Zapiekanka serowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka serowa

Autor: Bullio Adriana

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

50 gramów

50 gramów

1 opakowanie

200 mililitrów

1 szklanka

2 sztuki

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

10 sztuk

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.

Krok 2

W drugim garnku wymieszać fix z mlekiem. Następnie dodać masło i całość zagotować, co jakiś czas mieszając.

Krok 3

Kiedy sos zgęstnieje dodać startą mozzarellę, parmezan i makaron.

Krok 4

Passatę podgrzać w garnku z wyciśniętym czosnkiem, suszoną bazylią oraz odrobiną soli i pieprzu. Gotować ok. 10 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.

Krok 5

Przygotowany sos pomidorowy wyłożyć na dno żaroodpornego naczynia. Na to wyłożyć przygotowany makaron. Na wierzchu ułożyć pokrojone na połówki pomidory.

Krok 6

Piec ok. 20 minut w temperaturze 200°C. Po wyjęciu z piekarnika posypać liśćmi bazylii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka serowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka serowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej