
Składniki
400 gramów
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
300 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Podgrzej miód razem z przyprawą do pierników oraz kakao.
Krok 2
Podgrzej mąkę w piekarniku aby była ciepła
Krok 3
Dodaj do mąki lekko roztrzepane jajko, sodę oczyszczoną, oraz wlej lekko przestudzony miód.
Krok 4
Wyrabiaj aż do uzyskania jednolitej masy.
Krok 5
Piecz w piekarniku max 15min. ( dla mniejszych pierników wystarcza 10min.) w temperaturze od 160*C do 180*C
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej