Wiosenna sałatka z pikantnym kurczakiem i sosem tzatziki
łatwe
47 osób zapisało

Składniki
400 gramów
10 gramów
5 gramów
200 gramów
100 gramów
0.5 sztuki
0.5 sztuki
10 cm
3 łyżki
3 łyżki
1 szklanka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżka
0.5 łyżeczki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka kroimy w szerokie paski, dodajemy 2 łyżki oliwy, przyprawy (pikantną oraz czosnek), dokładnie mieszamy i odstawiamy na minimum 20- 30 minut. Rozgrzewamy patelnię grillową, wrzucamy mięso (pilnujemy, aby paski nie sklejały się ze sobą) i grillujemy około 2 minut z każdej strony. Zdejmujemy drób z patelni i odstawiamy.
Krok 2
Przygotowujemy sos: ogórka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Solimy i odstawiamy na kilka minut. Odciskamy sok, dodajemy jogurt, czosnek, oliwę, ocet, sól i pieprz do smaku. Mieszamy i odstawiamy.
Krok 3
Sałatę myjemy (lub nie, jeśli korzystamy z gotowej mieszanki), układamy na dużym talerzu i posypujemy pokrojonymi warzywami: papryką i selerem pokrojonymi w cienkie paski oraz cebulą posiekaną w talarki. Dodajemy przekrojone na połówki pomidorki oraz pestki granatu. Na wierzchu układamy mięso. Sałatkę albo polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem albo robimy niewielkie porcje i podajemy tzatziki w małych miseczkach tak, aby każdy mógł obsłużyć się samodzielnie. Gotowe!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa pikantna grubo mielona Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuKutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej