Sałatka na grillowe spotkanie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka na grillowe spotkanie

Autor: Justyna Kopka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 garść

1 garść

8 sztuk

1 sztuka

6 cm

1 sztuka

1 opakowanie

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sos sałatkowy wsypujemy do szklanki, dodajemy wodę, olej i dobrze mieszamy.

Krok 2

Skropione olejem szparagi grillujemy przez kilka minut z każdej strony, aż ładnie się zarumienią. Szparagi w zależności od długości dzielimy na 2 lub 3 części.

Krok 3

Pomarańczę obieramy, pozbawiamy białych błonek i kroimy na mniejsze kawałki.

Krok 4

Pora kroimy na cienkie talarki.

Krok 5

Buraka obieramy, płuczemy i kroimy na cienkie plasterki, po czym na mniejsze kawałki.

Krok 6

Wszystkie składniki sałatki wykładamy naprzemiennie na półmisek, polewamy przygotowanym sosem i posypujemy kwiatami jadalnymi (np. bratki, stokrotki).

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka na grillowe spotkanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka na grillowe spotkanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka na grillowe spotkanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka na grillowe spotkanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka na grillowe spotkanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka na grillowe spotkanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka na grillowe spotkanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka na grillowe spotkanie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej