Sałatka na grillowe spotkanie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka na grillowe spotkanie

Autor: Justyna Kopka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 garść

1 garść

8 sztuk

1 sztuka

6 cm

1 sztuka

1 opakowanie

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sos sałatkowy wsypujemy do szklanki, dodajemy wodę, olej i dobrze mieszamy.

Krok 2

Skropione olejem szparagi grillujemy przez kilka minut z każdej strony, aż ładnie się zarumienią. Szparagi w zależności od długości dzielimy na 2 lub 3 części.

Krok 3

Pomarańczę obieramy, pozbawiamy białych błonek i kroimy na mniejsze kawałki.

Krok 4

Pora kroimy na cienkie talarki.

Krok 5

Buraka obieramy, płuczemy i kroimy na cienkie plasterki, po czym na mniejsze kawałki.

Krok 6

Wszystkie składniki sałatki wykładamy naprzemiennie na półmisek, polewamy przygotowanym sosem i posypujemy kwiatami jadalnymi (np. bratki, stokrotki).

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka na grillowe spotkanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka na grillowe spotkanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka na grillowe spotkanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka na grillowe spotkanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka na grillowe spotkanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka na grillowe spotkanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka na grillowe spotkanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka na grillowe spotkanie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej