Pierniki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierniki

Autor: Bartosz Świtoń

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

300 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podgrzej miód razem z przyprawą do pierników oraz kakao.

Krok 2

Podgrzej mąkę w piekarniku aby była ciepła

Krok 3

Dodaj do mąki lekko roztrzepane jajko, sodę oczyszczoną, oraz wlej lekko przestudzony miód.

Krok 4

Wyrabiaj aż do uzyskania jednolitej masy.

Krok 5

Piecz w piekarniku max 15min. ( dla mniejszych pierników wystarcza 10min.) w temperaturze od 160*C do 180*C

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierniki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej