Wiosenna sałatka z pikantnym kurczakiem i sosem tzatziki
łatwe
60 osób zapisało

Składniki
400 gramów
10 gramów
5 gramów
200 gramów
100 gramów
0.5 sztuki
0.5 sztuki
10 cm
3 łyżki
3 łyżki
1 szklanka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżka
0.5 łyżeczki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka kroimy w szerokie paski, dodajemy 2 łyżki oliwy, przyprawy (pikantną oraz czosnek), dokładnie mieszamy i odstawiamy na minimum 20- 30 minut. Rozgrzewamy patelnię grillową, wrzucamy mięso (pilnujemy, aby paski nie sklejały się ze sobą) i grillujemy około 2 minut z każdej strony. Zdejmujemy drób z patelni i odstawiamy.
Krok 2
Przygotowujemy sos: ogórka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Solimy i odstawiamy na kilka minut. Odciskamy sok, dodajemy jogurt, czosnek, oliwę, ocet, sól i pieprz do smaku. Mieszamy i odstawiamy.
Krok 3
Sałatę myjemy (lub nie, jeśli korzystamy z gotowej mieszanki), układamy na dużym talerzu i posypujemy pokrojonymi warzywami: papryką i selerem pokrojonymi w cienkie paski oraz cebulą posiekaną w talarki. Dodajemy przekrojone na połówki pomidorki oraz pestki granatu. Na wierzchu układamy mięso. Sałatkę albo polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem albo robimy niewielkie porcje i podajemy tzatziki w małych miseczkach tak, aby każdy mógł obsłużyć się samodzielnie. Gotowe!
Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Przyprawa pikantna grubo mielona Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej