
Składniki
200 gramów
3 łyżki
1 sztuka
50 gramów
1 szklanka
50 gramów
1 łyżeczka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
Krok 2
W garnku rozpuścić masło. Wymieszać ze śmietaną i fixem. Gotować na małym ogniu, ciągle mieszając.
Krok 3
Dodać starty ser, pieprz i zioła prowansalskie.
Krok 4
Przygotowany sos wymieszać z makaronem.
Krok 5
Makaron z sosem przełożyć do 9 foremek do muffinów wyłożonych papierem do pieczenia.
Krok 6
Piec ok. 25-30 minut w temp. 200°C. Na 5 minut przed końcem pieczenia, muffiny posypać startym parmezanem.
Krok 7
Wyjmować z foremek kilka minut po wyjęciu z piekarnika.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej