
Składniki
400 gramów
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
300 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Podgrzej miód razem z przyprawą do pierników oraz kakao.
Krok 2
Podgrzej mąkę w piekarniku aby była ciepła
Krok 3
Dodaj do mąki lekko roztrzepane jajko, sodę oczyszczoną, oraz wlej lekko przestudzony miód.
Krok 4
Wyrabiaj aż do uzyskania jednolitej masy.
Krok 5
Piecz w piekarniku max 15min. ( dla mniejszych pierników wystarcza 10min.) w temperaturze od 160*C do 180*C
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcej