Wiosenna sałatka z pikantnym kurczakiem i sosem tzatziki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wiosenna sałatka z pikantnym kurczakiem i sosem tzatziki

Autor: kuchniajoanny.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
92 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

43 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

63 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

10 gramów

5 gramów

200 gramów

100 gramów

0.5 sztuki

0.5 sztuki

10 cm

3 łyżki

3 łyżki

1 szklanka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżka

0.5 łyżeczki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka kroimy w szerokie paski, dodajemy 2 łyżki oliwy, przyprawy (pikantną oraz czosnek), dokładnie mieszamy i odstawiamy na minimum 20- 30 minut. Rozgrzewamy patelnię grillową, wrzucamy mięso (pilnujemy, aby paski nie sklejały się ze sobą) i grillujemy około 2 minut z każdej strony. Zdejmujemy drób z patelni i odstawiamy.

Krok 2

Przygotowujemy sos: ogórka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Solimy i odstawiamy na kilka minut. Odciskamy sok, dodajemy jogurt, czosnek, oliwę, ocet, sól i pieprz do smaku. Mieszamy i odstawiamy.

Krok 3

Sałatę myjemy (lub nie, jeśli korzystamy z gotowej mieszanki), układamy na dużym talerzu i posypujemy pokrojonymi warzywami: papryką i selerem pokrojonymi w cienkie paski oraz cebulą posiekaną w talarki. Dodajemy przekrojone na połówki pomidorki oraz pestki granatu. Na wierzchu układamy mięso. Sałatkę albo polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem albo robimy niewielkie porcje i podajemy tzatziki w małych miseczkach tak, aby każdy mógł obsłużyć się samodzielnie. Gotowe!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wiosenna sałatka z pikantnym kurczakiem i sosem tzatziki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wiosenna sałatka z pikantnym kurczakiem i sosem tzatziki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wiosenna sałatka z pikantnym kurczakiem i sosem tzatziki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wiosenna sałatka z pikantnym kurczakiem i sosem tzatziki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wiosenna sałatka z pikantnym kurczakiem i sosem tzatziki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wiosenna sałatka z pikantnym kurczakiem i sosem tzatziki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wiosenna sałatka z pikantnym kurczakiem i sosem tzatziki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wiosenna sałatka z pikantnym kurczakiem i sosem tzatziki  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej