
Składniki
200 gramów
50 gramów
50 gramów
1 opakowanie
200 mililitrów
1 szklanka
2 sztuki
1 łyżeczka
1 szczypta
1 szczypta
10 sztuk
1 garść
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Krok 2
W drugim garnku wymieszać fix z mlekiem. Następnie dodać masło i całość zagotować, co jakiś czas mieszając.
Krok 3
Kiedy sos zgęstnieje dodać startą mozzarellę, parmezan i makaron.
Krok 4
Passatę podgrzać w garnku z wyciśniętym czosnkiem, suszoną bazylią oraz odrobiną soli i pieprzu. Gotować ok. 10 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Krok 5
Przygotowany sos pomidorowy wyłożyć na dno żaroodpornego naczynia. Na to wyłożyć przygotowany makaron. Na wierzchu ułożyć pokrojone na połówki pomidory.
Krok 6
Piec ok. 20 minut w temperaturze 200°C. Po wyjęciu z piekarnika posypać liśćmi bazylii.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej
































