Makaron z krewetkami, szynką parmeńską i białym winem
łatwe
26 osób zapisało

Składniki
12 sztuk
120 gramów
0.5 sztuki
1 sztuka
150 mililitrów
45 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 pęczek
1 szczypta
1 łyżka
3 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szynkę parmeńską podsmażamy na suchej patelni. Dodajemy łyżkę oliwy z oliwek, odrobinę masła i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czekamy, aż się zeszkli. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek oraz szczyptę płatków chilli. Następnie podlewamy wszystko białym winem i czekamy, aż odparuje.
Krok 2
Gotujemy makaron spaghetti al dente, przeważnie jest to ok. 2-3 minuty krócej niż na instrukcji
Krok 3
Oczyszczone krewetki obieramy ze skorupek i ogonów. Dodajemy do patelni z szynką łyżeczkę masła oraz oliwę z oliwek i bardzo krótko lecz na wysokim ogniu smażymy krewetki, aż zrobią się różowe (zazwyczaj nie trwa to dłużej niż 2 minuty). Następnie dodajemy drobno posiekaną pietruszkę, czosnek granulowany oraz sok i skórkę z 1/3 cytryny. Wrzucamy na patelnię ugotowany makaron i podlewamy go odrobiną wody (z makaronu). Wszystko dobrze mieszamy i po około minucie zdejmujemy z ognia. Doprawiamy makaron do smaku solą oraz pieprzem.
Krok 4
Makaron serwujemy z ćwiartką cytryny lub limonki, pokropiony oliwą z oliwek oraz posypany grubo zmielonym pieprzem.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej