
Składniki
200 gramów
50 gramów
50 gramów
1 opakowanie
200 mililitrów
1 szklanka
2 sztuki
1 łyżeczka
1 szczypta
1 szczypta
10 sztuk
1 garść
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Krok 2
W drugim garnku wymieszać fix z mlekiem. Następnie dodać masło i całość zagotować, co jakiś czas mieszając.
Krok 3
Kiedy sos zgęstnieje dodać startą mozzarellę, parmezan i makaron.
Krok 4
Passatę podgrzać w garnku z wyciśniętym czosnkiem, suszoną bazylią oraz odrobiną soli i pieprzu. Gotować ok. 10 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Krok 5
Przygotowany sos pomidorowy wyłożyć na dno żaroodpornego naczynia. Na to wyłożyć przygotowany makaron. Na wierzchu ułożyć pokrojone na połówki pomidory.
Krok 6
Piec ok. 20 minut w temperaturze 200°C. Po wyjęciu z piekarnika posypać liśćmi bazylii.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej