Zapiekanka serowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka serowa

Autor: Bullio Adriana

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

50 gramów

50 gramów

1 opakowanie

200 mililitrów

1 szklanka

2 sztuki

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

10 sztuk

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.

Krok 2

W drugim garnku wymieszać fix z mlekiem. Następnie dodać masło i całość zagotować, co jakiś czas mieszając.

Krok 3

Kiedy sos zgęstnieje dodać startą mozzarellę, parmezan i makaron.

Krok 4

Passatę podgrzać w garnku z wyciśniętym czosnkiem, suszoną bazylią oraz odrobiną soli i pieprzu. Gotować ok. 10 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.

Krok 5

Przygotowany sos pomidorowy wyłożyć na dno żaroodpornego naczynia. Na to wyłożyć przygotowany makaron. Na wierzchu ułożyć pokrojone na połówki pomidory.

Krok 6

Piec ok. 20 minut w temperaturze 200°C. Po wyjęciu z piekarnika posypać liśćmi bazylii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka serowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej