
Składniki
200 gramów
50 gramów
50 gramów
1 opakowanie
200 mililitrów
1 szklanka
2 sztuki
1 łyżeczka
1 szczypta
1 szczypta
10 sztuk
1 garść
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Krok 2
W drugim garnku wymieszać fix z mlekiem. Następnie dodać masło i całość zagotować, co jakiś czas mieszając.
Krok 3
Kiedy sos zgęstnieje dodać startą mozzarellę, parmezan i makaron.
Krok 4
Passatę podgrzać w garnku z wyciśniętym czosnkiem, suszoną bazylią oraz odrobiną soli i pieprzu. Gotować ok. 10 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Krok 5
Przygotowany sos pomidorowy wyłożyć na dno żaroodpornego naczynia. Na to wyłożyć przygotowany makaron. Na wierzchu ułożyć pokrojone na połówki pomidory.
Krok 6
Piec ok. 20 minut w temperaturze 200°C. Po wyjęciu z piekarnika posypać liśćmi bazylii.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej