Makaron z krewetkami, szynką parmeńską i białym winem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z krewetkami, szynką parmeńską i białym winem

Autor: maste_official Martyna Sobczak

ratingratingratingratingrating

5

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

120 gramów

0.5 sztuki

1 sztuka

150 mililitrów

45 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 pęczek

1 szczypta

1 łyżka

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szynkę parmeńską podsmażamy na suchej patelni. Dodajemy łyżkę oliwy z oliwek, odrobinę masła i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czekamy, aż się zeszkli. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek oraz szczyptę płatków chilli. Następnie podlewamy wszystko białym winem i czekamy, aż odparuje.

Krok 2

Gotujemy makaron spaghetti al dente, przeważnie jest to ok. 2-3 minuty krócej niż na instrukcji

Krok 3

Oczyszczone krewetki obieramy ze skorupek i ogonów. Dodajemy do patelni z szynką łyżeczkę masła oraz oliwę z oliwek i bardzo krótko lecz na wysokim ogniu smażymy krewetki, aż zrobią się różowe (zazwyczaj nie trwa to dłużej niż 2 minuty). Następnie dodajemy drobno posiekaną pietruszkę, czosnek granulowany oraz sok i skórkę z 1/3 cytryny. Wrzucamy na patelnię ugotowany makaron i podlewamy go odrobiną wody (z makaronu). Wszystko dobrze mieszamy i po około minucie zdejmujemy z ognia. Doprawiamy makaron do smaku solą oraz pieprzem.

Krok 4

Makaron serwujemy z ćwiartką cytryny lub limonki, pokropiony oliwą z oliwek oraz posypany grubo zmielonym pieprzem.

maste_official  Martyna Sobczak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z krewetkami, szynką parmeńską i białym winem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z krewetkami, szynką parmeńską i białym winem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z krewetkami, szynką parmeńską i białym winem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z krewetkami, szynką parmeńską i białym winem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z krewetkami, szynką parmeńską i białym winem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z krewetkami, szynką parmeńską i białym winem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z krewetkami, szynką parmeńską i białym winem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z krewetkami, szynką parmeńską i białym winem   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej