta Bożego Narodzenia. Pierniczki - przepis, który warto znać. W naszych recepturach jest w czym wybierać. Mamy kilka sprawdzonych przepisów na pierniczki. Smacznego!