Składniki
12 sztuk
120 gramów
0.5 sztuki
1 sztuka
150 mililitrów
45 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 pęczek
1 szczypta
1 łyżka
3 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szynkę parmeńską podsmażamy na suchej patelni. Dodajemy łyżkę oliwy z oliwek, odrobinę masła i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czekamy, aż się zeszkli. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek oraz szczyptę płatków chilli. Następnie podlewamy wszystko białym winem i czekamy, aż odparuje.
Krok 2
Gotujemy makaron spaghetti al dente, przeważnie jest to ok. 2-3 minuty krócej niż na instrukcji
Krok 3
Oczyszczone krewetki obieramy ze skorupek i ogonów. Dodajemy do patelni z szynką łyżeczkę masła oraz oliwę z oliwek i bardzo krótko lecz na wysokim ogniu smażymy krewetki, aż zrobią się różowe (zazwyczaj nie trwa to dłużej niż 2 minuty). Następnie dodajemy drobno posiekaną pietruszkę, czosnek granulowany oraz sok i skórkę z 1/3 cytryny. Wrzucamy na patelnię ugotowany makaron i podlewamy go odrobiną wody (z makaronu). Wszystko dobrze mieszamy i po około minucie zdejmujemy z ognia. Doprawiamy makaron do smaku solą oraz pieprzem.
Krok 4
Makaron serwujemy z ćwiartką cytryny lub limonki, pokropiony oliwą z oliwek oraz posypany grubo zmielonym pieprzem.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.
Czytaj więcejJesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.
Czytaj więcej