Zapiekanka serowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka serowa

Autor: Bullio Adriana

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

50 gramów

50 gramów

1 opakowanie

200 mililitrów

1 szklanka

2 sztuki

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

10 sztuk

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.

Krok 2

W drugim garnku wymieszać fix z mlekiem. Następnie dodać masło i całość zagotować, co jakiś czas mieszając.

Krok 3

Kiedy sos zgęstnieje dodać startą mozzarellę, parmezan i makaron.

Krok 4

Passatę podgrzać w garnku z wyciśniętym czosnkiem, suszoną bazylią oraz odrobiną soli i pieprzu. Gotować ok. 10 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.

Krok 5

Przygotowany sos pomidorowy wyłożyć na dno żaroodpornego naczynia. Na to wyłożyć przygotowany makaron. Na wierzchu ułożyć pokrojone na połówki pomidory.

Krok 6

Piec ok. 20 minut w temperaturze 200°C. Po wyjęciu z piekarnika posypać liśćmi bazylii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka serowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej