Błyskawiczna zapiekanka z kurczakiem pomidorami oraz bobem
łatwe
7 osób zapisało

Składniki
500 gramów
500 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
350 gramów
200 gramów
100 gramów
200 mililitrów
30 gramów
2 łyżki
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę szatkujemy i podsmażamy.
Krok 2
Kurczaka kroimy w kostkę, smażymy.
Krok 3
W garnku przygotowujemy śmietanę, wodę i Knorr Zapiefix - mieszamy. Dodajemy masło i zagotowujemy.
Krok 4
Makaron gotujemy al dente.
Krok 5
Dodajemy kurczaka z cebulką, bób oraz sos. Mieszamy. Wykładamy do brytfanki. Równomiernie rozkładamy przekrojone pomidorki. Rozsypujemy ser.
Krok 6
Zapiekamy 20 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej