Muffinki

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

118

706 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2234 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2963 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

125 gramów

250 gramów

2 łyżeczki

125 gramów

0.65 szklanki

2 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól.

Muffinki - Krok 1

Krok 2

Kasię rozpuść z cukrem a następnie ostudź.

Muffinki - Krok 2

Krok 3

W misce wymieszaj jajka z mlekiem i solą.

Muffinki - Krok 3

Krok 4

Do przesianej z proszkiem do pieczenia i solą mąki dodaj mleko z jajami, rozpuszczoną Kasię i sok z cytryny. Wszystko wymieszaj.

Muffinki - Krok 4

Krok 5

Gęsta masę przekładaj łyżką do papierowych foremek włożonych do formy muffinkowej do 2/3 ich wysokości.

Muffinki - Krok 5

Krok 6

Piecz ok.15-18 min w 200 st.C. Upieczone muffinki posyp cukrem pudrem.

Muffinki - Krok 6
3

Opinie o przepisie

  • Anna Kwaśniak

    Anna Kwaśniak, 25.11.2017

    pyszne babeczki wychodzi ok. 12 dlatego ja zrobiłam wszystkie składniki podwójnie i wyszło 24

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julia Macholl

    Julia Macholl, 28.10.2017

    Ile wychodzi babeczek?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julia Macholl

    Julia Macholl, 28.10.2017

    Ile wychodzi babeczek?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Muffinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Muffinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Muffinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Muffinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Muffinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Muffinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Muffinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Muffinki marchewkowe
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - MuffinkiMuffinki

Muffinki to miękkie, delikatne babeczki, które są bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. Ciasto na nie musi być dosyć gęste. Jeśli jednak spływa z łyżki, dodaj do niego więcej mąki. Przełóż je do papilotek, nie wyżej niż do 2/3 wysokości. Użyj różnokolorowych, dzięki temu będą ciekawie prezentowały się na paterze. Z łatwością zmodyfikujesz smak muffinek, jeśli dodasz do nich kakao, nieco pokruszonej czekolady czy ulubionych bakalii, np. rodzynek suszonych moreli czy śliwek, a także orzechów włoskich lub laskowych. Sprawdzą się też owoce, takie jak banany, poziomki i maliny. Gotowe babeczki możesz nadziać budyniem albo kremem czekoladowym. Ostudzone polej ciemną lub białą czekoladą, lukrem albo karmelem. Dobrym pomysłem jest także ułożenie na ich wierzchu całego orzecha, kawałka truskawki, galaretki czy przekrojonej pralinki. Muffinki możesz upiec także w wersji wytrawnej – z oliwkami, suszonymi pomidorami, szpinakiem i serem feta. W takiej formie stanowią świetną alternatywę dla kanapek do pracy. Smacznego!