Pierniki | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Pierniki i pierniczki

15 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (15)

Pierniczki
ratingratingratingratingrating

272

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Pulchne lub kruche, gorące lub serwowane na zimno, za to zawsze intensywnie pachnące korzennymi p...
Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki)
ratingratingratingratingrating

161

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Nie ma to, jak poczuć autentyczny klimat świąt we własnym domu, ozdabiając choinkę kolorowymi dek...
Bezglutenowe pierniczki
ratingratingratingratingrating

58

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Dieta bezglutenowa wzbudza coraz większe zainteresowanie. Po produkty pozbawione glutenu sięgają...
Piernik pomidorowy
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Piernik to ciasto, które zajmuje szczególne miejsce w polskiej tradycji kulinarnej. Kojarzy się z...
Piernik
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Pierniczki korzenne
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Pierniczki Choinkowe
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Delikatne pierniczki
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Pierniczki
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Pierniczki
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Pierniczki serduszka
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Pierniki
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Piernik holenderski
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
PIERNIKI DROBNE HANI
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.

Ciekawostki i porady

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierniki i pierniczkiPierniki i pierniczki

Pulchne lub kruche, gorące lub serwowane na zimno, za to zawsze intensywnie pachnące korzennymi przyprawami – pierniki niezmiennie budzą skojarzenia ze świętami Bożego Narodzenia. Warto przyrządzać je także na co dzień. Z powodzeniem sprawdzą się jako słodka przekąska do popołudniowej kawy lub herbaty. Istnieje wiele różnych przepisów na pierniki. Możesz je przygotowywać z miodem, burakami, śliwkami, jabłkami, a także z marmoladą. Co wyróżnia pierniki na tle innych ciast? Na pewno niepowtarzalny zapach, który uzyskasz dzięki dodatkowi korzennych przypraw. Kup gotowe lub stwórz własną ich mieszankę. Do jej zrobienia będziesz potrzebować między innymi: cynamonu, kardamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, anyżu, ziela angielskiego, pieprzu oraz goździków. Wszystko dokładnie zmiel lub utrzyj w moździerzu. Planujesz przygotować apetyczny i efektowny wypiek na święta? W takim razie zdecyduj się na piernikową miskę, która będzie wspaniale prezentować się na wigilijnym stole. Możesz umieszczać w niej różne cukierki i niewielkie pierniczki – najlepiej polane lukrem królewskim i ozdobione kolorowymi posypkami. Z kolei klasyczne pierniki podawaj przekrojone i posmarowane owocowym dżemem. Z piernikiem doskonale będzie współgrać smak smażonych śliwek lub wiśni. Dla lepszego efektu polej całość lukrem z dodatkiem skórki z pomarańczy lub cytryny. Z masy piernikowej możesz przygotować także smaczne i apetyczne ciasteczka. Wystarczy, że podzielisz ją na mniejsze części i uformujesz według uznania, cienko rozwałkowując ciasto. Ciekawie będą wyglądać serca, gwiazdki, ludziki lub świąteczne choinki. Udekorowane np. wiórkami kokosowymi lub czekoladową polewą, z pewnością przykują uwagę. Wypróbuj także wariantu w postaci pulchnych ciasteczek z owocowym nadzieniem. Do pierników warto dodawać dowolne bakalie: orzechy włoskie, migdały, rodzynki. Sprawdź nasze przepisy na powidlak i miodownik. Ten pierwszy podawaj z pokruszonymi pistacjami. Natomiast miodownik udekoruj zrobioną z cukru pudru choinką – oba warianty doskonale sprawdzą się na święta Bożego Narodzenia.